Siapa saja yang tak gemar dengan kek coklat. Tambah pula topping diletak dengan cheese memang buat tak henti nak makan. Nak sedap simpan dalam peti sejuk , baru dimakan. Memang berhantu sungguh kek ni.

Kek Coklat
Bahan-bahan:

4 biji telur
Esen vanila-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan gula kastor- BELI ONLINE DI SINI
Adun sebati.Pukul sikit hingga kembg. Tak perlu lama sangat. Agak-agak gula dah larut. Telur dah kembang boleh henti mix
Masuk 1/2cawan susu pekat. Adun hingga sebati.

Ayak bahan kering
11/4cawan tepung gandum
1cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
1 cawan susu segar atau susu cair
1 cawan minyak jagung

IKLAN

Cara memasak:
1.Panaskan kukusan. Kalau nak bakar pun boleh.
2.Sapu loyang dengan minyak lapik baking paper.
3.Masuk bahan kering sikit-sikit dalam adunan telur. Kacau rata
4.Masuk minyak jagung dan susu segar. Kacau hingga sebati.
5.Tuang dalam loyang kukus 30 minit.
6.Kalau nak bakar 175. Masa 30 minit.

Untuk coklat:
1.Double boiler coklat masakan. Dengan whipping cream.
2.Bila dah panas. Kacau hingga coklat masakan cair. Tutup api.

Untuk adunan cheese:
1.Whipping cream dan cheese. Pukul sekejap.
2.Masuk gula, esen atau susu pekat.
3.Adun sebati. Ketepikan
4.Bila kek dah masak. potong kek.
5.Lapis je adunan cheese di tengah.
6.Letak lapisan kek. Lapisan atas ikut la nak letak macam mana.Saya lapis berselang seli
7.Kemudian lorek je Siap.
8.Simpan dalam peti sekejap dan siap untuk dihidang.
Kredit: Iedaa Jahaya

ADA YANG NAK MEMBELI BLENDER BARU, LIHAT DI SINI.

Blueberry Cheesecake Cair Di Mulut

Sedap Menawan Selera, Jom Cuba Buat Kek Pandan Cheese Leleh, Guna Sukatan Cawan Saja

Kek Butter Horlick Lemak Manis