
Biasanya cendawan enoki dibuat sup atau digoreng kilas. Sebenarnya ia lebih sedap kalau dibuat snek. Tidak sukar pun, hanya dengan menggunakan beberapa bahan sahaja anda boleh menghasilkan enoki goreng yang sesuai dinikmati seisi keluarga.

Anda boleh menjadi lebih kreatif untuk sos. Boleh dinikmati dengan sos cili dan tomato atau anda boleh mempelbagaikan resipi sos mengikut citarasa anda.
ENOKI GORENG
BAHAN-BAHAN:
- 600gm cendawan enoki
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 2 biji telur
- 1 sudu besar pati ayam
- 1 sudu kecil lada hitam | ditumbuk kasar
- Minyak untuk menggoreng
BAHAN SOS:
- 5 sudu besar mayonis
- 2 sudu besar mustard
- 2 sudu besar madu
- 1 sudu besar jus lemon
- 2 biji cili api
CARA MEMBUAT:
- Satukan campuran tepung bersama pati ayam dan lada hitam.
- Kemudian pecahkan telur dalam mangkuk lain dan aduk rata.
- Celupkan enoki ke dalam telur dan campuran tepung.
- Goreng dalam minyak panas sehingga keemasan dan angkat.
- Untuk membuat sos, satukan semua bahan dan kacau sebati.
Info chef: Jika mahukan salutan tepung yang lebih rata dan tidak mengotorkan tangan, anda boleh masukkan cendawan yang telah dicelup dalam telur ke dalam ‘zip lock bag’ yang sudah diisi campuran tepung.
Untuk melihat cara membuat enoki goreng, lihat video ini:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sedap & Mudah. Puan Selvi Kongsi Resipi Muruku Istimewa Sempena Deepavali

Bila tibanya perayaan seperti Deepavali, pasti ramai yang tercari-cari resipi muruku yang sedap. Maklumlah ia merupakan antara kudapan ringan yang dicari ramai di musim perayaan. Rasanya yang rangup, pedas dan berempah memang menepati citarasa ramai.
Bagi anda yang tercari-cari resipi muruku yang sedap, mudah & rangup, resipi perkongsian Puan Tamil Selvi Samugam Sundram ni antara yang boleh dicuba.
1. MURUKU RIBEN
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung kacang kuda
- 1 ½ sudu teh serbuk cili merah
- ¼ sudu teh asafoetida
- 1 sudu teh mentega
- 110ml air
- Sedikit garam
- Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Masukkan kesemua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau terlalu basah.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan membentuk reben. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan doh bentuk reben dan goreng sehingga berwarna sederhana perang. Angkat dan ulangi langkah hingga selesai.
- Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara selepas sejuk.
- Sedia untuk dinikmati.
2. MURUKU BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung beras
- 2 cawan tepung kacang kuda
- 5 tangkai cili kering
- 10 ulas bawang putih (dikupas)
- 1/8 sudu kecil garam
- 1 sudu besar mentega
- 50ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Cili kering dan bawang putih dikisar halus.
- Masukkan semua bahan dan bahan kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
3. BUTTER MURUKU
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan Tepung Beras
- 1 sudu besar Tepung Kacang Kuda
- 1 sudu besar Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
- 1 cubit Asafoetida
- 1/8 sudu kecil garam
- 2 sudu besar mentega
- 100ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan bentuk bintang.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
4. MURUKU JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN:
- ¾ cawan Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
- 2 cawan Tepung Beras
- ½ cawan Tepung Ulunthu(Urad Dhal) goreng
- 1 ½ sudu kecil Jintan Manis
- ¼ sudu kecil Asafoetida
- 1/4 sudu kecil garam
- 1 sudu besar mentega
- 300ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Jintan manis digoreng tanpa minyak. Sejukkan. Kisar sederhana halus.
- Masukkan semua bahan dan jintan manis kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh berbentuk bintang.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
5. OMAPODI
BAHAN-BAHAN:
- ¼ cawan tepung beras
- 1 cawan Tepung Kacang Kuda
- ¼ sudu kecil Asafoetida
- 1/8 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil mentega
- 100ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tekan doh kedalam minyak. Goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Selepas sejuk, masukkan kacang goreng, kacang hijau goreng. Kacau perlahan. Simpan dalam bekas kedap udara.
INFO RASA: Asafoetida: Getah dari pokok herba. Kaya khasiat dan disebut juga sebagai ‘ food of the gods’.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Guna Minyak Bijan. Ini Rahsia Masak Nasi Goreng Cina Jadi Lebih Sedap
Sangat Sedap! Peniaga Kongsi Resipi Sambal Telur Ikan Bilis Bebola Ikan
Resipi Kuih Lapis Coklat Pandan Paling Mudah. Bahan Hanya Sukat Guna Cawan Je
Cara Simpan Lebihan Santan Kotak Supaya Lebih Mudah Guna & Tak Basi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Koleksi 10 Resipi Kerepek Boleh Buat Sendiri, Mudah dan Mesra Poket

Memang ralit kalau dah mula mengunyah kerepek. Kudap-kudapan yang bukan sahaja dihidangkan untuk Hari Raya, malah untuk hari biasa pun pasti mendapat sambutan.
Tak kira sama ada kerepek pisang, kerepek ubi atau rempeyek. Dalam tak sedar, dah habis sebalang. Jika nak lebih jimat dan menghasilkan lebih banyak kuantitinya, boleh sahaja buat sendiri.
Rasa pun boleh sesuaikan ikut cita rasa masing-masing. Bahan-bahannya mudah diperoleh dan mudah juga membuatnya. Ikuti cara menyediakan 10 jenis kerepek yang sentiasa mendapat tempat di hati ramai.
1) KEREPEK PISANG NIPAH
BAHAN-BAHAN:
Pisang nipah muda
Air garam – Boleh beli online di sini
Minyak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak.
Masukkan sesudu air garam dalam minyak panas (merecik sikit nanti).
Sagat pisangnya terus kedalam kuali.
Gaul manja supaya pisang tak patah.
Goreng sampai kekuningan, bolehlah angkat dan toskan.
NOTA: Letakkan air garam berselang-seli ketika menggoreng. Gorengan pertama (letakkan garam), gorengan kedua (tak perlu), gorengan ketiga (letakkan garam). Ulang begitu sehingga habis menggoreng.
Kredit: Siti Nur Khadijah
2) KEREPEK LAKSA KERING
BAHAN-BAHAN:
Laksa kering (dipatah-patahkan) – Boleh beli online di sini
Serbuk cheese (gaulkan dengan serbuk cili)
Minyak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak yang banyak hingga betul-betul panas supaya laksa kembang ketika digoreng.
Goreng laksa dan setelah garing boleh angkat dan toskan.
Masukkan ke dalam balang dan taburkan serbuk cili cheese.
Tutup balang dan goncangkan hingga kerepek laksa tersalut serbuk cili cheese. Siap.
Kredit: Eka Zahra
3) KEREPEK LIDAH BUAYA/ KUIH TIRAM
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum – Boleh beli online di sini
1 biji telur
Sedikit garam
160ml air
6 sudu besar tepung ubi kayu** – Boleh beli online di sini
6 sudu besar minyak**
CARA MEMASAK:
Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambahkan sedikit tepung dan kalau keras, tambahkan air).
Uli doh supaya jadi nipis. Doh memang akan menjadi lebar. Jika nak mudah, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai.
**NOTA: Jika buat canai yang besar, kita akan dapat kuih yang besar dan akan cepat habis kerja.
Sapukan doh yang telah dicanai tadi dengan pes tepung ubi kayu. Sapu rata.
Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Untuk mendapat lapisan yang banyak, perlu canai adunan memanjang agar gulungannya pun banyak. Nipis dan tebal terpulang kepada selera masing-masing.
Tekan sedikit dengan jari agar mudah untuk dicanai.
Ambil doh kecil tadi dan canai leper. Apabila dah agak leper, nak canai 2 hingga 3 keping sekali pun boleh. Dah canai, susun atas permukaan rata (seperti atas talam) yang sudah ditabur tepung agar tidak melekat antara satu sama lain.
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Goreng hingga kekuningan (api jangan terlalu kuat), toskan minyak dan sira atau gaulkan dengan gula halus.
Dah siap! Bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit: Lynnda Zainuddin
4) KEREPEK GUNTING
BAHAN-BAHAN:
(Bahan A)
10 tangkai cili kering – Boleh beli online di sini
1-2 biji bawang besar
Udang geragau – Boleh beli online di sini
Garam dan gula secukup rasa
(*Kisar semua bahan di atas)
(Bahan B)
1kg tepung gandum – Boleh beli online di sini
1 biji telur
Daun kucai
CARA MEMASAK:
Campurkan sedikit demi sedikit bahan A ke dalam bahan B.
Uli sebati tapi jangan lembik. Adunan perlu keras sedikit.
Jangan tambah air. Guna bahan yang dikisar sahaja untuk uli doh.
