Penggemar Capati pasti suka dengan resipi yang satu ni. Sangat mudah disediakan serta hanya menggunakan tepung gandum dan bukan tepung atta seperti kebiasaan.
Menurut saudari Yatt Ismail, resipi ini adalah resipi yang diwarisi dari moyangnya Abdul Aziz yang diturunkan kepada keluarga. Patutlah istimewa. Bila air tangan orang dulu-dulu ni, pasti sangat enak rasanya.
Oh ya, empunya resipi juga berpesan, resipi ini sukatan yang diberi adalah anggaran sahaja kerana biasanya bila beliau masak, hanya main letak sahaja bahannya. Bagi yang nak cuba, boleh ubah suai sendiri ikut selera ya.
Capati ini boleh dinikmati bersama kari. Jika anda suka, boleh sahaja nikmatinya bersama Sambal Sardin. Jom cuba! Anda pasti suka.
RESEPI CAPATI TOK JIT. SEDAP, MUDAH & HANYA GUNA TEPUNG GANDUM
CARA MEMASAK:
1.Masukkan tepung gandum ke dalam besin bersama marjerin. Gaul.
2.Masukkan minyak masak. Gaul lagi.
3.Seterusnya masukkan air. Uli sampai sebati dan doh yang tidak melekat di tangan.
4.Bulatkan doh sebesar saiz pau. Lakukan hingga habis adunan.
5.Ambil sebiji doh dan nipiskan atas papan canai yang telah ditabur dengan sedikit tepung gandum.
6.Bakar atas pan tanpa minyak hingga masak. Terbalikkan dan masak lagi hingga sempurna.
7.Angkat dan boleh dicicah dengan kari atau sebarang kuah pilihan.
Amenda salmon en croute tu, dah betul tu memanglah ada tuna dalam ramuannya. Ni sajian kudapan barat yang menggunakan pastri lapis di luar dan di dalamnya salmon.
.
Ni idea hebat dari tenaga pengajar muda SG Academy yang diminta menyediakan resipi bakeri berasaskan makanan laut. Sepatutya buat lima sahaja, ni terlebih satu min masukkan dalam web Rasa.
SALMON EN CROUTE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan Puff pastry@ Pastri Lapis :
• 400gm tepung gandum
• 1/8 sudu teh garam
• 50gm mentega
• 220ml air
• 300gm majerin pastri
Bahan sos :
• ½ cawan mayonis
• 2 cawan lemon jus
• 2 sudu makan mustard
• Sedikit daun dill
• ½ liter air
CARA MEMASAK :
1. Bentukkan salmon membentuk cylinder. Kemudian panggang seketika diatas api sehingga menjadi keperang-perangan sekelilangnya. Angkat dan asingkan
2. Kemudian kisar semua cendawan bersama daun thyme, sehingga hancur.Tumis cendawan sehingga masak.
3. Dalam satu mangkuk campurkan tepung gandum,air ,garam, majerin pastri dan mentega. Gaul sehingga menjadi doh.Rehatkan seketika ( puff pastry)
4. Roll adunan doh puff tadi menjadi segi empat 25×30.Kemudian rehat selama 10 minit.( puff pastry )
5. Kemudian susun cendawan yang dah ditumis tadi di atas doh puff pada lapisan pertama.Pada lapisan kedua letakkkan salmon dan asparagus yang telah dimasak tadi,ratakan menjadi satu lapisan nipis.Selepas itu sapukan telur disekeliling doh puff dan lipat kelim ke tepi dan kanan untuk mengelakkan dari terbuka.
6. Bakar sehingga 30 minit dalam suhu 170 darjah C.
7. Siap untuk dihidangkan.
8. Selepas itu, masukkan dalam mangkuk ,½ liter air tadi masukkan mayonis,lemon juice, mustard dan gaul seketika,
9. Boleh lah makan bersama puff salmon yang sudah siap tadi.
Saiz hidangan: 1-4 0rang
Waktu memasak: 1 JAM 18 MINIT
Cara memasak: Membakar & saute
Jenis masakan: Masakan daripada masakan perancis
Keistimewaan: Menu sesuai dijadikan hidangan utama dan keistimewaan ikan salmon disalut dengan kulit pastry
Anggaran kos: RM20.00
RESIPI : FARIBURZ ANAK KANDAU, NADZIRAH ABDUL RAZAK & WAN NORAINI SYUHADA MOHAMAD
TERIMA KASIH : SG Academy, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Minum petang hari ni kita buat menu yang anak-anak pasti suka. Kalau menu roti ni jarang sekali anak tak suka. Dalamnya kita letak inti tuna barulah ada perisa dan kunyahnya pun sedap. Saiznya pun comel saja, mudah nak ngap nanti. Sesiapa yang suka boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Hidayati Hana.
