Sedapnya Cheesekut. Ia adalah salah satu dari pencuci mulut paling mudah buat dan rasa sangat enak. Bagi anda yang sukakan rasa keju, hidangan ini pastinya wajib cuba. Tak perlu masak guna ketuhar pun. Cukup sekadar disejukkan dalam peti sejuk. Memang terbaik. Jom cuba resipi perkongsian saudara Muhammad Ali ni. Pasti puas hati.
CARA BUAT CHEESEKUT YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
500gm krim keju (cream cheese) 110gm gula ising – beli online disini 2 sudu teh esen vanilla – beli online disini 190gm krim putar tenusu (dairy whipping cream) 16 keping biskut crackers atau apa sahaja jenis biskut petak. Kalau nak tebal lagi boleh lebihkan biskut Susu coklat / susu full cream – beli online disini Milo – beli online disini Serbuk koko – beli online disini
CARA MEMASAK CHEESEKUT:
1. Putar krim keju selama 2-3 minit. Pastikan krim keju sudah pun berada pada suhu bilik.
2. Masukkan gula ising dan esen vanilla. Sambung putar sampai semuanya sebati. Ketepikan seketika.
3. Dalam bekas yang berlainan, pukul krim putar sehingga kental.
4. Kemudian kaup balik krim putar tadi dengan krim keju. Kaup hingga sebati kemudian ketepikan seketika.
5. Ambil mangkuk kecil. Masukkan susu coklat atau susu full cream. Lebih sedap jika guna susu coklat.
Ads
6. Sebagai asas kek ini, letakkan lapisan pertama biskut TANPA CELUP KE DALAM SUSU. Guna loyang empat segi bersaiz 6 inci. Jadi ia akan muat untuk 4 keping biskut untuk setiap lapisan. Ia bertujuan untuk menjadikan lapisan asas kukuh.
7. Masukkan adunan krim keju yang telah dikaup dengan whipping cream tadi. Jumlahnya terpulang pada cita rasa. Kemudian tabur milo.
8. Ulang langkah dengan mencelup biskut ke dalam susu dan lapiskan dengan krim keju serta taburkan dengan milo. Ulang hingga habis adunan.
9. Simpan Cheesekut dalam peti sejuk dan biarkan semalaman.
10. Setelah di setkan semalaman, tanggal kek dari loyang kemudian tabur serbuk koko. Jika nak tabur milo atau topping lain pun boleh.
11. Cheesekut siap untuk dinikmati. Perasanya boleh diubah mengikut kreativiti masing-masing.
INFO: Kalau tak nak kek ini tinggi sangat, satu adunan ini boleh dubahagikan kepada dua tetapi kena pakai loyang 5 inci. Nak pakai 6 inci boleh tapi Cheesekut akan jadi sedikit nipis.
Teringin nak mengunyah ‘sesuatu’ yang sedap? Resipi Tauhu Berlauk perkongsian saudari Zie Aries ni antara yang boleh dicuba. Nak membuatnya pun sangat senang. Patutlah resipi ini mendapat lebih dari 16 ribu perkongsian di laman sosial. Ia sesuai dijadikan hidangan minum petangatau makan malam. Hidang sewaktu sarapan pun boleh. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI TAUHU BERLAUK SEDAP
BAHAN-BAHAN:
5 paket tofu telur – dipotong
2 keping tauhu lembut jepun – dipotong
5 biji telur
2 biji bawang besar – cincang halus
2-3 biji cili merah – hiris halus
1-2 pokok daun bawang – hiris halus
1 -2 pokok daun sup – hiris halus
Lada sulah secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
1 paket daging kisar
CARA MEMASAK:
Goreng daging kisar dalam kuali tanpa menggunakan minyak. Masak hingga kering. Ketepikan.
Satukan tofu telur, tauhu jepun dan telur hingga halus. Tuang ke dalam bekas besar.
Masukkan daging, hirisan cili, bawang besar, daun sup, daun bawang, lada sulah, serbuk lada hitam, garam dan perasa dengan secukupnya.
Gaul bahan kisar dan bahan-bahan yang lain hingga sebati dan sekata.
Tuang adunan ke dalam acuan lompang atau apa-apa acuan yang sesuai. Tidak perlu oles minyak.
Kukus Tauhu Berlauk selama 20 minit atau sehingga masak. Sejukkan tauhu.
Setelah tauhu sejuk, celupkan Tauhu Berlauk tadi dalam telur yang telah dipukul.
Goreng Tauhu Berlauk hingga garing dan berwarna keemasan.
