Akibat salah makan dan penghadaman yang tidak baik, ia menyebabkan penghidapnya mengalami kembung, senak dan sebu. Lebih teruk lagi jika ketidakselesaan itu menjejaskan aktiviti seharian anda. Bagi mengurangi masalah kembung perut berikut RASA kongsi info paling mudah meredakannya selain dari mengamalkan jus halia.

Berikut empat jenis buah yang boleh bantu tangani masalah kembung perut hanya dengan cara makan atau minum jusnya sahaja.

AIR KELAPA.

Air kelapa selain menyegarkan badan ia juga mengingkatkan kadara electrolyte dan melancarkan pengaliran cecair dalam badan. Secara tidak langsung melancarkan pengaliran cecair dalam tubuh tanpa sebarang masalah.

BUAH PISANG.

Sama seperti air kelapa, pisang juga mengandungi potassium, tetapi anda disarankan mengambil pisang jika anda tidak ada selera akan. Ia bertujuan untuk memberikan ada tenaga. Selain itu pisang juga membantu mengatasi masalah sembelit.

IKLAN

BETIK


.

Jika anda menghadapi masalah buang air besar, ambil sahaja beberapa potong betik. Ini kerana enzim dakan betik boleh memecahkan protein bagi melancarkan proses penghadaman untuk lebih efektif.

TIMUN.

IKLAN

Selain dijadikan sayur, timun sering dikaitkan dengan manfaat kecantikan terutamanya untuk perapian wajah. Sebenarnya bahagian hirdrasi pada timun baik untuk mengurangkan masalah pedih perut. Ia sangat membantu melegakan radang atau bengkak pada perut.

 

INGIN MENCARI BARANGAN MASAKAN, BOLEH DAPATKAN DI SINI. BELI ONLINE AJE.

ATAU NAK CARI PERALATAN DAPUR DAN RUMAH TERKINI, BOLEH LAYARI DI SINI.

IKLAN

 

ANDA MUNGKIN JUGA BERMINAT DENGAN VIDEO MASAKAN INI :

DAN JUGA RESIPI-RESIPI MENARIK INI :

Buah Tin Lengkap Nutrisi, Cubalah Buat Jem Dan Kek Keju Tin

10 Jenis Sayur & Buah-Buahan Tempatan Yang Tinggi Khasiat Jika Dijadikan Jus.

https://www.rasa.my/buah-cempedak-bolej-jadi-ramuan-kek-sungguh-wangi-sedap/