Bagi yang suka makan aneka kuih muih tradisional, Kuih Badak Berendam inti kelapa ni pasti antara yang jadi kegemaran. Lemak-lemak manis. Memang sedap! Bagi yang belum pernah rasa, resipi perkongsian saudari Zura Zul ni antara yang boleh dicuba.
CARA MASAK KUIH BADK BERENDAM YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN DOH:
3 cawan tepung pulut – beli online disini
2 sudu besar tepung gandum – beli online disini
2 cawan air jus pandan (air + 4-5 helai daun pandan. Kisar & tapis)
Sedikit pewarna hijau – jika suka
CARA MEMASAK:
1. Tuang air jus pandan sedikit demi sedikit dalam bekas berisi tepung. Gaul sebati dan uli hingga jadi doh.
2. Cubit doh dan bulatkan ikut saiz yang digemari. Kemudian leperkan doh, isi inti kelapa dan bulatkan semula.
3. Didihkan air dan masukkan doh. Rebus macam buat kuih buah melaka/onde-onde. Bila doh terapung, angkat dan lalukan sekejap bawah air paip. Toskan airnya.
4. Tuang dadih santan dalam bekas yang sesuai. Masukkan doh yang direbus tadi dan Kuih Badak Berendam sedia untuk dihidang.
Ads
BAHAN INTI:
1 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah – beli online disini
1 ketul gula melaka – beli online disini
1 1/2 cawan air
1-2 ulas durian (buang biji) – jika ada
3 helai daun pandan
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Masak gula merah, gula melaka dan air hingga larut. Tapiskan.
2. Kemudian masak air gula tadi bersama kelapa parut putih, isi durian, sedikit garam dan daun pandan. Gaul rata. Bila agak-agak inti nak kering, masukkan tepung gandum. Gaul sebati.
BAHAN DADIH SANTAN:
5 cawan santan sederhana pekat
8 sudu makan tepung beras
8 sudu tepung gandum
2 helai daun pandan – simpulkan
Sedikit gula
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dalam blender dan kisar sebati.
2.Tuang ke dalam periuk dan masak guna api kecil hingga naik wap.
3.Dadih ni kena rasa masin sedikit. Sentiasa kacau agar tidak berketul.
4.Bila sedikit likat (jangan pekat), padamkan api dan hidangkan bersama Kuih Badak Berendam.
Resepi asam gumpal Terengganu ini tak terlalu susah nak dibuat, hanya perlu ikut langkah demi langkah, mengikut perkongsian daripada saudara Muliadi Ramli ini.
Kuih Asam Gumpal ni merupakan sejenis hidangan kuih tradisional Melayu yang popular di Pantai Timur termasuk Terengganu. Bila dapat menikmati asam gumpal yang sedap, terasa berbaloi segala penat lelah membuatnya kan?
Resepi Asam Gumpal Terengganu
Bahan-bahan:
Bahan Inti Kacang Hijau Tanpa Kulit:
200gram kacang dhal
1/2 kerek (keping) besar nisang atau gula Melaka
2 senduk kecil gula putih ( terpulang kepada tahap manis yang dikehendaki)
Cara Masak:
1.Basuh bersih kacang hijau.
2. Rendam 8 jam.Masak di dalam periuk dan bila kacang dah empuk, masukkan gula dan nisang/Gula Melaka.
3. Masak hingga kacang lembik dan jadi hmpir kering. Ketepikan biar sejuk. Bila sejuk bentuk bulat-bulat.
Bahan KulitAsam Gumpal:
2 cawan biji sagu
Cara Masak:
Basuh dan direndam air panas. Air lebih sikit saja pada sagu. Kacau. Biarkan sekitar 15 ke 20 minit sehingga sagu kembang dan serap air itu.
Bahan Kuah Asam Gumpal:
1 1/2 biji santan kelapa
3 biji bawang merah – dimayang
1 inci halia – dimayang
2 helai daun pandan – dipotong
1 sudu teh halba
Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuat Asam Gumpal:
Basahkan tangan. Ambil sagu bentukkan jadi leper.
Masukkan inti kacang dhal kemudian bulat-bulatkan ia. Ulangi langkah sampai habis.
Untuk memasak, ada dua cara. Pertama, masakkan air dlm periuk. Bila mendidih masukkan asam gumpal tadi. Bila timbul je, terus angkat dan ketepikan ( jangan bagi rapat-rapat nanti melekat).