Andai berkesempatan ke Thailand, rugi tidak mencuba pemanis mulut yang ada di negara ini.Terlalu banyak dijual dengan rasa yang berbeza-beza. Setiap satu mempunyai keistimewaannya yang tersendiri.
Dalam penyediaan pemanis mulut ini bahan utama yang digunakan ialah penggunaan gula palm yang rasanya tidak manis, enak dan berbau wangi.Selain itu dimbangi dengan penggunaan santan yang memberi rasa lemak agar pemanis mulut yang dirasai tidak rasa muak. Antara yang menjadi tarikan ialah Khao Niao Mamuang, Mangga Thai dengan pulut, Chao kuai, cincau yang sering dihidangkan dengan ais parut dan gula perang.Khanom Bua Loi – keladi dicampur dengan bebola tepung ke dalam santan dan pelbagai lagi hidangan pemanis yang memikat selera.
RASA kongsikan resipi autentik ilham Chef Thiti dari Thailand yang berpengalaman luas dalam penyediaan hidangan dari Thailand. Menurutnya resipi yang dikongsi itu merupakan resipi lama yang diolah dengan cara moden.
Agar-Agar Lapis.
Saiz hidangan: 2-3 org
Waktu memasak : 20-25 minit
Cara memasak : Didih
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 8-10
Bahan-bahan:
1 1/4 sudu teh serbuk agar-agar
2 1/2 cawan santan
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam
Lapisan pandan
1 cawan air pandan
1 1/2 air
3/4 atau 1 cawan gula
1 1/4 sudu makan serbuk agar agar
Cara memasak:
1. Lapisan pandan- letak air dalam periuk ,air pandan, gula dan serbuk agar-agar. Masak hingga larut.
2. Lapisan santan -masukkan santan, air, gula, agar-agar dan garam. Masak hingga larut.
3. Setelah masak, letakkan lapisan pertama dalam acuan dan biar hingga beku.
4.Diikuti lapisan kedua iaitu lapisan santan, biarkan ia beku.
5. Ulang langkah yang sama berselang seli hingga memenuhi acuan.
6. Untuk rasa yang lebih sedap,boleh letakkan dalam peti sejuk.
Tako Sago Fancy.
Saiz hidangan: 2-3 org
Waktu memasak : 1/2 jam
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 8-10
Bahan-Bahan:
Bahan Lapisan Bawah: 20gm sago
20gm tepung Hoen Kwe (warna putih)
3 keping sengkuang cina – dipotong dadu
100gm isi kelapa muda
130ml air
40gm gula
165ml jus pandan (kisar 2 helai daun pandan dengan air dan tapis)
secubit garam
Bahan Lapisan Atas: santan
20gm tepung beras
20gm tepung Hoen Kwe (warna putih)
150ml santan
230ml air
40gm gula
sedikit garam
Cara memasak:
1. Masukkan semua bahan untuk lapisan bawah ke dalam periuk kecuali sengkuang cina dan masak sehingga ia menjadi jernih dan sebati.
2. Masak dengan api sederhana, kacau sehingga adunan jadi pekat seperti yogurt.
3. Masukkan sengkuang yang dipotong dadu dan isi kelapa muda, kacau rata dan sejukkan.
4. Hati-hati sudukan campuran sengkuang ke dalam daun pandan dan ketuk sedikit untuk ratakan permukaan.
5. Kemudian sediakan pula lapisan atas. Kacau semua bahan tadi di atas api sehingga pekat.
6. Kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah diletakkan ke dalam acuan tadi.
7. Apabila semua adunan siap masukkan ke semua tako tadi ke dalam peti sejuk.
Pulut Mangga Thai -Khao niao mamuang.
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak : 1/2 jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 20
Bahan-bahan:
1 cawan beras pulut (Direndam 3-4 jam dan tuskan)
1 cawan santan cair
Sedikit garam
(Santan dibancuh dengan sedikit garam)
2 biji mangga masak (Dihiris)
1 cawan santan pekat
1 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan gula pasir
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1.Masukkan beras pulut ke dalam periuk kukus dan kukus sehingga masak (naik wap).
2.Masukkan pulut ke dalam mangkuk tahan panas dan tuangkan santan cair yang dibancuh garam. Gaul sebati.
3.Masukkan semula pulut ke dalam periuk kukus dan kukus lagi sehingga naik wap semula.
4.Masukkan santan pekat, tepung jagung, gula pasir dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap sambil sentiasa mengacau sehingga agak pekat.
