Bubur pulut hitam yang anda masak tidak sempurna seperti diharapkan walaupun sudah menggunakan beras pulut yang baik dan santan yang segar.  Jangan risau ini ada tip mudah yang boleh membantu menyelesaikan masalah Bubur Pulut Hitam yang masih berjelatah (keras) dan cair.

Diharapkan dengan tip mudah  Bubur Pulut Hitam anda menjadi lebih lembut, pekat dan lemak manis seperti yang diharapkan:-

Ini 4 Tip  Bubur Pulut Hitam Masak Sempurna & Tidak Berjelatah!

1.Pilih Beras Pulut Hitam Kualiti.

Beras pulut hitam yang keras, halus dan bewarna hitam pekat adalah yang terbaik. Semakin keras dan hitam  pulut, semakin tinggi kandungan kanjinya.  Sebaiknya, cuci bersih beras pulut hitam sebelum direbus.

IKLAN

2  Rendam Pulut Semalaman

Agar pulut hitam masak sempurna dan tidak tidak berjelatah semasa di rebus, anda perlu  rendam dahulu pulut hitam sekurang-kurangnya enam jam  atau semalaman sebaik-baiknya. Dengan cara ini tekstur pulut lebih mudah lembut dan proses memasak menjadi cepat dari biasa..

Ini 4 Tip  Bubur Pulut Hitam Masak Sempurna & Tidak Berjelatah!

IKLAN

3. Sentiasa Kacau Bubur Semasa Di Masak

Setelah pulut yang anda rebus kembang sekata, masukkan bahan campuran seperti santan, gula, daun pandan dan sedikit garam.  Anda perlu sentiasa kacau bubur  untuk mengelakkan ia berkerak atau melekat pada periuk. Jika terlalu pekat tambah santan jika terlalu pekat

IKLAN

4. Tambahkan Tepung Jagung Jika Terlalu Cair

Selepas santan dimasukkan dalam bubur masih cair, anda boleh tambahkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kecilkan api dan masukkan dalam bubur dan terus kacau rata hingga kuah menjadi pekat seperti diinginkan.

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI