Tak payah tunggu raya nak buat biskut mahupun kek. Buat kudapan ni gerenti anak-anak pun suka. Mewah dengan rasa coklat yang membuatkan sesiapa yang merasa pasti rasa puas hati.Buatnya pun mudah.
Bebola kek coklat cheese
Bahan-bahan:
1 peket biskut marie,perisa coklat atau asli. Mana-mana pun boleh,kisar halus,gaul bersama
250g cheese tatura
Ads
Kalau nak lebih sikit manis,tambah je gula icing,kalau tak nak manis tak perlu letak
Bulat-bulatkan
Double boiler coklat masakan
Golek bebola dalam coklat cair.Kalau nak tabur badam,panggang sekejap.
Sejukkan. Dah siap
Ads
*lepas celup dalam coklat cair,letak dalam paper cup dan terus masuk peti ais)
Kek pisang, antara kek yang popular dan senang untuk dibuat. Sama ada kukus atau dibakar, memang sedap dimakan petang-petang bersama secawan teh panas. Wah, sambil bersembang sambil makan kek. Special gitu.
Resepi kali ni cukup cukup istimewa sebab ia datang dari seorang otai berpuluh tahun dalam bidang masakan, iaitu ibu kepada saudara Muhammad Ali. Resipi asli kek pisang gajus yang sedap dan lembut.
KEK PISANG GAJUS
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur gred A 1 cawan gula perang – beli online di sini 4 biji pisang jelai berangan | dilenyekkan dan biarkan setengah jam 1 cawan minyak masak atau minyak jagung Sedikit esen vanila 1 sudu kecil garam 2 cawan tepung * – beli online di sini 1 sudu kecil soda bikarbonat – beli online di sini 1 sudu kecil baking powder* 1/2 cawan gajus |dikisar halus 1 sudu kecil ovalet – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Tepung diayak bersama soda dan baking powder. Ketepikan. 2. Kisarkan bahan-bahan lain. 3. Masukkan dalam bahan yang dah diayak. Akhir sekali, masukkan serbuk gajus. 4. Sebelum bakar, hias dengan hirisan pisang dan gajus. 5. Bakar suhu 170C selama 45 minit. Bergantung pada ketuhar masing-masing.
Tengok rupa kejadian kek ni pun dah tahu gebu gabasnya. Bahan-bahannya pun tak lah rumit sangat, ringkas aje kalau nak buat Kek Pandan ni.
Dihidangkan waktu petang memang sedap dinikmati dengan teh atau kopi. Jom cuba ikut resipi yang dikongsikan Siti Fairuss Che Mat ini. Pasti gebu, sedap yakmat.
KEK PANDAN GEBU
BAHAN-BAHAN :
4 biji telur*
1 sudu besar ovellate*
4 sudu besar susu pekat*
1 cawan gula* | boleh dikurangkan sedikit jika suka manis
Gula halus
*Satukan dalam mixer dan adun sampai gebu bahan di atas.
2 cawan tepung
1 sudu besar baking powder
1 sudu kecik soda bikarbonat
* Ayak bahan diatas.
Bahan lain :
200ml santan
Sedikit pewarna hijau
Sedikit perisa pandan (esen pandan)
CARA MEMASAK :
Dah siap mix sampai gebu dalam mixer, bolehlah dimasukkan tepung yang telah diayak tadi.
Gaulkan sebati, kemudian masukkan santan kotak.
Diikuti dengan pewarna dan perisa pandan. Tuangkan ke dalam loyang
Masukkan ke dalam pengukus yang sudah dididihkan, dan kukus dengan api yang sederhana selama 45 minit.
Kredit Resepi : siti fairuss che mat
ANDA MENCARI PENGUKUS DAN STEAMER BARU YANG MEMUDAHKAN KERJA MENGUKUS, BOLEH LAYARINYA DI SINI.
Kek span coklat yang lembut, gebu dan dilapiskan dengan coklat mousse yang ringan. Tidak muak dan rasanya persis kek yang dihasilkan di bakeri-bakeri tersohor.
BAHAN-BAHAN :
BAHAN KERING
• 1 1/2 cawan tepung gandum
• 1 cawan serbuk koko
• 2 sudu baking powder
• 1 sudu soda bikarbonat
BAHAN BASAH
• 1 cawan gula halus
• 1 cawan minyak
• 3 biji telur gred A
• 1 sudu esen vanila
• 1 cawan susu cair
CARA-CARA
1. Ayak bahan kering dan ketepikan
2. Pukul bahan basah hingga sebati kecuali susu.
3. Setelah sebati masukkan separuh bahan kering dan pukul sekejap.
4. Masukkan pula susu cair dan pukul sebati.
5. Masukkan baki bahan kering dan pukul sebati (tak perlu pukul lama)
6. Tuang dalam acuan dan bakar. Boleh bakar sekali dan potong jadi 3 bahagian atau bakar secara berasingan hingga masak. (Suhu bergantung dengan oven masing-masing)
CARA-CARA
1. Cairkan coklat masak, susu cair dan marjerin dengan api perlahan. Ketepikan dan biar hingga sejuk sedikit.
2. Campur gelatin dan air biarkan 2-3 minit dan cairkan secara double boiled.
3. Kaup balik campuran coklat dalam whip cream dan masukkan gelatin. Kacau sebati dan bahagikan kepada 2 bahagian.
4. Susun lapisan pertama kek di bahagian bawah loyang(loyang springfom) Tuang sebahagian coklat mousse dan ratakan
5. Susun pula lapisan kedua kek dan diikuti lapisan kedua coklat mousse
6. Susun lapisan kek yang terakhir dan bungkus dengan plastik wrap. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam
7. Bila dah set tuangkan coklat ganache di bahagian atas kek atau hias ikut suka
8. Siap untuk dihidang.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...