Bagi peminat sajian menu Masak Lemak Cili Padi Perut Lembu dan Rebung, resipi perkongsian saudari CikPuan Julie Raja Iskandar ni boleh anda cuba. Sangat mudah untuk memasaknya dan rasanya tentunya membuka selera. Jika suka pedas, boleh lebihkan cilinya mengikut selera masing-masing. Nikmat tak terkata! Jom cuba. Anda pasti sukakan rasanya.
CARA MASAK MENU MASAK LEMAK CILI PADI PERUT LEMBU DAN REBUNG
BAHAN-BAHAN: Perut lembu – dibersihkan, direbus & dipotong 1 biji kelapa – perah santannya. asingkan yang pekat & cair 1 inci kunyit hidup – kisar @ tumbuk 1 inci asam gelugur – beli online disini 1 batang serai – dititik 20-25 biji cili padi – kisar @ tumbuk Garam secukup rasa Rebung secukupnya – boleh gantikan dengan nangka
CARA MEMASAK:
1. Perut lembu direbus hingga lembut dan empuk kemudian dipotong mengikut citarasa masing-masing.
2. Masukkan perut lembu yang sudah dipotong ke dalam periuk. Masukkan juga bahan-bahan yang sudah ditumbuk atau dikisar.
3. Masukkan santan cair ke dalam periuk. 4. Kemudian masukkan serai yang sudah dititik dan asam gelugor. Rebuskan lagi hingga mendidih. 5. Masukkan hirisan rebung.
Ads
6. Akhir sekali, masukkan santan pekat. Biarkan atas api yang perlahan, kacau kuah supaya tidak pecah minyak. 7. Perasakan dengan secukupnya dan tunggu beberapa minit dan sudah siap untuk dihidang!
TIPS: Semasa merebus perut lembu, masukkan halia sekali untuk hilangkan bau.
Mencari menu menggunakan sardin yang mudah dan enak? Kerabu Sardin adalah jawapannya! Menu yang cukup mudah nak buat. Kejap je dah siap. Nampak sedap. Jom cuba resipi perkongsian Hunny Wanny ni.
BAHAN-BAHAN
CARA MEMBUAT:
*Jika suka, boleh tambah hirisan ulam raja, bunga kantan, daun selom atau ulam-ulam yang lain.
Info RASA: Asam keping boleh digantikan dengan perahan jus limau lipis. Jumlahnya ikut tahap kemasaman yang anda suka.
Makanan barat ni sebenarnya ringkas aje buatnya. Terutama menu snek dan kudapan, punyalah sedap boleh kenyang sampai ke malam. Tapi hati-hati tak boleh makan selalu nanti gemuk la pulak.
Apa pun sajian sebenarnya memang tak boleh ‘terlebih’makan. Okay, ni dia resipi ori dari barisan tenaga pengajar Chef Muhammad Aizat Sha’rani dan team chef Sg Academy yang terletak di Putra Majestik, Jln Kasipillay, Kuala Lumpur.
Buat sendiri kan lagi jimat…
1. MAC N CHEESE PRAWN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK :
1. Masak makaroni di dalam periuk mengikut arahan masa di bungkusan. Tos dan masukkan kembali ke dalam periuk.
2. Udang direbus. Angkat dan tos.
3. Cairkan mentega di di dalam kuali dan masukkan tepung. Goreng tepung sambil dikacau selama 1 minit atas api perlahan.
4. Perlahan-lahan tuang susu sambil kacau.
5. Masukkan udang dan cendawan.
6. Kacau sehingga ianya hampir mendidih, kecilkan api dan biarkan mereneh selama 2 minit. Tutup api.
7. Masukkan keju dan kacau sehingga ianya cair dan sebati.
8. Tuangkan sos keju ke atas pasta dan kacau sehingga bergaul dan bersalut rata
9. Tabur garam dan lada hitam secukup rasa
10. Masukkan daun parsli dan kacau rata.
11. Teruskan hidang sementara masih panas.
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 25 hingga 30 minit Cara memasak: Rebus dan reneh Jenis masakan: Sajian barat Keistimewaan: Rasa yang begitu enak berkrim dengan udang segar.
Info Chef :Selain udang anda boleh menggantikan dengan makanan laut yang lain atau pun ayam
2. BELGIUM WAFFLES
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK :
1. Panaskan pembakar waffle (waffle maker). Ayak tepung bersama baking powder.
2. Pukul telur hingga betul-betul kembang.
3. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
4. Apabila pembakar waffle maker sudah panas, masukkan sesenduk adunan bater dan ratakan.
5. Tutup penutup pembakar (waffle maker) dan masak sehingga waffle masak.
Saiz hidangan: 4 0rang Waktu memasak:15 hingga 20 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Waffle Belgium Keistimewaan: Sedap dimakan dengan krim dan buah-buahhan
Info chef: Waffle juga enak dimakan dengan madu, mentega, coklat , jem dan sirap maple.
3. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk.
2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih.
3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam.
4. Gaul sehingga sebati.
5. Letakkan adunan di dalam beg piping.
6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F.
7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan.
8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula.
