Biasanya belimbing buluh ni kita guna untuk letak dalam masakan dan juga untuk buat Sambal Hitam. Jangan tak tahu, boleh juga buat jeruk tau. Ala..macam yang anda jeruk mempelam telur tu. Sedap! Dari biarkan buah busuk dan gugur, anda boleh buat macam ni pula. Mudah, jimat dan sedap!

JERUK BELIMBING BULUH

Cara Buat Jeruk Homemade Guna Belimbing Buluh. Sedap & Bebas Pengawet.

BAHAN-BAHAN:

  • Buah belimbung buluh
  • Garam kasar secukupnya
  • Gula ikut jumlah air & buah
  • Air secukupnya

 

CARA MEMASAK:

IKLAN

1. Bersihkan buah belimbing dan potong hujung & pangkalnya.

Cara Buat Jeruk Homemade Guna Belimbing Buluh. Sedap & Bebas Pengawet.

2. Rendam buah dengan air garam selam 1-2 hari. Jumlah garam agak-agak sahaja. Tak nak masin sangat sebab tujuannya hanya nak kurangkan rasa masam belimbing.

3. Toskan air garam dan bilas sedikit buah belimbing dengan air bersih.

IKLAN

4. Masak air gula dan biarkan suam.

5. Susun buah dalam balang dan tuangkan air gula yang hampir sejuk.

Cara Buat Jeruk Homemade Guna Belimbing Buluh. Sedap & Bebas Pengawet.

IKLAN

6. Letak sedikit cuka dan garam. Nak abiakan pun boleh.

Cara Buat Jeruk Homemade Guna Belimbing Buluh. Sedap & Bebas Pengawet.

7. Biarkan belimbing mesra dengan air gula anggaran 1-2 hari. Kemudian bolehlah dinikmati. ( empunya resipi peram 1 jam dah boleh makan.)

 

Kredit resipi & foto: Iti Hassan

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI