![cinnamon raisin danish](https://cdn.rasa.my/rasa/image-4-3.jpg)
Rasa pastri manis rangup berperisa kayu manis bersama kastard dan kismis.
BAHAN-BAHAN:
- 2gm roti improver
- 7gm yis segera
- 500gm tepung tinggi protien
- 75gm gula
- 50gm susu tepung
- 32gm butter
- 1 biji telur
- 6gm garam
- 225gm air
- 370gm pastri margerin
- 20gm premix kastard
- Kismis secukupnya
- Gula perang secukupnya
- Serbuk kayu manis sedikit
CARA MEMASAK:
- Campurkan bahan-bahan kering di dalam mixer, putar sampai sebati.
- Kemudian masukkan bahan basah, uli sehingga 2 hingga 3 minit.
- Balut doh dan dibiarkan 1 jam di dalam suhu bilik.
- Kemudian, keluarkan doh dan tepuk untuk mengeluarkan angin di dalam doh, selepas itu, masukkan doh ke dalam peti sejuk beku selama 30 minit.
- Roll doh 46cm x 15cm dan letakkan pastri margerin di tengah-tengah doh, balut pasteri margerin.
- Masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
- Keluarkan doh dan uli doh hingga memanjang. Lipat 1 hujung doh hingga separuh bahagian doh, kemudian lipat 1 lagi hujung bahagian doh ke atas bahagian doh yang telah di lipat tadi. Letakkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
- Ulang proses 7 dua kali.
- Keluarkan doh, roll doh 36cm x 14cm. Sapu nipis premix kastard dan taburkan sedikit gula perang dan sedikit sebuk kayu manis. Kemudian gulungkan doh dan potong 2 doh sebesar 3 inci.
- Bakar dengan suhu 190c.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tat Telur Portugis Ala Kings. Guna Puff Pastry Segera Pun Sedap
![Tat Telur Portugis Ala Kings. Guna Puff Pastry Segera Pun Sedap](https://cdn.rasa.my/2023/05/6-58.jpg)
Tat telur Portugis ala Kings. Guna puff pastry segera. Selain itu, lebih memudahkan dan menjimatkan masa.
Yang penting, ia sangat sedap, rasanya hampir sama dengan yang dijual di Kings. Boleh try buat sendiri nanti ye. Dapatlah makan sepuas hati. Kalau nak beli, harganya boleh tahan juga.
Ikuti perkongsian daripada puan Siti Suhaida Mohd Sani (Resipi asal Faridah Ainuddin). Untuk resipi ini, boleh dapat 20-24 biji tat saiz muffin tray.
Tat Telur Portugis
Bahan-bahan:
1 pek kecik puff pastry brand Kawan (yang saiz kecil)
500ml susu segar – boleh beli online di sini
8 biji telur
300ml air
240gm gula kastor – boleh beli online di sini
Esen Vanilla – boleh beli online di sini
2 sudu makan tepung jagung – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Gunakan puff pastry yang tersedia dijual. Jimat masa dan memudahkan.
Canai nipis puff pastry tapi jangan nipis sangat ye. Potong kepada dua bahagian. Jadi, sekeping puff akan dapat dua biji tat telur nanti. Buat sampai habis untuk setiap keping puff.
Kemudian ambil acuan muffin. Tekan-tekan puuff pastry ke dalam loyang itu. Refer gambar ye.
Untuk inti; Campur susu, air, telur, gula kastor, vanilla dan tepung jagung dalam satu mangkuk. Pukul sebati dengan menggunakan whisk.
Tapis adunan dan tuang sampai penuh dalam puff pastry yang dah ditekan-tekan di dalam loyang muffin tadi.
Bakar suhu 200 darjah selama 40 minit atau sehingga ade kehitaman sikit atas permukaan tat.
Dah masak, keluarkan. Siap! Selamat Mencobaaa.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Koleksi Piza Homemade Mudah Buat, Penuhi Citarasa
![Koleksi Piza Homemade Mudah Buat, Penuhi Citarasa](https://cdn.rasa.my/2023/07/1200-x-1000-1.jpg)
Mahukan resipi yang ringkas namun menyelerakan, piza tidak kurang enaknya. Bosan dengan piza yang dibeli, boleh saja mengolahnya mengikut cita rasa sendiri. Anda boleh membuat doh sendiri sama ada mahukan kulitnya tebal atau nipis serta rangup. Tepuk dada tanya selera. Malah untuk kepelbagaian rasa, jangan terikat dengan perisa yang sama. Mungkin boleh inovasi piza anda dengan resipi seperti yang dikongsikan oleh RASA ini. Cuba rasai kenikmatan piza homemade anda.
Piza Kari Tuna
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan ke semua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Kari tuna dalam tin (yang buat sandwich)
Hirisan cili padi
Cara memasak:
- Ratakan sos pasta atas roti piza
- Ratakan kari tuna dan hirisan cili padi
- Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cili padi
- Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
![Koleksi Piza Homemade Mudah Buat, Penuhi Citarasa](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/07/12673.jpeg)
Piza Sambal Sotong
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sambal sotong (dalam tin)
Hirisan tomato ceri
Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Ratakan sambal sotong.
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan ceri tomato.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Ikan Bilis Petai
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Ikan Bilis Petai
Ikan bilis petai
2 ulas bawang putih – dikisar
3 biji bawang merah -dikisar
1 biji bawang besar -dikisar
50gm ikan bilis
Segenggam petai
cili giling
sedikit air
garam dan gula
Cara memasak:
1.Goreng ikan bilis dan asingkan.