9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang Waktu memasak:25 hingga 30 minit Cara memasak: Goreng Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A) Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef :Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
4. CALZONE
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk doh :
Bahan untuk inti ayam :
CARA MEMASAK : Doh:
1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
2. Tambah mentega dan terus meNggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.Kemudian bulatkan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
Inti ayam :
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, sos tomato dan cili kisar hingga garing.
5. Masuk rempah kari daging dan kacau rata. Tambah daging ayam cincang dan cili padi yang diketuk, kacau dan tuang air.Masak hingga pekat.
6. Perasakan dengan garam dan secubit gula.Masak hingga kering. Matikan api, masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan. Calzone :
7. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. bahagikan pada 4 bahagian sama besar, bulat-bulatkan.
8. Ambil 1 bahagian, canai hingga leper.Sapukan permukaan doh yang dicanai dengan kuning telur agar mudah lekat bila di klim nanti.
9. Letak daun salad 1/4 bahagian inti ayam dan taburkan parutan keju, kemudian lipat dua dan tekan hujungnya biar bercantum. Buat hingga siap pada baki adunan.
10. Susun dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit minyak masak, biarkan doh mengembang sedikit kemudian sapu kuning telur pada setiap permukaan calzone dan cucuk2 sedikit dengan garfu
11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan.
Saiz hidangan:4 orang Waktu memasak:30 hingga 40 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Sajian berasal dari Itali Keistimewaan: Inti yang lazat dengan kulit yang lembut
Info chef :Doh juga boleh dikelim seperti karipap di kelilingnya
5. SLOPPY JOE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang besar, bawang putih hingga sedikit garing.
2. Masukkan daging cincang dan goreng hingga masak.
3. Campurkan semua bahan-bahan lain dan reneh 20 minit. Kacau sekali sekala
4. Sudukan daging cincang di atas roti burger.
5. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 12 biji burger Waktu memasak:30 hingga 35minit Cara memasak: Tumis Jenis masakan: Burger Keistimewaan: Tidak menggunakan kepingan daging burger sebaliknya daging cincang yang dimasak lazat
Info chef : Berbeza dengan burger daging biasa, sloppy joe burger hanya dilapisi daging cincang yang dimasak tanpa perlu meletakkan bahan lain. Anda boleh menambah keju jika suka.
RESIPI : CHEF MUHAMMAD AIZAT SHA’RANI, CHEF NADZIRAH ABDUL RAZAK DAN CHEF FARIBUS ANAK KANDAU
TERIMA KASIH : MR PRABHA, SG ACADEMY, Lot D-00-03A, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kata orang, nak pikat perut suami, gunalah masakan yang ikhlas daripada isteri. Jika tak tahu nak masak apa untuk menu lauk tengahari, bolehlah cuba resipi Crispy Beef atau Daging Rangup.
Resipi daripada Umi Watie ini, kalau dinikmati dengan nasi panas-panas begitu saja pun, boleh buat selera bertambah.
CRISPY BEEF @ DAGING RANGUP
BAHAN-BAHAN:
400 g daging** (sebaiknya gunakan bahagian daging yang lembut seperti tendelion, batang pinang atau harimau menangis) 1 biji telur** 2 ulas bawang putih** – beli online di sini 1 sudu besar lada sulah** 5 sudu besar tepung jagung** – beli online di sini 2 sudu besar kicap cair** – beli online di sini ½ biji bawang Holland – beli online di sini 2 ulas bawang putih 2 sudu besar empingan cili 1 sudu besar bijan 1 sudu besar kicap manis – beli online di sini 2 sudu besar cuka – beli online di sini 3 sudu besar sos tomato – beli online di sini Garam & gula secukupnya
1. Bahan bertanda ** kita perapkan terlebih dahulu. Kalau boleh 30 minit lebih awal supaya bahan tadi mesra. Daging tu kalau boleh hiris nipis-nipis tau. 2. Bila dah siap perap bagai tu, bolehlah kita gorengkan daging kita tadi dalam minyak yang panas. 3. Gorengkan daging tadi sampai garing tau. Saya guna daging batang pinang, jadi memang tak liat. Jadi dia akan rangup di luar tapi lembut di dalam.
4. Bawang Holland kita tadi tu, kita hiriskan kemudian tumiskan sampai kekuningan atau kita caramelized kan. Bawang ni yang buat crispy beef kita tu nanti istimewa. 5. Tumiskan bawang putih yang kita cincang dan empingan cili. Kalau nak guna cili kisar pun boleh. Gantikan saja, takde masalah.
6. Bila semua bahan tumisan tadi dah wangi, kita masukkan cuka, kicap manis dan sos tomato dalam kuali. Kacau-kacaukan semua bahan supaya rata. 7. Perasakan dengan garam dan gula ya. Kita seimbangkan rasa masam, masin dan manis sos kita ni. Biarkan mereneh sekejap. 8. Masukkan bawang holland yang dicaramelizedkan tadi. Jangan lupa tau, nanti kurang kick.
9. Masukkan juga bijan yang telah kita sangai terlebih dahulu. Tutupkan api dapur. 10. Masukkan daging yang telah kita gorengkan tadi. Gaulkan sebati. Dah siap.
Kenapa manusia cenderung makan menu sama berulang kali? Ketahui jawapan saintifik, psikologi dan biologi yang menerangkan bagaimana otak, emosi dan rutin mempengaruhi pilihan makanan kita.