Kek Span ni walaupun ringkas, tapi rasanya memang mengancam. Dapat makan kek yang panas-panas, gebu, perghhhh…sedapnya! Bagi anda yang suka ‘baking’, boleh cuba resipi ni. Pasti tak menyesal.
KEK SPAN MARBLE
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji telur (*)
- 1/2 cawan gula (*)
- 1 sudu makan ovalette (*)
- 1 sudu teh esen vanilla*
- 3/4 cawan tepung gandum (*)
- 1 sudu teh baking powder (*)
- 1/4 cawan susu cair (*)
- Secubit garam (*)
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan serbuk koko
CARA MEMASAK:
- Pukul telur dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan semua bahan bertanda (*) dan pukul hingga putih gebu. Matikan mixer dan masukkan minyak masak. Gaul hingga rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dicampur dengan serbuk koko manakala satu bahagian dibiarkan pada warna asal.
- Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 5 atau 6 yang telah disapu dengan mentega atau dilapik dengan baking paper. Tuang adunan secara berselang-seli bagi mendapatkan corak kek yang berbelang-belang.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 atau 180C selama 35-40 minit. Guna api atas bawah atau bergantung pada kondisi ketuhar masing-masing.
- Setelah kek masak, sejukkan di redai sebelum dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Imah Rahman
Link asal resipi: https://goo.gl/Akmvgg
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Coklat Moist Kukus Dengan Topping Melimpah Ruah. Sedap!
Sedapnya Kek Coklat Moist Kukus ni. Anda nak cuba? Opah Mas Cotek ada kongsikan resipi yang sangat mudah dan terbaik. Kek ni sangat-sangat moist dan sedap terutamanya bila makan panas-panas. Lihatlah limpahan coklatnya, mewah kan? Bagi penggemar tegar kek coklat, silalah cuba resipi ni. Pasti tak menyesal punya.
KEK COKLAT MOIST KUKUS YANG MUDAH & SEDAP
BAHAN A:
- 1 cawan tepung gandum (beli online disini)
- 1 sudu teh baking powder (beli online disini)
- 1 sudu teh soda bikarbonat (beli online disini)
(satukan semua bahan dan ayak. Ketepikan)
BAHAN B:
- 1 cawan serbuk koko (beli online disini)
- 1 cawan minyak jagung (beli online disini)
- 1 cawan susu cair (beli online disini)
- 3/4 cawan susu pekat manis (beli online disini)
- 3/4 cawan gula pasir (beli online disini)
(satukan semua bahan. Masak guna api perlahan hingga gula larut)
BAHAN C:
- 4 biji telur – pukul
- Bekas plastik saiz 250 secukupnya (anggaran 12 bekas)
CARA MEMASAK:
- Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B diselang selikan dengan telur. Sebatikan.
- Tuang adunan hingga memenuhi 1/2 daripada bekas plastik yang digunakan.
- Kukus selama 25-30 minit. Apabila kek masak, sejukkan.
BAHAN TOPPING COKLAT:
- 300gm coklat masakan
- 500ml UHT whipping cream
CARA MEMASAK:
1. Satukan kedua-dua bahan di dalam periuk.
2. Panaskan sehingga berwap dan coklatnya mencair.
3. Angkat dan terus tuang ke atas kek. Hias kek mengikut kreativiti masing-masing.
4. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah & sedap di laman web RASA:
https://www.rasa.my/12-resipi-paling-popular-rasa-my-sepanjang-2020-tahun-penuh-cabaran-buat-ramai-pandai-masak/
Telur Masak Tomato. Sajian Cina Tanpa Bawang Yang Ringkas, Sedap & Cepat Masak
Beribu Bungkus Laksam Dijual Guna Resipi Ni. Begini Cara Masaknya
Susu Rosak & Tak Boleh Minum? Ini Cara Untuk Jadikannya Keju Cottage Homemade!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kek Pandan Cheese Melimpah Ruah. Macam Ni Baru Padu!
Sedapnya Kek Pandan Cheese Meleleh ni. Resipi istimewa buat anda yang sangat menggemari hidangan Kek Keju. Resipinya juga cukup mudah. Hanya kukus sahaja. Caranya pun tidak rumit. Bolehlah cuba buat. Kombinasi kek yang lembut, krim keju yang melimpah ruah dan parutan keju yang banyak, memang terbaik. Jom cuba resipi perkongsian saudari Ariana Sofia Ahmad ni. Pasti puas hati.