5.Letakkan pulut dalam piring dan hias bersama mangga di atasnya.
Taptim Grob ( Rubies in Coconut Milk).
Saiz hidangan: 3 orang
Waktu memasak : 1/2 jam
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 10
Bahan-bahan:
Sengkuang
30gm sengkuang – dipotong dadu dan reneh
1 cawan tepung ubi
1/2 camca teh pewarna merah,hijau,kuning,oren + 1 cawan air
Sirap
1/2 cawan gula
1/4 cawan air
2 helai daun pandan* (*dimasak hingga gula hancur)
Santan
1/2 cawan santan pekat + secubit garam
Ais hancur secukupnya
Cara memasak:
1. Bersihkan sengkuang cina dan potong dadu.
2. Kemudian, rendamkan di dalam pewarna selama 10 minit sebelum ditoskan airnya.
3. Setelah itu, gaulkan sengkuang tersebut bersama tepung ubi.
4. Rebus sengkuang tersebut.Tunggu sehingga sengkuang timbul dan bolehlah diangkat.
5. Letakkan di dalam bekas berasingan yang telah dicampur dengan sedikit ais supaya tahan lama.
6. Selepas itu, panaskan santan dengan api perlahan dan masukkan sedikit garam ke dalamnya.Biar sehingga sejuk.
7. Panaskan gula dan air sehingga mendidih.
8. Angkat dan biarkan sehingga sejuk sebelum dihidang bersama santan, sengkuang dan ais.
Krong Krang Kati Sod (Caramelized crisps in coconut cream).
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak :20 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 10
Bahan-bahan:
3/4 cawan tepung ubi
1/2 cawan santan (cair)
1 cawan santan (pekat)
1/2 cawan gula
1 1/2 sudu teh garam
3 sudu teh bijan putih yang disangai
Cara memasak:
1.Ayak tepung ubi bersama santan cair di dalam periuk. Reneh dalam api perlahan hingga tepung ubi larut, kacau sehingga pekat dan kering. Tutup air. 2.Uli tepung tadi hingga jadi bentuk palet ( 1 inci panjang) dan gunakan pinggan krong krang ( atau guna garfu) untuk membuat bentuk pada setiap bebola krong krang.Setelah itu letakkan bebola tadi atas tepung ubi dan tutup dengan kain linen separuh kering.
3.Masukkan bebola krong krang dalam air panas dan tunggu hingga ia timbul ke atas. Alihkan ke dalam air biasa dan toskan.
4.Campurkan santan pekat, gula dan garam di dalam periuk, reneh dengan api perlahan sehingga masak. Kemudian masukkan bebola krong krang yang dimasak, reneh sementara dan tutup api.
5.Hidang di dalam mangkuk kecil dan tabur bijan di atasnya.
Green Coconut Pudding Recipe.
Saiz hidangan: 10-15 orang
Waktu memasak :20 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 8-10
Bahan-bahan:
4 cawan air kelapa
8gm agar agar
4 titis pewarna makanan
1 1/2 sudu makan gula
1 1/2 cawan kelapa
Cara memasak:
1. Rendam agar selama 10 minit di dalam mangkuk berisi air yang penuh. Selepas 10 minit, toskan.
2. Dengan menggunakan api sederhana, masukkan air kelapa, gula dan agar-agar tadi juga pewarna hijau ke dalam kuali. Biar ia masak dan pastikan adunan sentiasa dikacau.
3.Sementara itu, potong kelapa muda halus dan letak tepi. Apabila agar agar telah larut, padamkan api. letakkan hirisan kelapa dalam acuan bentuk segiempat dan tuang adunan kelapa panas tadi ke atasnya.
4. Simpan acuan ini ke dalam peti sejuk sementara. Setelah keras, keluarkan dari peti sejuk dan potong dalam bentuk kiub.
5.Puding sedia untuk dihidang. Hiaskan dengan kelapa parut dan hidang semasa sejuk.
Coconut Khao Lam.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Waktu memasak :45 minit – 1 jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 20
Cara memasak:
1.Basuh beras pulut yang direndam semalaman
2.Pulut yang direndam ini dikukus dahulu.
3.Apabila masak , masukkan ke dalam kelapa. Tambahkan kacang, keladi, gula, santan dan garam ke dalam kelapa muda.
4.Kukus kelapa tadi selama 45 minit.
