Sedapnya aiskrim kacang merah! Teringat dulu admin masa kecil, tunggu uncle jual aiskrim naik basikal lalu semata-mata nak beli aiskrim kacang merah tu sebab memang sedap kacang merah memang banyak! Zaman dulu Rm1.20 je dah merasa aiskrim kacang merah sedap kalau zaman sekarang macam susah je nak dapat aiskrim sedap tak kedekut bahan memang mahal sedikit. Terima kasihlah untuk Raja Amanina sudi berkongsi resipi aiskrim kacang merah yang lemak berkrim ni di Facebook. Senang sikit untuk admin lepasni cuba buat sendiri je di rumah. Korang pun boleh cuba resipi ni di rumah!
AISKRIM KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
-4 cawan kacang merah (rendam sekejap)
*rebus kacang merah hingga lembut & empuk
*blend & kisar kacang merah bersama 2 cawan air
Bahan A
-2 cawan gula
Ads
-sehelai daun pandan
-7 cawan air
Bahan B
-2 sudu besar tepung ubi
-3 sudu besar tepung jagung
-1/2 cawan air
*bancuh tepung jagung&tepung ubi dengan air
Bahan C
-1/2 cawan susu pekat
-2 kotak kecil santan kara (200ml+200ml)
-1/2 sudu kecil garam
-sedikit pewarna merah
Dapatkan TELEKUNG RAWDAH NAYLA SETdengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5DISINI!!!
CARA PENYEDIAAN:
Masak bahan A hingga gula larut dan mendidih
Masukkan bancuhan tepung dan kacau hingga sebati
Ads
Masukkan kacang merah yang dikisar
Masukkan bahan2 C whisk hingga sebati masak hingga mendidih
Perasakan gula(nak manis boleh lebihkan gula)
Tutup api dan sejukkan
Isikan dalam plastik aiskrim dan bekukan
P/s : Resepi Aiskrim kacang merah lemak berkrim.. Lagi banyak kacang lagi sedap makan sejuk sejuk laju je kan masuk mulut. Ais tu nak bagi gebu nina masukkan tepung jagung & tepung ubi.
Pasta biasanya ramai memilih untuk dimakan bersama sos citarasa Itali seperti Bolognese, Carbonara dan sebagainya. Bagi anda kurang gemar, boleh je nak guna pasta ni untuk masak hidangan yang kena dengan Melayu seperti goreng dan juga sup. Sedap! Walaupun ringkas, tapi bila dah tambah macam-macam bahan enak seperti sayur, daging, cendawan dan macam-macam lagi, hasilnya pasti anda kagum. Jom cuba.
Setelah sakan beraya dan makan macam-macam, pasti ramai yang mengalami masalah penambahan berat badan, badan rasa berangin, perut sebu dan sebagainya. Bagi yang nak atasi masalah ni secara sihat, boleh cuba buat jamu kempis perut ni. Tidak menggunakan bahan kimia dan hanya bahan semulajadi sahaja digunakan. Selamat mencuba!
JAMU KEMPIS PERUT HOMEMADE
BAHAN-BAHAN ( hasil 345 biji):
8 ulas bawang putih
5-6cm halia
1/2 sudu makan lada hitam
6 sudu makan halba
CARA MEMBUAT:
1. Tumbuk semua bahan hingga agak-agak hancur kemudian kisar tanpa air.
2. Kemudian bulat-bulatkan menjadi bebola kecil. Biarkan jamu kering dan simpan dalam peti sejuk.
3. Makan 2 biji pagi dan 2 biji malam selepas makan.
4. Jamu ini boleh membuang angin dalam badan, mengempiskan perut dan menurunkan berat badan secara semulajadi.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira
Resipi ayam masak kicap pekat pedas melekat
Bahan-bahan
1 ekor ayam -dipotong
4 biji kentang -dipotong wedges
Sebiji bawang besar -dihiris
4 ulas bawang putih -dihiris halus
1 inci halia -dihiris memanjang
2-4 sudu besar cili kisar
Rempah 4 sekawan -kayu manis 1, biji pelaga 3, bunga lawang 1, cengkih 3
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
Gula
Garam
Bawang (potong bulat)- hiasan
Cili merah (potong serong) -hiasan
Bahan kisar
4 ulas bawang putih
1 bawang besar
5-7 biji cili padi
1 inci halia
Cara memasak
1. Goreng ayam separuh masak. Angkat dan tos. Kemudian goreng kentang hingga hamper garing.
2. Menggunakan sedikit minyak goreng ayam, tumis rempat 4 sekawan Bersama bawang merah dan bawang putih yang dihiris.
3. Masukkan pula hirisan halia dan biarkan hingga naik bau.
4. Masukkan bahan yang kisar. Gaul sehingga masak kemudian masukkan cili giling. Biarkan sehingga naik bau.
5. Masukkan semua sos, kicap dan sedikit air. Letak sedikit gula serta garam secukup rasa.
5. Masukkan ayam dan kentang yang digoreng. Gaulkan sehingga sebati.
6. Masukkan bawang potong bulat dan cili merah. Gaul dan siap untuk dihidangkan.
Ayam sambal untuk makan dengan nasi lemak lain cara memasaknya, tak sama dengan ayam sambal untuk hidangan nasi minyak, nasi tomato dan sebagainya.Ini yang...