CARA MEMBUAT KEK PANDAN CHEESE SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur (gred B)
3/4 cawan gula halus – beli online disini
1 sudu besar ovallete – beli online disini
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini
1 sudu teh soda bikarbonat – beli online disini
1 sudu teh cream of tartar – beli online disini
1 sudu teh perisa pandan coconut – beli online disini
2 sudu teh pewarna hijau epal – beli online disini
5 sudu besar minyak masak
BAHAN KRIM KEJU:
300gm cream cheese / krim keju – beli online disini
1 1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan susu pekat – beli online disini
1/2 cawan susu segar
Keju Cheddar (diparut) – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Masukkan telur, gula, perisa pandan, pewarna hijau dan ovallete.
2. Adun sehingga sebati dan gebu. Tapi masih cair.
3. Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder, soda bikarbonat dan cream of tartar. Adun lagi sehingga sebati. Jangan terlampau pekat.
4. Masukkan minyak masak dan kacau laju dengan spatula.
5. Adun sampai sebati macam ni.
6. Masukkan adunan hingga paras 1/2 bekas sahaja.
7. Kukus kek selama 20 minit @ sehingga masak. Tutup bekas kek supaya air kukusan tidak jatuh atas kek.
8. Pastikan kukus naik gebu macam ni. Nak tahu masak ke tidak, goyangkan bekas. Kalau tidak cair maksudnya kek sudah masak.
9. Terbalik terus kek daripada bekas dalam 10 minit.
10. Potong di tengah-tengah kek dan ketepikan. Buat adunan keju pula. Ia akan menjimatkan masa sementara menunggu kek masak.
11. Masukkan keju, susu pekat dan whipping cream.
12. Adun sehingga sebati.
13. Masukkan adunan keju ke dalam pipping bag. Kalau tak mahu masukkan pun tidak mengapa. Simpan 1/4 dari adunan untuk buat lapisan keju paling atas (cair).
14. Letak keju atas kek yang lapisan bawah.
15. Kemudian letak pula keju di bahagian atas kek. Boleh lebihkan jumlahnya.
16. Lebihan keju tadi diadun semula dengan susu segar untuk membuat lapisan atas sekali.
17. Tuangkan 3-4 sudu campuran keju tadi atas kek. Walaupun cair sikit tapi masih pekat.
18. Bahagian atas akan jadi licin macam ni lepas sudah dituang lapisan keju yang atas.
19. Parut keju cheddar atas kek dengan melimpah ruah (jika suka).
20. Rupa kek yang siap diparut dengan keju.
21.Kek dari pandangan atas, penuh kejunya.
22. Bahagian dalam kek. Gebu yang amat.
23. Ni rupa kek keju yang baru lepas keluar freezer. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Ariana Sofia Ahmad
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Buat Kerabu Kerang Cara Orang Thailand. Pedas, Masam Memang Sedap
Sambal Balado Resipi Asli Dari Indonesia Boleh Tahan Dua Minggu!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Tart Melting Cadbury. Biskut Raya Sedap, Mudah Buat
Jom buat Biskut Tart Melting Cadbury yang sedap ni. Tak lama lagi Aidilfitri bakal menjelang. Maka pastinya anda tercari-cari resipi biksut yang boleh dibuat sempena raya nanti. Bagi penggemar tat, selain nanas, bluberi dan sebagainya, cuba lah letak inti coklat. Uihh..padu kemain. Anda pasti suka.
CARA MEMBUAT TART MELTING CADBURY
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega atau margerin – beli online disini
- 4 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
- 2 sudu makan minyak sapi – beli online disini
- 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini
- 2 sudu makan tepung kastard – beli online disini
- 3 1/2 cawan tepung gandum (letak tepung sedikit demi sedikit dan uli sebati. Pastikan doh tidak keras sangat nanti tart akan mudah pecah. ) – beli online disini
- 1 biji kuning telur
BAHAN INTI:
- Coklat cadbury bar
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, susu pekat, minyak sapi hingga sebati. Kemudian masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati dan pastikan doh tidak terlalu keras.
2. Masukkan doh dalam acuan dan terapkan atas dulang pembakar.
3. Letak kepingan coklat dan terapkan doh sekali lagi diatasnya. Kemaskan bahagian kiri dan kanan supaya bertangkup.
4. Selain itu, anda boleh juga lipat adunan dan kemaskan.
5. Sapu bancuhan kuning telur dan bakar dalam ketuhar pada suhu 170C selama 20 minit menggunakan api atas bawah.
Kredit resipi & foto: Bunga Danish
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official