Saiz hidangan: 4-6 orang
Waktu memasak :40 minit – 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 20
Bahan-bahan:
4 biji telur
2 bji telur itik
1/2 cawan kacang hijau (dibuang kulit dan telah direbus)
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1/2 cawan bawang-digoreng rangup
2 sudu makan minyak gorengan bawang
3 helai daun pandan
1/4 sudu teh garam
Saiz: 8”x 8 “persegi dulang pembakar
Cara memasak:
1. Dalam mangkuk letakkan gula,telur dan daun pandan.Ramas dengan tangan hingga gula larut.
2.Masukkan garam,santan dan gaul sebati. Keluarkan daun pandan.
3.Tapis adunan untuk dimasukkan ke dalam kuali.
4.Masukkan kacang hijau yang ditumbus halus.
5.Kacau sebati hingga adunan menjadi pekat.Masak sebentar sehingga berwap,guna api kecil selama 5 minit.
6.Masukkan dalam loyang.
7.Panaskan oven 180C, sapukan minyak di sekeliling loyang dan bakar 20-30 minit sehingga bertukar kekuningan.
8.Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bawang goreng di atasnya.
9.Biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong.
Sangkhaya fak thong -Kastard Labu
Saiz hidangan: 8-10 orang
Waktu memasak :1 jam (bergantung pada saiz labu)
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 20
Bahan-bahan:
1 biji labu sederhana besar -dikukus dahulu
4 biji telur
3/4 cawan santan
1/2 cawan gula
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh ekstrak vanila
Cara memasak:
1.Bersihkan labu, buang bahagian atasnya dan keluarkan biji labu dengan sudu hingga habis. Cuci dan ketepikan.
2.Campurkan gula, santan, garam dan ekstrak vanila dan masak dengan kepanasan yang sederhana hingga gula larut.Padamkan api dan biarkan sejuk mengikut suhu bilik.
3.Campurkan telur ke dalam adunan santan dan kacau rata hingga membentuk kastard.
4.Apabila siap, tuangkan adunan tadi ke dalam buah labu. Kukus selama 1 jam.
5.Sejukkan dahulu dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.
Sticky Rice Cut – Khao Nieow Dtut.
Saiz hidangan: 10 orang
Waktu memasak : 20-25 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 20
Bahan-bahan:
1/3 cawan black bean (kering)
2 cawan beras pulut -rendam sekurang-kurangnya 6 jam
1 cawan santan
1/4 cawan gula
1 cawan santan pekat
Secubit garam
1/2 cawan gula
1 sudu besar tepung ubi
Sos:
1 cawan santan pekat
secubit garam
1/2 cawan gula
1 sudu besar tepung ubi
Cara memasak:
1. Rendam black bean semalaman di dalam air suam dan juga beras pulut . Keesokkannya tos kedua bahan tersebut dan kukus selama sejam. Tos dan letak tepi. Kemudian letakkan dalam bekas 8x8x2.
2 Satukan santan,garam dan gula, kacau hingga sebati dan tuang ke atas pulut. Kukus selama 30 minit sehingga lembut.Sementara pulut masak, campurkan semua bahan untuk sos. Tuang sos ke atas pulut yang dikukus. Kemudian tutup dengan pengukus dan sambung kukus selama 5 minit.
3. Buka pengukus dan letakkan black bean di atas permukaan pulut. Tutup semula dan kukus 5 minit.
4. Biarkan pulut sejuk dan kemudian dipotong empat persegi sebelum dihidang. Letakkan kelapa parut yang manis dan hidang bersama mangga.
Kalau ikut stail masak orang dulu-dulu kuih muih ini dibakar gunakan dapur kayu , arang dan sabut sahaja. Tetapi sekarang ni masukkan aje dalam oven.
Kuih bakar, cara, bingkang dan kek pisang ni pasti ada dalam koleksi resipi ibunda dan ninda kan. Kuih zaman berzaman ni memang ‘favourite’ sepanjang zaman dan tak jemu dimakan.
CARA MEMASAK :
1. Cuci daun pandan, potong kecil dan kisar bersama santan kemudian tapis.
2. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan ‘whisk’ hingga semua sebati.
3. Masukkan secubit garam secukup rasa, kacau dan tapis adunan, ketepikan sebentar.
4. Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima, griskan acuan dengan minyak masak menggunakan daun pandan yang diikat dan dcarik hujungnya.
