Dapat pencuci mulut seperti puding atau agar-agar memang sedap. Tambah pula berwarna-warni macam ni, tambah selera nak makan. Jom kita buat puding sagu ni. Bahan-bahan nak buatnya pun mudah dapat.
1.Rendam biji sagu selama 2 jam,kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih,tuang dalam tapisan dan cuci di bawah air lalu untuk membuang kanji dan mengelakkan ia melekat.
2.Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian dengan pewarna yang di sukai,3 bahagian lagi biarkan warna asal (jernih).
3.Masak 1 liter air bersama serbuk agar-agar,gula,gula batu dan daun pandan hingga betul-betul mendidih,tuang susu cair,kacau sebati,tutup api.
Ads
4.Ambil 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam setiap bekas berisi sagu tanpa pewarna,kacau rata dan tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan sedikit air.Biarkan keras sekejap dan bila dah keras,kelar permukaan agar-agar dengan pisau atau cakar dengan garpu pun boleh.
5.Ambil 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan dalam bekas berisi sagu berwarna kacau sebati.
6.Tuang ke atas lapisan pertama tadi,biarkan keras sekejap,ulangi langkah yang sama sehingga adunan agar-agar habis.Simpan dalam peti sejuk.
*untuk setiap lapisan,masukkan sekejap dalam peti sejuk selama 2-3 minit supaya puding mengeras~
Sedapnya makan tepung pelita kalau sejuk-sejuk, terasa lemak manisnya di tekak. Sayangnya malas nak ke bazar sebab panas. Jomlah kita buat sendiri, tak perlu daun pisang, guna je acuan dessert. Mudah dan kalau nak sedekah pada jiran-jiran pun cantik. Paling penting cara membuatnya senang.
TEPUNG PELITA
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN HIJAU (BAWAH):
1 cawan tepung beras
3/4 cawan gula pasir
1 sudu tepung Hun Kwe
5 cawan air
½ cawan air pandan
LAPISAN SANTAN (LAPISAN ATAS):
1 cawan tepung beras
3 cawan santan
3 cawan air
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
1 helai daun pandan
CARA MEMBUAT:
1. Mulakan dengan lapisan atas, campurkan semua bahan.
2. Kacau rata hingga tidak ada yang bergentel.
3. Renehkan atas api perlahan hingga meletup-letup.
4. Tutup api, sudukan ke dalam acuan yang telah disiapkan.
5. Seterusnya sediakan bahan atas.
6. Campurkan kesemua bahan, kacau rata hingga tak bergentel.
7. Renehkan atas api perlahan hingga meletup-letup.
8. Tutup api dan sudukan ke atas lapisan hijau.
9. Setelah siap masukkan dalam peti sejuk.
Biskut Suji Kristalni antara biskut raya lama yang menjadi kegemaran ramai dan wajib ada bila tibanya lebaran. Rasanya yang lemak-lemak bersusu dan cair dimulut bila dimakan membuatkan ramai yang menggemari rasanya. Warnanya juga cantik. Maka tidak hairanlah kanak-kanak pun tertarik untuk mencubanya. Saudari Nor Haslina Md Nor ada kongsikan resipi Biskut Suji Kristal yang selalu beliau guna. Memang terbaik resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
1.Ayakkan tepung red rose bersama tepung jagung. Ketepikan.
2.Satukan serbuk badam, gula aising dan garam. Gaul sebati.
3.Kemudian masukkan minyak sapi. Gaul lagi hingga sebati dengan menggunakan senduk sahaja.
4.Kemudian masukkan tepung-tepung yang telah diayak tadi. Uli sehingga sebati. Jika masih lembik, tambah tepung red rose sikit demi sedikit sampai jadi doh yang boleh dibentuk.
5.Bahagikan doh kepada 3 warna. Kemudian bulat-bulatkan sebesar 7@8 gm. Jangan terlalu besar saiznya.
6.Susun biskut dalam dulang dan bakar pada suhu 170C @ ikut suhu ketuhar masing-masing. Ketuhar harus dipanaskan terlebih dahulu dan bakar guna apu atas bawah.
7.Bakar biskut selama 15-20 minit atau sehingga masak.
8.Bila biskut sudah suam, boleh gaul dengan gula kastor dan masukkan ke dalam papercup.
9.Bila biskut sudah betul-betul sejuk, barulah dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
10.Satu adunan ini boleh dapat dalam anggaran 100++ biji Biskut Suji Kristal.
Ada banyak roti kat rumah? Haa boleh buat Smoky Roti Pizza ni, guna roti biasa je pun dah boleh dapat hasil pizza yang premium. Gerenti anda puas hati! Bau Smoky Roti Pizza ni bila dimasak memang enak tak terkata. Lagi-lagi bila menggunakan keju Chesdale Smoked untuk mendapatkan rasa dan aroma salai yang sebenar, memang umphhh! Enak dinikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango. Selamat mencuba!
SMOKY ROTI PIZZA
Bahan-bahan:
6 keping roti
4 sudu besar puri tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar mixed herbs
30 keping pepperoni
4 ulas bawang putih | dicincang
6 keping Chesdale Smoked
Cara Memasak:
Campurkan tomato, sos cili, sos tomato, mixed herbs dan bawang putih.
Sapukan campuran sos tadi di atas roti, letakkan keju Chesdale Smoked dan kepingan pepperoni.
Bakar di dalam ketuhar selama 170°C selama 10 minit – 15 minit.
Sedia untuk dihidangkan. Enak dinikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango.