Bagi penggemar sajian Lasagna, resipi perkongsian saudari Cik Daa ini antara yang mudah dan boleh dicuba. Bahan-bahannya mudah sahaja. Lasagna ini menggunakan roti sandwic sebagai asasnya dan dilapisi dengan sos daging dan juga keju yang enak. Fuhhh..memang memikat. Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA MASAK LASAGNA ROTI DAGING & KEJU
BAHAN-BAHAN:
4 keping daging burger – leraikan
2 biji telur
8 keping roti sandwich
2 sudu besar serbuk lada hitam Maggi – sukatan membukit dan bancuh dengan 2 sudu makan air
1.Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan serbuk lada hitam. Kacau dan biarkan seketika. Guna api kecil.
Ads
2. Masukkan lobak merah, cendawan, daun sup dan daging burger. Perasakan dengan garam. Masak hingga daging dan sayur tu empuk dan kering.
3. Dalam bekas lain, masukkan susu segar dan pecahkan telur. Kacau sebati.
CARA MELAPIS ROTI:
1. Guna loyang yang sesuai. Sapu marjerin/mentega sebab tak nak bagi melekat.
2. Potong bahagian reja /tepi roti. Jika tak nak potong pun tak apa.
3. Ambil 2 keping roti dan celup ke dalam bancuhan susu segar+ telur tadi. Susun ke dalam loyang. (Bergantung kepada saiz loyang masing-masing. Loyang sayamuat 2 keping)
4. Tabur inti daging hingga tertutup permukaan roti. Letakkan 2 keping keju cheddar slice.
5. Ulang step 2-3 hingga habis roti. Lapisan paling atas adalah lapisan daging.
6. Bila dah siap, tabur mozzarella cheese, cheddar block dan cheddar slice sebanyak mana yang kita suka.
7. Tabur sedikit Italian Herbs. Kalau ada lebihan bancuhan telur tadi, boleh siram ke atas keju.
Ads
8. Panaskan dulu oven 180c. Kemudian bakar lebih kurang 40minit/180c hingga perang dan garing.
Kuih Goreng warisan orang lama kita memang sedap dinikmati sepanjang zaman. Mudah dibuat dan kosnya pun murah aje.
Boleh dibuat sarapan dan sajian petang, ni 4 resipi min kongsikan untuk dibuat esok pagi nanti ya. Korang try lah nanti ya…
1. SARDIN ROLL
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500 gm tepung gandum
150 gm marjerin @ mentega
1 biji telur
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
110 ml air sejuk/dingin dari peti sejuk
Bahan inti :
1 tin kecil sardin
2 sudu makan cili kisar
3 ulas bawang putih /ditumbuk
3 biji cili padi /dicincang
1 biji bawang besar /dicincang
1 sudu makan jus limau nipis
1 biji ubi kentang /dipotong dadu
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
Panaskan minyak masak dalam kuali.
Tumis cili kisar, masukkan bawang putih dan bawang besar dan cili padi.
Tumis hingga agak garing, masukkan kentang, kacau dan biarkan kentang masak
Masukkan sardin dan garam, biarkan masak . Angkat dan ketepikan
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN:
Satukan tepung gandum, gula, garam dan marjerin atau mentega. Gaul hingga menjadi tekstur serbuk roti dan tidak mengapa jika ada sedikit ketulan kecil mentega.
Masukkan telur ayam dan gaul sebati.
Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Jika keras tambahkan lagi sedikit air.
Balut doh dengan ‘plastic wrap’ dan masukkan dalam peti ais selama 15- 30 minit.
Keluarkan doh dari peti sejuk, dan bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25 gm setiap satu.
Ambil satu doh kecil, canai nipis jadi memanjang
Kelar bahagian atas, letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yang tidak dikelar
Gulung dan tarik bahagian sisi doh dengan kemas
Panaskan minyak masak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit doh ini sama dengan cara membuat pastri
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Ketulan mentega yang terhasil akan membuatkan doh yang dileper dan digoreng menjadi berongga dan rangup. Pastikan roh direhatkan di dalam peti sejuk.