Leperkan doh dan mesin menggunakan mesin mi untuk menipiskan doh. Lagi nipis lagi bagus. (Buat langkah gantungkan tali dan kemudian jemur supaya cepat kering.)
Setelah kering, baru buat langkah mesin mi untuk membentuk pasta.
Masa menggoreng, letakkan sedikit daun kari untuk menaikkan aroma. Siap.
Kredit: Nurulnur Atiqah Azhar
5) KEREPEK POPIA PEDAS
BAHAN-BAHAN:
1 paket kulit popia (saiz besar ) – Boleh beli online di sini
1 biji telur
5 sudu besar gula
1 sudu teh pati asam jawa – Boleh beli online di sini
1 sudu teh garam
Minyak (untuk menggoreng)
BAHAN KISAR
20 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 sudu besar udang kering – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Gulung kulit popia dan lekatkan hujungnya dengan telur.
Gunting ikut citarasa masing-masing.
Goreng hingga kuning keemasan dan toskan.
Ambil 4 sudu makan minyak bekas gorengan kulit popia tadi dan tumiskan bahan kisar dengan api sederhana panas.
Tambahkan pati asam jawa, gula dan garam.
Masak sehingga terbit minyak.
Masukkan kerepek popia dan gaul rata.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Tak susah nak buatnya kan.
Kredit: Hairul Nizam Ijam
6) KEREPEK POPIA SEAWEED PERISA SOTONG
BAHAN-BAHAN:
Kulit popia – Boleh beli online di sini
Seaweed (perisa kesukaan) – Boleh beli online di sini
Putih telur
CARA MEMASAK:
Sekeping kulit popia disapukan dengan putih telur.
Kemudian, letakkan seaweed yang telah dipotong kecil. Jika nak cepat dan mudah, boleh letak sekeping besar terus dan kemudian boleh digunting.
Setelah itu, sapukan putih telur pada sekeping lagi kulit popia dan segera letakkan ke atas seaweed tadi. Kemudian, boleh digunting mengikut saiz yang dikehendaki.
Setelah selesai, bolehlah digoreng sehingga garing keemasan.
Kredit: Ana Ahmad
7) KEREPEK LABU
BAHAN-BAHAN:
Labu
Minyak masak
CARA MEMASAK:
Potong labu ikut ira lekok labu. Buang bijinya.
Kupas kulitnya tapi jangan tebal. Agak-agak masih ada warna hijau kulit pada labu tersebut. Guna penyagat dan sagat nipis-nipis.
Setelah siap sagat, basuh dan toskan. Tak perlu rendam air garam. Cuci biasa sahaja.
Lapikkan tisu dapur di atas talam. Kemudian, letakkan labu yang ditoskan tadi ke dalam talam dan jemur. Jemur agak-agak kering dalam setengah jam hingga satu jam bergantung kepada cuaca. Kerepek ini dijemur untuk bagi rangup.
Setelah siap dijemur, goreng dengan api yang sederhana.
Apabila agak kekuningan, boleh angkat dan sejukkan.
Kemudian, boleh letakkan di dalam balang.
Kredit: Nomie Harun
8) KEREPEK JEJARI KETAM
BAHAN-BAHAN:
Crabstick – Boleh beli online di sini
Tepung Bonchef spicy
Daun kari
CARA MEMASAK:
Cuci bersih crabstick dan kemudian siat-siatkannya.
Gaulkan crabstick tadi dengan tepung sekali dengan daun kari.
Kemudian, gaulkan lagi. Renjis-renjiskan air sedikit dan gaul lagi. Letak sedikit lagi tepung Bonchef dan gaulkan lagi untuk buatkannya crispy.
Goreng sehingga kekuningan dan boleh angkat serta toskan.
Sejukkan seketika dan boleh masukkan ke dalam bekas.
Kredit: Suraya Anida
9) REMPEYEK
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras (saya guna cap Teratai)
2 cawan santan
1 sudu air kapur – Boleh beli online di sini
1biji telur
100gm kacang tanah – Boleh beli online di sini
60gm ikan bilis
10gm udang geragau* – Boleh beli online di sini
1sudu jintan manis*
1 sudu ketumbar*
1 sudu jintan putih* – Boleh beli online di sini
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Tumbuk kasar bahan bertanda *.
Campurkan semua bahan dalam mangkuk besar. Kacau sehingga bancuhan tak berketul.
Panaskan minyak untuk menggoreng.
