Sedapnya Kuih Kaswi Pandan ni. Cukup rasa lemak manisnya. Lembutnya tak usah cakap, memang bergedik-gedik. Kalau buat untuk minum petang, memang sedap. Bagi anda yang tercari-cari resipi Kuih Kaswi Pandan yang mudah, sedap dan tak renyah, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang terbaik. Cubalah.
CARA MASAK KASWI PANDAN LEMAK MANIS BERGEDIK
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan (kisar 6 helai daun pandan)
4 cawan air
1 1/4 cawan gula
1 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Sediakan loyang bersaiz 10×10. Sapu sedikit minyak dan ketepikan.
2. Panaskan periuk kukusan.
Ads
3. Untuk membuat Kuih Kaswi, satukan semua bahan, sebatikan. Tapis jika perlu. (Opah kisar sahaja)
4. Tuang adunan ke dalam loyang. Kukus selama 40 minit.
5. Buka penutup periuk kukusan. Biarkan selama 10 minit lagi. Ia bertujuan nak bagi air pada permukaan Kuih Kaswi jadi kering. Jika masih basah, boleh lap guna tisu dapur.
6. Padamkan api dan keluarkan kuih dari periuk kukusan.
7. Biarkan kuih hingga betul-betul sejuk sebelum dipotong.
8. Golekkan kepingan Kuih Kaswi Pandan ke dalam kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam.
Ni dia kue negro daripada tepung pulut dan tepung jagung yang sedap dikunyah. Berperisa koko dan pandan sedap makan sejuk dari peti ais.
Resipi yang dikongsi Farisha Sofea ni memang unik namanya Kue Negro asalnya dari tanah seberang, Indonesia. Di sana kuih dieja Kue yang Negro tu dah namanya macam ni..hee
CARA MEMASAK : 1.Satukan semua bahan bahagian coklat . 2.Kacau sebati . tapiskan . 3.Tuangkan adunan ke dalam acuan lompang yang telah digris . 4.Kukus selama 10 – 12 minit . 5.Di dalam bekas lain , satukan semua bahan bahagian hijau . 6.Kacau sebati dan tapis . 7. Apabila adunan coklat sudah masak , tuang pula adunan bahagian hijau hingga memenuhi acuan 8. Kukus lagi selama 10 – 12 minit . 9. Ulang sehingga habis . 10.Apabila sudah sedikit suam , keluarkan kuih .
Resipi apam polkadot yang sangat comel dan pasti anak-anak akan suka.
Kuih kecil seperti ini sesuai untuk diisikan di dalam goodie bag atau dihidang pada majlis hari lahir anak-anak.
Resipi yang dikongsi Rosehayati Zainuddin, sangat mudah disediakan dan sesuai kalau nak buat aktiviti bersama anak-anak.
APAM POLKADOT COMEL
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur (gred A) 2 ½ cawan tepung gandum – beli online di sini 1 cawan gula halus (kalau nak manis boleh tambah gula) – beli online di sini 2 sudu baking powder 1 cawan susu cair –beli online di sini 1 sudu ovelette 1 sudu vanila Filling (ikut citarasa sendiri, saya bubuh filling blueberry)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Ayak tepung gandum dengan baking powder. 2. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovelette hingga betul-betul kembang dan gebu. 3. Masukkan susu cair dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis.
Lembut, lemak manis dan mengasyikkan. Itulah dia kuih sekaya telur, Kalau korang suka makan kuih tradisional, mesti korang akan suka jugak makan sekaya telur. Kuih simple tapi sedap ni boleh dijadikan hidangan pemanis mulut yang amat menyelerakan. Nak buat pun bukannya susah. Ini resipi daripada Imah Rahman yang dikongsikan dalam telegram KakiMakan. Korang boleh cuba buat. Simple je. Selalunya kuih simple-simple ni yang lebih syok dimakan.
SEKAYA TELUR
BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan santan pekat (BELI DI SINI)
1/2 cawan gula
1 ketul gula melaka (potong kecil)
10 biji telur ayam (gred B atau C)
Secubit garam (BELI DI SINI)
Sedikit esen vanilla (BELI DI SINI)
Cara membuat
1. Campurkan santan, gula dan gula melaka. Kacau sehingga larut.
2. Masukkan telur ayam dan kacau sampai sebati. Jangan dipukul. Kacau perlahan-lahan sampai sebati.
3. Masukkan garam dan esen vanilla. Kacau lagi.
4. Tapis dan masukkan ke dalam loyang.
5. Kukus lebih kurang 30 minit atau sehingga masak. Nak tahu dah masak atau belum, cucuk lidi. Kalau tak melekat, itu tandanya dah masak.
6. Simpan seketika di dalam peti ais kerana sedap dimakan ketika sejuk.