2. CUCUR BADAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
Minyak masak untuk menumis
1/2 biji kelapa parut
100 gm udang kering /direndam dulu
1 ulas bawang putih
3 biji bawang kecil
7 biji cili merah
1 sm halia
1 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
Bahan doh :
250 gm keledek /rebus dan lenyek
4 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
Kisar semua bahan inti kecuali kelapa parut
Panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar, kacau hingga masak
Masukkan kelapa parut, gaul rata, Tutup api dan ketepikan.
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN :
Ambil keledek dan masukkan ke dalam bekas, lenyek.
Masukkan tepung gandum perlahan-lahan dan uli.
Ambil sedikit doh, masukkan inti di tengah
Ulang sehingga doh dan inti habis
Goreng sampai kekuningan , angkat dan toskan
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kuih rasa keledek yang lembut dan berinti pedas
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Jika anda hendak menyimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama anda bolehlah menggorengnya separuh masak.
3. KUIH TOPI *(Kuih Pantai Timur)
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan gula
2 cawan air
Secubit garam
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
Kemudian perap 8 jam atau semalaman
Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
Kuih topi siap dihidangkan
Saiz hidangan : 4-5 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Aduan tepung gandum dan beras menghasilkan kuih yang rangup dan manis
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.
4. KUIH BOM
Foto : pikstagram.com
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukup rasa
1 cawan air
Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
1 biji kelapa parut/ putih sahaja
1 cawan gula merah atau gula Melaka
2 sudu makan gula pasir
2 helai daun pandan /disimpul
Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1.Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3.Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
Keistimewaan :Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
Baru-baru ini viral mengenai resipi Kek Hari Jadidari buku teks Bahasa Melayu darjah 2. Ramai yang telah mencubanya dan ternyata menjadi dengan sempurna. Wow…Anda dah cuba? Resipi ini adalah resipi asas kek sahaja dan bebas untuk menambah bahan-bahan lain supaya hasilnya lebih enak dan gebu. Jika nak rasa, boleh ‘try’ resipi yang dicuba oleh saudari Shuai Shaik ni. Beliau telah mencuba resipi ini namun tepung gandum ditukar kepada tepung naik sendiri. Beliau juga menambah perisa coklat dan red velvet supaya kek kelihatan lebih menarik. Jom lihat cara-caranya.
BAHAN TAMBAHAN (JIKA SUKA): Perasa coklat & red velvet – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Ayak tepung gandum ke dalam bekas yang bersesuaian. 2. Dalam bekas berlainan, pukul mentega dan gula hingga kembang. 3. Masukkan telur satu persatu diikuti tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau adunan hingga semua bahan sebati. 4. Kemudian masukkan esen vanilla. Sebatikan. Jika ingin buat kek yang bercorak, boleh bahagikan adunan dan letak perasa atau pewarna ikut kreativiti masing-masing. 5. Panaskan ketuhar pada suhu 170C. 6. Sapukan minyak pada loyang dan tuang adunan kek tadi. Boleh guna loyang saiz 7. 7. Bakar adunan kek selama 45 minit atau sehingga masak. 8. Bila kek telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
Lala buttermilk dengan keju cair yang melting ini memang paling sedap untuk diratah. Sebab itu juga ia sesuai dimakan dengan roti atau spageti. Rasa lemak berkrim dan pedas-pedas ‘manja’ memang akan buat satu keluarga menyukainya.
Resipi lala buttermilk dengan keju
Bahan-bahan
1kg lala -dibasuh bersih
5 ulas bawang putih -dicincang
2 biji cili api -diketuk
1 sdb chili flake
1 sdb lada hitam
1 cawan susu segar
4 keping keju
Daun bawang
Keju mozzarella
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...