TIPS: Agar bancuhan tidak melekat dan mudah tanggal, rendamkan acuan di dalam minyak panas terlebih dahulu.
Kemudian, tuangkan bancuhan ke dalam acuan tadi dan tabur kacang serta ikan bilis.
Biarkan sehingga warna bertukar keperangan. Setelah itu, boleh angkat dan toskan.
Goreng dalam api sederhana besar untuk elakkan rempeyek cepat hangit.
Kredit: Norzita Sampoi
10) KEREPEK TEMPE
BAHAN-BAHAN:
Tempe – Boleh beli online di sini
Bawang putih (ditumbuk halus) – Boleh beli online di sini
Serbuk ketumbar
Garam
Air
Minyak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK:
Hiriskan nipis-nipis tempe, boleh gunakan cutter sahaja. Hasilnya, hirisan tempe akan jadi lebih nipis berbanding menggunakan pisau.
Kemudian, celupkan hirisan tempe ke dalam bancuhan air yang dicampur bawang putih (yang ditumbuk halus), garam dan serbuk ketumbar.
Gorengkan ke dalam minyak panas, api sederhana sehingga buih-buih minyak hilang. Setelah itu, angkat dan toskan.
Kredit: Eka Zahra
SELAMAT MENCUBA!
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tomyam Putih Ala Thai Resipi Sihat Tanpa Pes, Sedap Hirup Panas-Panas
Aiskrim Vanila Coklat, Rasa Premium Tapi Kos Buat Murah Betul!
Sedapnya Makan Kerabu Suun. Masam, Rangup, Lembut Semua Cukup
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Cottage Cheese Homemade Guna 4 Bahan

Jom buat Cottage Cheese / Keju Cottage secara homemade! Pernahkah terjadi bila anda membeli susu segar atau susu penuh krim yang masih belum tamat tempoh tetapi terasa masam apabila hendak diminum? Pasti kecewa bukan? Namun jangan buang! Susu tersebut masih boleh diolah menjadi Keju Cottage yang enak. Barulah tidak membazir. Jom lihat cara-cara yang dikongsi oleh saudari Eyda Sukiman.
CARA BUAT COTTAGE CHEESE /
KEJU COTTAGE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Susu segar / susu penuh krim – tidak semestinya susu rosak. Boleh juga guna susu yang masih segar
2 sudu makan cuka (beli online disini)
Cheese cloth @ kain untuk tapis keju
Garam (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan susu di dalam periuk hingga mendidih. Ingat, susu tak perlu rosak pun, cuma dalam kes empunya resipi ni, susu dibeli sudah rosak. Jadi untuk tidak membazir, beliau jadikan sebagai keju.
2. Bila susu sudah mula nampak mendidih dan sedikit berketul, tambahkan cuka. Jika tiada, boleh gantikan dengan perahan lemon.
3. Setelah dimasukkan cuka, kacau-kacau sekejap supaya ketulan keju terapung. Waktu ini ada akan 2 lapisan. Bahagian bawah adalah air dan bahangian atas adalah ketulan keju. Padamkan api.
4. Ambil kain tapis / penapis, (empunya resipi guna kain lampin bersih) kemudian tuang campuran keju tadi.
5. Pastikan air betul-betul sejat. Boleh juga diperah hingga air betul-betul kering. Waktu ini keju dalam bentuk ketulan @ gumpalan yang sempurna dan tidak berderai.
6. Masukkan keju kembali ke dalam kain dan rendam ketulan keju dalam air garam (kalau nak masin) sekitar 2 jam. (empunya resipi tidak rendam. Beliau masukkan garam dalam susu)
7. Perah keju sekali lagi bagi membuang lebihan air garam.
8. Keju Cottage siap untuk dinikmati.
INFO:
- Keju ini mempunya rasa yang sedap dan lemak berkrim.
- Ia boleh dinikmati bersama roti, dijadikan sandwich, pizza, kek, topping salad dan sebagainya. Terpulang pada selera masing-masing.
- Boleh juga dimasukkan ke dalam kari. Sedap katanya.
- Cara penyimpanannya ialah disimpan dalam peti sejuk. Boleh tahan lebih kurang seminggu.
Kredit resipi & foto: Eyda Sukiman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera
Resipi Kuih Bom Bijan Yang Sedap, Lembut & Tak Liat Walau Dah Sejuk
Resipi Sotong Goreng Pedas & Rahsia Supaya Lembut, Tak Berbau
Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis
Bancuh Sendiri Kopi Ais Super Kaw. Sangat Sedap, Nikmat Tak Terkata
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official