Gulai ayam hidangan simple dan mudah untuk disediakan. Makan pula dengan sambal belacan dan ulam timun sudah cukup untuk tambah nasi.
Menggunakan bahan-bahan yang tidak susah untuk didapati, selain makan dengan nasi, ia juga sesuai untuk dicicah bersama roti, lempeng dan juga roti canai.
Gulai ayam ini sebenarnya tak jauh bezanya dengan kari ayam. Namun ia ada rasa dan keistimewaan tersendiri untuk yang menggemarinya. Ikuti perkongsian resipi daripada Alya Insyirah yang cukup menyelerakan.
Resipi Gulai Ayam
Ada orang tanya saya, ada beza ke gulai dan kari ?
Saya pun tak pasti, yang aku tahu kari tak letak santan, mcam kat kedai mamak tuh.
Gulai pulak ada masuk santan.. betul ke?
Takpelah, apa2 pun janji ada kuah baru lajak nak makan kan.
Nah, saya kongsikan resepi
Kari / Gulai Ayam Simple
Bahan-bahan:
Ayam (dipotong kecil)
Ads
Bawang Merah
Bawang putih
Halia
Daun kari
Ubi kentang
Tomato
Santan
Ads
Serbuk kari Babas
Garam dan serbuk perasa
Asam keping (optional)
Minyak untuk menumis
Cara-cara memasak:-
1.Masukkan 3 senduk minyak. Tumis kesemua bahan
(bawang+halia+daun kari), biarkan kekuningan
Ads
Masukkan rempah kari, masak sehingga pecah minyak (lebih kurang 20 minit, sambil kacau2 )
Masukkan ubi kentang, biar empuk.
Masukkan ayam, biar sehingga masak.
Masukkan santan, masak sehingga mendidih.
Tambah garam, perasa, mengikut tekak masing-masing ya
Last sekali, masukkan tomato.
Dah siap semua, tutup api dan hidangkan.
Note: Masukkan asam keping sekiranya nak masam-masam sikit, tak letak pun okay.
Kenapa nak beli kalau boleh buat sendiri ayam percik ini, walaupun ada pelbagai versi ayam percik, tetapi versi pasar malam ni memang kau-kau rasanya dan sangat mudah disediakan yang penting bahan perapan dan kuah percik, hasilnya pasti mantap. Anda yang takda resipi sediri, ikut je resipi yang dikongsikan ini.
AYAM PERCIK ALA PASAR MALAM
1 ekor ayam| potong 8 atau 12 dan cuci bersih
4-5 tangkai cili kering | kisar
1 biji bawang besar | kisar
4 ulas bawang putih | kisar
3cm halia | kisar
3cm kunyit hidup | kisar
1 sudu makan ketumbar | kisar
1 sudu teh jintan manis | kisar
Garam dan gula secukup rasa BAHAN-BAHAN KUAH:
5-6 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
Sos cili secukupnya
Gula Melaka & gula pasir secukupnya
1 sudu makan tepung jagung
CARA MEMBUAT:
Bawang merah, putih, halia, kunyit dan cili dikisar sekali.
Ketumbar dan jintan manis dikisar kering.
Dua bahan ini diletakkan dalam kuali dan tumis tanpa minyak, tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ayam dan masak sehingga ayam separuh masak.
Kemudian ayam pemanggang dan renjiskan minyak masak dengan serai titik.
Panggang atau bakar dalam ketuhara dengan suhu 200C selama 15 minit, atau suhu 180C dengan masa 20 minit. Apapun bergantung kepada ketuhar masing2.
Untuk kuah: Cili kering dan bawang putih dikisar.
Panaskan kuali atau periuk, masukkan bahan kisar dan sedikit air. Hidupkan api sederhana dan kacau rata hingga cili masak.
Masukkan gula melaka, gula pasir dan sos cili serta tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
Kacau hingga kuah pekat, perasakan dengan garam dan gula secukupnya, jika suka boleh taburkan bijan ke dalamnya.
Tuahkan kuah atas ayam yang dipanggang tadi dan sedia dihidangkan.
kredit resepi: SuiSan Aliezsha
DAPUR RESIPI PIKAT SELERA
LaukAyam Sambal @ Ayam Masak Merah macam yang kita selalu makan di majlis kenduri kahwin tu nampak sedap kan? Lain sikit rasanya berbanding Ayam Sambal yang biasa kita masak di rumah. Warna merah tapi rasa tak pedas. Hmm…Memang buka selera. Nak Jangan lupa cuba resipi perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni ya. Sesuai sangat nikmati dengan aneka nasi tumis tau nasi putih.
1 biji bawang holland | dihiris dan digoreng seketika
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A dalam periuk dan rebus sehingga ayam masak. (Ia ikut cara masak stail kenduri. Ayam direbus dahulu. Barulah isinya tidak keras.)
2. Setelah direbus, goreng ayam seketika menggunakan minyak panas. (Jangan goreng terlalu garing kerana nanti isinya akan keras.) Angkat dan ketepikan.
3. Dengan menggunakan minyak gorengan yang sama, tumis bahan B hingga naik bau.
4. Kemudian masukkan cili merah kisar.
5. Diikuti dengan cili kisar. Tutup seketika kuali dengan tutup periuk dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
6. Perasakan dengan gula melaka, gula, garam dan perasa. Boleh ubah suai jumlah ikut citarasa anda. Tutup lagi kuali bagi menaikkan warna sambal. Masak guna api perlahan sahaja.
7. Seterusnya masukkan air asam jawa dan air. Jumlah air bergantung pada kepekatan kuah yang anda nak. Tutup kuali sekali lagi.
