Jarang sekali nak dengar nama kuih-kuih tradisional menjadi kesukaaan. Ada ke lagi peminat kuih tradisional Melayu kita?
Antara kuih Abok-Abok, Koleh Lemak dan juga Apam Dewa. Andai tiada lagi pencinta dan pembuat kuih lama tradisional ini, dibimbangi lama-kelamaan akan pupus.
Jom kita buat kuih tradisional untuk hidangan minum petang ini.
KUIH ABOK-ABOK
BAHAN-BAHAN:
1 cawan biji sagu – beli online di sini Kelapa parut (ambil yang bahagian putih sahaja) ½ gula merah – beli online di sini 5 sudu makan gula putih – beli online di sini Sedikit garam 3 cawan air biasa Daun pisang secukupnya *Kuantiti bahan ikut berapa banyak nak buat
CARA-CARA:
1.Satukan sagu dan kelapa letak sedikit garam. Gaulkan bersama sehingga sebati.
2.Dalam mangkuk berlainan, campurkan gula merah dan gula putih. 3. Sementara itu, daung pisang dibentukkan seperti bentuk kon atau corong.
4. Kemudian, masukkan mengikut 3 lapisan iaitu sagu-gula-sagu. Bungkus dengan kemas. Kemudian kukus sehingga masak (lebih kurang dalam 30 minit) dengan menggunakan api yang sederhana.
5 biji telur ayam 1 cawan gula 1 ½ cawan tepung gandum – beli online di sini 1 sudu perasa ros/vanilla/pandan 1 sudu kecil soda bikarbonat – beli online di sini 1 sudu kecil ovallete (yang ini optional, sama ada nak gunakan atau tidak)
CARA-CARA:
1.Pukul telur sampai putih. Kemudian, masukkan gula. Pukul lagi sampai betul-betul kembang. 2. Masukkan tepung gandum, perasa, soda bikarbonat dan ovallete. Pukul sampai sebati. Kemudian, masukkan pewarna (tak kisah warna apa). 3. Akhir sekali, masukkan dalam loyang dan kukus selama 40 minit. Jangan terlebih kukus kerana boleh membuatkan bahagian bawah keras dan juga mendap.
Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Kemudian, campurkan dengan isi ikan, santan, gula, garam dan halba. Kacau sehingga sebati.
BAHAN KOLEH:
4 cawan tepung beras – beli online di sini ½ kg santan (termasuk air 11 cawan) Garam secukup rasa 3 sudu susu manis (optional)
CARA-CARA:
1.Campurkan semua bahan. Kacau sehingga rata. Kemudian masukkan di dalam periuk. 2.Masak di atas dapur dengan menggunakan api sederhana. Kacau sampai pekat. Kemudian baru masukkan dalam bekas. Tunggu sehingga keras sedikit baru dipotong.
Bagi ibu-ibu yang melalui proses berpantang, pastinya akan berasa bosan makan menu ‘sihat’ setiap hari. Apa kata cuba serunding halia ini, pasti berselera!
Jika mahu lebih sedap, boleh ditambah ikan bilis yang digoreng garing. Halia dan bawang putih amat bagus serta membantu membuang angin dalam badan.
Bagi yang nak buat sendiri serunding halia ini, boleh cuba resipi daripada Azizah Salleh.
Bihun goreng memang jadi kegemaran ramai. Dapat pula bihun goreng yang enak rasanya. Terkenang zaman atuk nenek kita dulu, masak simple seperti bihun goreng ni memang bertambah makan. Mungkin air tangan orang lama lain macam sedapnya. Jom kita cuba resepi yang dikongsikan oleh Mohd Shukur Mohd Shukur ni. Khabarnya ia juga resepi dari arwah tok neknya. Jomlah kita cuba
BIHUN GORENG UDANG KERING
BAHAN-BAHAN:
1 paket bihun (rendam air biasa)
1 paket kecil udang kering
3 biji bawang rose*
2 ulas bawang putih*
4 biji cili kering*
Belacan bakar (sikit saja)*
Asam Jawa (Agak besar duit 20 sen)*
12 sudu teh gula
2 sudu teh MSG
½ sudu teh × 7
1/2 sudu teh serbuk kunyit*
CARA MEMASAK:
Bakar belacan.
Kisar bahan yang bertanda*sampai hancur (air jangan banyak)
Goreng udang kering dalam minyak. Bila agak masak, masukkan bahan-bahan kisar tadi. Tumis sampai naik bau.
Masukkan perasa, tumis seketika lagi. Bila nampak pecah minyak baru masukkan bihun.
Kacau sebati bihun, buka api slow untuk dapatkan hasil bihun tak hancur. Biar bihun jadi lembut sendiri. Kalau perlu hanya masukkan sedikit air. Nak tahu bihun dah masak elok, kita akan nampak asap di permukaan atas bihun.
Butter Chickenatau Ayam Mentega sememangnya jadi kegemaran ramai terutamanya anak-anak. Rasanya yang lemak masin, memang enak dimakan bersama nasi atau diratah begitu sahaja. Bagi anda yang anak-anak kurang gemar makan isi ayam, boleh cuba masak begini. Pasti licin. Jom cuba resipi perkongsian saudari Ariana Sofia Ahmadni. Mudah dan pastinya digemari ramai.
CARA MASAK BUTTER CHICKEN YUMMY. JOM CUBA!
BAHAN-BAHAN: 14-16 ketul ayam yang sudah di potong kecil 1 cawan susu segar 7 sudu makan mentega 20 helai daun kari 4 biji bawang merah – cincang halus 6 ulas bawang putih – cincang halus 6 sudu besar tepung gandum 3 sudu besar tepung jagung 1 sudu teh serbuk lada sulah 1 sudu teh garam 3/4 sudu besar gula 1 biji telur 1 sudu teh tepung jagung (untuk kuah)
CARA MEMASAK:
1.Satukan ayam bersama telur dan serbuk lada putih. Kacau @ gaul sebati dengan ayam.
2. Perap ayam selama 10 -15 minit.
3. Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum dan tepung jagung.
4. Kemudian masukkan garam dan kacau sebati.
5. Masukkan ayam yang sudah diperap tadi dan gaul dengan tepung. Pastikan semua bersalut rata.
6. Goreng ayam dengan minyak yang banyak dan panas.
7. Bila ayam sudah nampak kekuningan @ masak, bolehlah diangkat.
8. Pastikan ayam ditos minyaknya terlebih dahulu. Aya mini sangat rangup teksturnya. Ketepikan.
9. Dalam kuali berlainan, panaskan mentega dan masukkan bawang merah dan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
10. Masukkan pula daun kari dan cili api. Kacau sehingga sebati.
11. Bila sudah semerbak bau daun kari, masukkan pula susu segar.
12. Masukkan pula tepung jagung. Fungsinya supaya kuah jadi pekat.
13. Seterusnya masukkan gula. Garam tidak perlu letak kerana mentega sudah bergaram dan ayam juga sudah mempunyai rasa masin. Namun jika kurang rasa, tambah ikut selera.
14. Bila kuah mendidih dan pekat sedikit, terus masukkan ayam yang telah goreng tadi.
15. Kacau sehingga sebati dan pekat. Kalau nak berkuah, jangan masak lama sangat.
16. Butter Chicken siap dimasak dan enak dinikmati bersama nasi.
Nak buat kuih akok tapi tiada dapur arang? Cuba resipi akok homemade yang mudah ini! Hanya guna sandwic maker, hasilnya tetap lembut, lemak manis, dan keemasan.