2. Minyak lebihan tadi tumis bahan-bahan yang dikisar.
3. Masukkan cili giling, sedikit air dan masak sehingga sambal garing. Perasakan dengan garam dan gula
4.Akhir sekali,masukkan petai dan ikan bilis. Gaulkan hingga sebati
Cara memasak piza ikan bilis petai:
- Ratakan sos pasta atas roti piza
- Ratakan sambal ikan bilis petai.
- Taburkan hirisan keju mozzarella dan lebihan petai
- Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Mac & Cheese
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos Mac & Cheese (dalam tin)
Segenggam pasta (rebus dalam 7-8min)
Potongan dadu capsicum merah
Cara memasak:
1.Ratakan sos mac & cheese atas roti pizza
2.Gaul sos mac & cheese dengan rebusan pasta. Ratakan atas roti
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan potongan dadu capsicum merah
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing.
Piza Carbonara Udang
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos Carbonara (dalam tin)
Segenggam pasta (rebus dlm 7-8min)
Segenggam udang. (rebus & buang kulit)
Hirisan pitted black olive
Cara memasak:
1.Ratakan sos carbonara atas roti piza.
2.Gaul sos carbonara dengan rebusan pasta. Ratakan atas roti.
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan black olive dan susun udang tadi
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Green Curry
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Green Curry dalam tin / botol (readymade)
Dada ayam – masak bersama sos green curry
Hirisan cili padi
Cara membuat:
1.Ratakan green curry atas roti pizza
2.Ratakan sos tadi bersama isi ayam
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cili padi.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Chicken Floss
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hok roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos carbonara readymade
Chicken floss
Hirisan capsicum hijau
Cara memasak:
1.Ratakan sos carbonara atas roti piza.
2.Ratakan chicken floss
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan capsicum hijau
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Sosej Marinara Mini
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Hirisan sosej daging dan nanas dalam tin
Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Susun hirisan sosej
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan nanas.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Beef Pepperoni
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Beef Pepperoni
Cendawan dalam tin
Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Susun beef pepperoni
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cendawan
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing.
Kredit resipi: Zeti Rafidah Abdul Khalid
INGIN MENCARI PRESSURE COOKER DENGAN PELBAGAI PILIHAN MENARIK. JOM LAYARI DI SINI.
Cara Buat Thai Bread Creamy Chicken. Sangat Sedap & Tak Muak
![Cara Buat Thai Bread Creamy Chicken. Sangat Sedap & Tak Muak](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/11/308487.jpeg)
Sarapan apa ya pagi ni? Ada yang suka makan yang berat seperti nasi lemak dan makanan bergoreng .Kalau yang suka makanan yang ringkas, roti sudah memadai. Namun roti boleh dipelbagaikan cara untuk menambah rasa yang lebih enak seperti resipi ini. Roti berinti sebegini memang tak cukup satu.
THAI BREAD CREAMY CHICKEN
Untuk bun roti:
500 gm tepung high protein/ tepung gandum
75 gm gula halus
1 sudu kecil bread improver
1/2 sudu kecil garam
1 paket yis (11gm)-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar susu tepung
Bahan basah:
1 biji kuning telur + 30gm susu segar+ air sejuk ( jadikan 280gm semuanya )
70 gm marjerin
Inti Thai Bread Creamy Chicken:
1/2 pek isi ayam kisar
1 biji bawang Holland
3 ulas bawang putih
1 sudu besar tepung jagung + sedikit air
1 sudu besar butter
1 cawan susu segar
2 keping keju
Sedikit cendawan butang
1 biji capsicum hijau dan merah
Lada hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Breadcrumb-BELI ONLINE DI SINI
1 biji telur (dipukul sedikit untuk sapu pada doh)
Daun salad
Cara memasak:
1.Masukkan tepung dan bahan-bahan kering yang lain ke dalam satu mangkuk besar.
2.Tuangkan bahan basah sedikit demi sedikit .
3.Uli sebati dan masukkan marjerin
4.Uli hingga jadi doh, kalau lembik tambah tepung sikit-sikit.
5.Dah siap perapkan selama 40 minit sehingga doh mengembang .
6.Bila dah kembang, tumbuk-tumbukkan doh supaya angin keluar.
7.Uli lagi dan bentukkan bulat.
8.Perap doh lagi sehingga kembang semula.
9Bila dah kembang, sapukan doh dengan telur
10.Taburkan breadcrumb pada doh.
11.Panaskan minyak dengan api kecil dan goreng hingga masak
Untuk inti:
1.Panaskan butter, tumiskan bawang hingga layu.
2.Masukkan ayam dan lada hitam.
3.Bila ayam dah masak masukkan cendawan butang, capsicum
4.Masukkan susu segar dan keju.
5.Masukkan tepung jagung supaya pekat sedikit dan perasakan dengan garam.
6.Dah mendidih dan masak tutup api.
7.Ambil roti yang dah digoreng, potong tengahnya tapi jangan sampai putus.
8.Letakkan salad dan inti ayam tadi.
9.Letakkan sos cili dan mayonis.
Dah siap selamat mencuba.
Kredit: Hidayati Hana
(sumber resipi dr google)
INGIN MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.
Scone Homemade Sedap Macam Di Cameron Highland. Ini Cara Buat Guna 3 Bahan Je
Cara Buat Blueberi Cheese Tart Bajet, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan
Resipi Shepard Pie Terlajak Sedap.Cara Masak Step By Step Gerenti Jadi