Tercari-cari resipi MiGoreng Basah yang sedap dan mudah? Resipi perkongsian saudari Ieda Roslida ni antara yang terbaik boleh dicuba. Bahan-bahan yang digunakan juga tidak terlalu sukar untuk diperolehi. Menurut empunya resipi, para peminat mi goreng basah pasti menyukai rasa hidangan ini kerana ia seakan rasa berkuah tapi tidak terlalu cair. Tengok je pun dah nampak sedap. Jom cuba.
RESIPI MI GORENG BASAH SEDAP & MUDAH MASAK
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mi kuning – dibilas dan tos
10 ekor sotong – dibersihkan, potong dan tos
1 paket Fish ball – dibersihkan potong dan tos
1 ikat sayur sawi jepun – dibersihkan, potong dan tos
Biasanya kalau nak masak Fetuccine atau Spageti Carbonara, kita beli sos carbonara segera di pasar raya. Kadang kala tak berapa nak kena dengan selera. Sos carbonara ni sebenarnya mudah je kalau nak buat secara homemade. Jom lihat resipi perkongsian saudari Zurina Zulkefli ni. Boleh cuba nanti.
RESIPI SOS CARBONARA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN: 3 ketul isi ayam – potong dadu 3 sudu makan marjerin @ mentega – beli online DISINI 4 sudu makan tepung gandum – beli online DISINI 3 keping keju 1 sudu teh serbuk pati ayam – beli online DISINI Sedikit garam Oregano kering secukupnya – beli online DISINI 3 ulas bawang putih – cincang halus 1 sudu teh serbuk lada hitam – beli online DISINI 1 sudu makan minyak masak 5 cawan air Pasta (fetuccine @ spageti) yang direbus – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Satukan isi ayam, bawang putih cincang dan serbuk lada hitam. Gaul sebati dan perap selama 5 minit.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan ayam yang diperap tadi. Kacau hingga masak.
3. Kecilkan api dan masukkan marjerin @ mentega. Biarkan cair.
4. Kemudian masukkan tepung gandum. Gaul sebati bersama ayam dan marjerin @ mentega.
5. Tambahkan air dan sebatikan sehingga tiada ketulan tepung dan kuah menjadi likat. Masak guna api sederhana.
6. Seterusnya masukkan kepingan keju, serbuk pati ayam dan sedikit garam.
7. Akhir sekali, masukkan oregano dan sebatikan. Padamkan api.
Penggemar makan sardin pasti suka dangan resipi menarik ini. Rasa lemak, masam dan manis enak daripada sardin tin yang dimasak dengan kuah kari. Makan pula dengan bihun atau mi dan jangan lupa cili potong untung rasa pedas.
BIHUN SARDIN KARI
BAHAN-BAHAN:
3 ulas bawang putih *
2 biji bawang merah *
1 inci Halia*
1 tin besar sardin
3 keping asam keping
Serbuk kari ikan
1 1/2 keping gula Melaka
Garam
Minyak utk mnumis
200ml santan
Air – lebih kurang 2 tin (guna tin sardin tadi)
BAHAN KISAR
9 biji bawang merah
5 tangkai cili kering
CARA MEMASAK:
Tumbuk bahan yang bertanda* kemudian tumis dengan sedikit minyak hingga naik bau atau keperangan.
Masukkan bahan yang dikisar tadi. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk kari yang telah dibncuh dengan sedikit air.
Masukkan sardin sekali dengan sos sardin tetapi sebelum itu penyek dulu isi sardin menggunakan sudu.
Masukkan santan, air dan asam keping.
Perasakan dengan gula melaka dan garam. Siap
Kari sardin akan rasa dia masin, masam dan manis.
Celor bihun, sawi dan taugeh (kalau tidak mahu celur taugeh pun boleh)
Suka Bihun Goreng Singapura? Tapi selalu gagal kerana terlebik atau terkeras. Jagan risau kali ini RASA kongsikan resipi yang simple dan mudah ikut dari Che’ Nom. Tengok gambar je dah menyelerakan, anda boleh cuba untuk hidangan tengahari ini atau malam mengantikan nasi. Maklumlah dah rasa muak dengan makanan berminyak dan pedas.
BIHUN GORENG SINGAPURA BAHAN-BAHAN:
1 bungkus bihun | 400gm
Sedikit minyak| untuk menumis
1 mangkuk kecil isi udang
1 mangkuk kecil isi ayam| potong dadu
3 batang fish cake, potong dadu
1 kiub ikan bilis
2 biji telur
Kobis | cincang kasar
Karot| potong mancis
Sedikit sawi | potong
Sedikit tauge | buang ekor
lada sulah (jika suka)
Garam dan gula secukup rasa
Bawang goreng dan daun bawang untuk hiasan BAHAN KISAR HALUS:
5-6 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar lada hitam
CARA MEMASAK:
Rendam atau celur bihun sehingga lembut. Tapis dan ketepikan.
Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk halus sehingga kekuningan dan naik bau.
Masukkan isi udang, isi ayam dan fish cake.
Masukkan pula kiub ikan bilis dan pecahkan telur. Kacau seketika.
Masukkan bihun dan kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan sayur-sayuran seperti karot, kobis, sawi dan teruskan kacau sehingga bihun lembut dan sebati.
Tabur sedikit lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Taugeh ditambah pada saat akhir supaya tidak terlalu layu.
Angkat dan hiaskan dengan taburan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan bersama sambal kicap dan telur dadar
Tips: Jika bihun masih keras ketika digoreng, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga bihun menjadi lembut. Jangan terlebih masukkan air kerana bihun akan menjadi lembik. Resepi Oleh: Che’ Nom
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...