Satu lagi kaedah, secara kukus. Kaedah mengukus pula masukkan dalam kukusan, lapik dengan daun pisang dan sapukan minyak pada daun pisang. Kukus sektiar 10 ke 15 minit bergantung kepada kukusan juga.
Untuk kuahnya pula, masukkan santan ke dalam periuk. Bila naik wapnya dan sedikit mendidih, masukkan semua bahan lain untuk kuah. Kacau dan masukkan asam gumpal ke dalam kuah. Kacau sekejap dan tutup api. Siap. Nak lagi sedap boleh tambah hirisan nangka juga di dalam kuah.
Donut super gebu yang ada boleh cuba resipinya di rumah. Macam yang kita sedia maklum, donut ni kalau tak kena gaya, adunan jadi tak kembang. Bila digoreng, memang keras dan tak sedap. Kadang-kadang, ramai yang tak larat nak buat sebab kena uli lama. Naik lenguh tangan dibuatnya. Istimewa buat para penggemar donut, RASA kongsikan satu resipi mudah perkongsian saudari Mida Asmida yang anda boleh cuba. Tak perlu uli tepung pun. Adun manja je.
CARA BUAT DONUT SUPER GEBU YANG SANGAT MUDAH & TAK PERLU ULI
CARA MEMASAK: 1. Satukan bahan-bahan A. Sebatikan dan biar mengembang.
2. Dalam bekas berlainan, satukan bahan-bahan B. Ramas sehingga menjadi seakan serbuk roti.
3. Masukkan campuran yis. Gaul rata. Biarkan selama 1 jam dan pastikan bekas ditutup. (info: adunan memang lembik. Jangan campur tepung)
4. Selepas satu jam, tumbuk doh bagi mengeluarkan angin.
5. Ambil sedikit doh, canai dan terap atau cara paling mudah ialah ambil doh dan bulatkan.
6. Kemudian leperkan sedikit dan lubangkan doh menggunakan penutup botol. Pastikan sapu sedikit tepung pada acuan.
7. Biarkan donut selama 30 minit. Kemudian barulah digoreng menggunakan api sederhana hingga kuning keemasan. Pstikan minyak betul-betul panas sebelum mula menggoreng.
8. Angkat donut dan salutkan dengan gula. Sedia untuk dinikmati.
Salah satu kuih yang menjadi kegemaran ramai adalah kuih kaswi. Selain dijadikan sarapan pagi, kuih ini juga sering dijadikan hidangan minum petang. Bertambah enak bila dimakan bersama kelapa parut, gabungan rasa manis masin yang cukup menyelerakan. Namun, jika tersalah cara membuatnya, kuih kaswi akan menjadi keras, berketul dan tidak terbentuk cantik. Untuk elak perkara ini terjadi, kami kongsikan resipi kuih kaswi oleh NorDiana Mat Desa. Selamat mencuba!
KUIH KASWI @ KOSUI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum *
1/2 cawan tepung ubi *
1 sudu air kapur * (secubit kapur atau sesudu air kapur yang siap dibancuh)
1 cawan gula merah
3/4 cawan gula
5 cawan air
Kelapa parut putih sahaja + garam (kukus sebentar supaya tahan lama)
CARA PENYEDIAAN:
1. Larutkan gula pasir dan gula merah dengan 2 cawan air. Masak di atas api sebentar untuk menghancurkan gula. Letak sehelai daun pandan untuk aroma. Bila sudah larut, biarkan sejuk seketika.
2. Campurkan bahan bertanda * bersama 3 cawan air. Kemudian, masukkan air gula tadi dan tapis.
3. Guna loyang bersaiz 8×8 dan kukus selama 30 hingga 40 minit.
4. Bila dah masak, biarkan sejuk dahulu sebelum memotong. Kemudian gaul dengan kelapa parut.
TIP:Jika nak potongan kuih cantik, tunggu sehingga kuih betul-betul sejuk. Potong dengan pisau plastik yang disapu dengan sedikit minyak.
Tak sangka, hanya dari secawan kopi, perpaduan rakyat Malaysia boleh tercetus. Kopitiam Xin Aun Nong Yong yang nampak biasa ini rupanya tersimpan nostalgia tentang...