8. Masukkan sos cili. Kacau rata.
9. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Balik-balikkan dan biar selama 3-4 minit supaya kuah meresap pada isi ayam.
10. Akhir sekali tabur hirisan bawang holland yang telah digoreng seketika. Kacau rata.
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, biarkan hingga naik bau wangi.’ 3. Kemudian masukkan daging ke dalam kuali. 4. Masukkan pula sos tiram, serbuk lada, cili api, daun bawang dan bawang besar. 5. Tumiskan dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukp rasa 6. Apabila daging empuk, padamkan api.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis da goreng Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan : Gabungan rasa pedas lada hitam dan sos tiram yang lazat Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF: Untuk melembutkan daging , perapkan dengan gula, garam dan minyak masak dan biarkan untuk 2- 3 jam.
2 .STEAM TOFU WITH BRAISED MUSHROOM AND BROCCOLI
BAHAN-BAHAN :
350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
50 gm brokoli
1/2 biji bawang besar | dihiris
4 ulas bawang putih | dihiris
4 sm halia | dihiris
500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
4 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’ 3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan. 4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut. 5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa. 6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen ) 7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF :Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
Terima kasih :FIRMAN PAIZI@FAUZI, CHEF DANIEL SOON, CRG CHICKEN RICE GUYS, 40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor
3. LALA CILI PADI
BAHAN-BAHAN :
350 gm lala
6 biji cili padi | diketuk
50 gm halia | dihiris halus
1 sudu teh bawang putih cincang
1 cawan air
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh kicap cair
1/2 sudu teh gula
4 sudu makan atau minyak masak secukup
CARA MEMASAK : 1. Didihkan air dan rebus lala dalam 20 saat, angkat dan toskan. 2. Panaskan minyak masak, masukkan halia, bawang putih, cili padi yang diketuk. 3. Tumiskan hingga wangi. 4. Masukkan secawan air, sos tiram, kicap cair dan minyak bijan kedalamnya 5. Akhir sekali kacau dan gaulkan bersama lala sebentar, serta padamkan api segera.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 10 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Makanan laut Keistimewaan : Lala dimasak stail cina , penggunaan cili padi memberi rasa pedas Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF:Rebus lala jangan melebihi 20 saat, dan kacau sebentar sahaja bersama rencah untuk mengekalkan rasanya yang berjus dan lembut
4. SOTONG TIGA WARNA
BAHAN-BAHAN :
4 ekor @ 250 gm
Bahan sos Cheong Zeng :
300 gm tauchu
120 gm bawang merah
120 gm bawang putih
40 gm cili padi
400 gm cili merah
120 gm cili boh
120 gm sos plum
30 gm sos tiram
90 gm halia
Gula secukupnya
50 ml air
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
Bahan sos Ceng Poa :
200 gm cili boh
60 gm bawang besar
60 gm bawang putih
40 gm cili kering
40 gm cili padi
40 gm tauchu
40 gm asam jawa
200 gm sos tomato
200 gm sos cili
10.air putih.80 gram
80 ml air
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
CARA MEMASAK : 1. Masukkan kedua-dua sos tadi ke dalam periuk atau kuali. 2. Terus masukkan sotong, gaulkan dan masukkan sedikit air . 3. Apabila mendidih boleh diangkat dan padamkan api 4. Sajian siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Makanan laut Keistimewaan : Sotong 3 warna terjadi kerana kombinasi kedua sos dengan sotong Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kedua sos sudah ditumis, jadi semasa masukkan sotong, kacau gaul sahaja jangan ditumis lagi untuk mengelakkan terlalu berminyak nanti. Sotong masak jangan lebih 3 minit untuk mengelakkan ia menjadi liat.
5. ITIK SHAO YA
BAHAN-BAHAN :
1 ekor itik anggaran 1.7 -2.0 kg
Bahan sos itik :
1 sudu makan bawang putih cincang
3 sudu makan tauchu
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap cair
4 sudu teh gula
2 sudu makan minyak bijan
Sedikit tepung kentang untuk pekatkan kuah
3 cawan air
Bahan untuk itik :
4 senduk air
2 sudu makan sudu.
2 kg minyak masak untuk menggoreng itik
Sedikit minyak bijan
CARA MEMASAK : 1. Masukkan air dan kesemua bahan-bahan di atas kecuali kanji/tepung kentang ke dalam kuali. 2. Biarkan mendidih dan masukkan tepung kentang untuk memekatkan kuah. Ketepikan sos. 3. Kemudian masukkan empat senduk air dan dua sudu makan madu tadi ke dalam kuali dan masukkan itik (jangan dipotong dahulu). 4. Biarkan mendidih dan siramkan dengan kerap ke atas itik sehingga berwarna perang. 5. Angkat dan toskan, gantung biar kering 6. Kemudian pijarkan minyak masak di dalam kuali lain. 7. Masukkan itik dan goreng ‘deep fried’, goreng kira-kira 10 minit. 8. Apabila sudah masak angkat, angkat dan gantung hingga minyaknya kering. 9. Kemudian siramkan dengan sedikit minyak bijan. 10. Potong itik kepada beberapa bahagian sebelum menghidang dan hidangkan bersama sos yang dimasak sebelum ini.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Didih dan ‘deep fried’ Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan : Rasa ala itik salai,berjus dan lazat dimakan bersama sos
Rahsia dapur tenang tanpa letupan! Ketahui 6 bahan semula jadi paling berkesan untuk elak minyak meletup ketika goreng ikan. Petua mudah, murah dan selamat yang wajib cuba di dapur anda.