5. Isi adunan dengan bekas bermuncung dan tuang adunanan hingga hampir penuh.
6. Masukkan sedikit gula 1/3 atau atau 1/2 sudu teh. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk.
7. Masak hingga kuih masak kemudian angkat. Jangan lupa griskan minyak setiap kali menuang adunan baru dalam acuan.
Saiz hidangan : 30 ketul kuih Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Lembut dan inti gula yang cair di mulut
INFO CHEF: Jika menggunakan daun pandan asli, aromanya sungguh menyelerakan.. Jika menggunakan santan kotak tuang dalam 1/2 cawan dan campur air lagi setengah hingga penuh untuk jadikan
sederhana pekat.Sukat santan selepas dicampur air.
2. KUIH BAKAR
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
3 biji telur
2 cawan santan /santan kotak yang pekat
1 cawan air /kisar bersama 5 helai daun pandan dan tapi
Secubit garam
Pewarna hijau jika suka
1 sudu teh esen vanila jika suka
Bijan secukupnya/ disangai sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua bahan kecuali bijan ke dalam mangkuk.
2. Adun sebati dan tapis bagi memastikan adunan tidak berketul.
3. Sapukan sedikit minyak pada loyang (panaskan loyang dengan minyak supaya kuih bakar tidak melekat.
4. Tuang adunan kuih bakar dalam acuan dan tabur bijan sangai.
5. Masukkan ke dalam ketuhar menggunakan api atas bawah pada suhu 180 C selama 40 minit.
6. Bakar lagi 10 minit (bahagian atas sahaja).
7. Siap untuk dihidang. Tunggu sejuk baru potong.
Saiz hidangan : Loyang berukuran 17.8 sm ( 7 inci) Masa memasak : 45 minit hingga sejam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Rasa santan berlemak manis dan aroma rasa daun pandan
INFO CHEF: Kuih bakar perlu lembut dan lemak manis. Jika keras bermakna ia kurang menjadi dan tidak sedap. Boleh dibakar menggunakan dapur gas.
3. BINGKA UBI @ BENGKANG UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu /sukatan selepas diparut
2 cawan santan pekat /daripada 1 biji kelapa
3/4 cawan gula pasir
Sedikit sagu daripada ubi kayu
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK :
1. Ubi kayu dibuang kuli dan dibersihkan, kemudian sagat atau parut ubi.
2. Setelah habis diparut, perah ubi dengan kain bersih/muslin untuk mengeluarkan airnya.
3. Air perahan tadi jangan terus dibuang, biarkan 20 minit di dalam mangkuk.
4. Setelah itu tuang air perahan perlahan dan kita akan dapati sagu ubi kayu (pati yang mendap di dasar mangkuk).
5. Kemudian campurkan ubi kayu, sagu, gula , garam dan santan. Gaul hingga sebati.
6. Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Ratakan loyang
7. Panaskan suhu oven 175 darjah celcius (api atas bawah) selama 1 jam hingga 1 1/2 jam bergantung kepada jenis oven anda.
8. Tunggu bingka sejuk baru dipotong.
Saiz hidangan : Satu loyang bersaiz 17.8 sm x 17.8 sm (7 in x 7 in) Masa memasak : 1 jam hingga 1 1/2 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Bingka ubi lembut dan rasa lemak manis
INFO CHEF :Resipi ini tidak perlu menggunakan tepung sebab ubi kayu ini sudah berkanji.
4. KEK PISANG
BAHAN-BAHAN :
5 biji pisang emas /dilecek
1 cawan gula castor
1 cawan minyak jagung
4 biji telur gred B
Bahan diayak :
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan lain
1 sudu kecil esen vanila atau ekstrak vanilla @ esen pisang
CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven pada suhu 170 C. Lengser mentega pada loyang atau acuan kecil, ketepikan.
2. Putar gula, telur dan minyak dalam anggaran 3-5 minit hingga putih.
3. Masukkan pisang dan kacau rata. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit.
4. Kacau sebati menggunakan spatula.
5. Masukkan esen vanila, dan gaul sebati.
6. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40-60 minit, jika menggunakan acuan kecil pendekkan masa ke 15 minit. Hiaskan hirisan pisang di atasnya sebelum dibakar dalam oven.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan Masa memasak : 15 minit jika acuan kecil, jika loyang 40- 1 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek lembut dengan aroma dan rasa pisang asli.
INFO CHEF: Selain pisang emas, pisang lemak manis , pisang rastali atau pisang raja juga sedap dibuat kek. Gunakanlah pisang yang lembut isinya dan manis. Tidak semua pisang yang boleh dibuat kek.
Ikan bilis kentang, tumis pula sekali dengan suhun lauk paling ringkas tapi confirm tambah nasi.Kombinasi tiga bahan ini memang jadi kegemaran ramai, dari anak...