TUNA THAI BREAD
Bahan-bahan: 250gm tepung high protein(kalau nak guna tepung gandum pun boleh) 40gm gula halus 1 sudu kecil yis 1 sudu kecil baking powder Secubit garam 1 biji kuning telur 100ml air 30gm marjerin (saya guna shortening)-BELI ONLINE DI SINI 1 biji telur- untuk sapu atas doh Bread crumb secukupnya- BELI ONLINE DI SINI
Untuk inti: 1 tin tuna chili 1 sudu besar mayonis Salad/timun
Cara membuat: 1.Masukkan semua bahan dalam mixer/bm dan uli hingga sebati. 2.Uli hingga doh jadi elastic. 3.Bahagikan setiap doh 50gm dan bentukkn bulat (akan dapat dalam 10-11 biji ) 4.Perapkan hingga doh kembang (dlm 30-40 minit) 5.Bila dah kembang sapukan telur (guna brush) dan taburkan bread crumb atas doh tadi. 6.Panaskan minyak goreng dengan api perlahan. 7.Dah siap, belahkan 2 jangan sampai putus. 8.Letakkan salad/ timun, tuna chili yang dah dicampurkan dengan mayonis dan tutup. 9.Siap untuk dihidangkan
Hidangan lima roti dan pastri hasil inspirasi Chef Nurjafri Nordin dan Chef Yap Wai Keong dari Hotel One World, Bandar Utama ini memang ternyata lazat. Ramuan rempah ratus dan cili menghasilkan rasa yang sungguh berperisa.
.
Ditambah pula dengan pastri rapuh dan tekstur roti yang gebu memang sesuai dihidangkan sebagai sarapan dan juga minum petang. Cuti Deepavali ni bolehlah dicuba….
1. ROTI KAYU MANIS CRUMBLE BERKURMA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan Crumble :
*Gaulkan kesemua bahan dan ramas hingga hampir menjadi serbuk
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung gandum, yis, susu tepung, serbuk kayu manis ke dalam
bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian masukkan gula, garam, madu dan telur ke dalam campuran tadi
dan uli sehingga menjadi doh
3. Masukkan kurma ke dalam doh. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
kecil, lebih kurang 300gm setiap satu dan rehatkan sehingga ia naik dua kali ganda.
4. Uli semula doh dan masukkan ke dalam acuan kek dan biarkan ia kembang.
5. Taburkan crumble ke atas doh. Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200°C selama 15 minit.
Saiz hidangan : 2 biji , sebesar 23sm
Waktu memasak: 1 ½ jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Rasa rempah kayu manis dari crumble menjadikan ia cukup enak
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF: Jika anda penggemar manisan boleh memilih jenis kurma madu. Ia lebih lembut dan manis.
2. KEK CREPE PISANG KAYU MANIS
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A (crepe ):
Bahan B (pisang gula hangus ) :
CARA MEMASAK : Cara masak bahan A crepe :
1. Masukkan susu segar, gula, telur dan tepung gandum ke dalam mangkuk dan kacau
hingga sebati
2. Tapiskan adunan supaya tiada tepung yang masih berketul
3. Panaskan kuali,sapukan sedikit mentega cair. Tuangkan 1 sudu besar adunan ke dalam kuali rata dan ratakan sehingga permukaan crepe kering. Kemudian terus angkat
4. Ulang langkah 3 sehingga adunan habis.
Cara masak bahan B (pisang gula hangus):
1. Masukkan gula perang dalam kuali yang sederhana panas dan masak hingga
bergelembung
2. Masukkan krim putar, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala, kacau hingga sebati.
3. Kemudian, masukkan pisang sehingga pisang diselaputi gula dan campuran serbuk
tadi
Cara melapis crepe :
1. Lapiskan crepe dengan krim putar, pisang gula hangus. Ulang langkah ini hingga
habis.
2. Akhir sekali, salut kek crepe dengan krim putar manis dan hias.
Saiz hidangan : Ukuran 23 sm, bulat
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Masak dengan sedikit mentega
Jenis masakan : Snek@ pencuci mulut
Keistimewaan : Keenakan gandingan pisang , rempah kayu manis dan krim .
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Selain pisang emas anda juga boleh menggunakan pisang berangan. Pisang jenis ini tidak mudah lebam
3. PANNA COTTA MANGGA BEREMPAH DAN SAGU
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan sagu :
Bahan Puding Panna Cotta :
CARA MEMASAK : Cara masak sagu:
1. Rendam biji sagu selama setengah jam
2. Didihkan air dengan daun pandan, masukkan biji sagu ke dalam air yang
mendidih dan masak sampai sagu bertukar menjadi jernih.
3. Tapis dan basuh sagu dan letakkan ke dalam acuan Cara masak puding panna cotta :
1. Rendam gelatin dengan air panas sehingga larut
2. Masukan gula pasir, krim putar, susu segar dan puri mangga ke dalam kuali. Masak
hingga mendidih.
3. Masukkan serbuk kayu manis, serbuk buah pelaga dan gelatin cair tadi dan kacau
hingga sebati
5. Masukkan ke dalam acuan sagu tadi dan sejukkan dalam peti ais sebelum
Dihidangkan.
Saiz hidangan : 8 cawan
Waktu memasak : 45 minit
Cara memasak : Didih dan dinginkan
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Sedap dimakan masa dingin
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Puri mangga sudah cukup manis, jadi gunakan sukatan gula sedikit sahaja atau boleh juga tidak menggunakan gula.
4. PAI INTI PARU BERLADA
.
BAHAN-BAHAN : Bahan doh pai :
Bahan inti paru berlada :
Bahan sos pai :
CARA MEMASAK :
Cara masak doh pai :
1. Masukkan tepung, mentega, garam ke dalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan telur dan uli sehingga sebati dan adunan menjadi doh lembut.
2. Rehatkan doh di dalam chiller selama 15minit.
4. Kemudian canaikan doh tadi dan masukkan ke dalam acuan pai. Rehatkan di
dalam chiller semula selamat 10minit.
Cara masak inti :
1. Panaskan minyak dan goreng paru sehingga garing. Ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis yang ditumbuk sehingga naik bau dan sedikit
garing.
3. Masukkan asam keping, garam, gula dan serbuk perasa.
4. Akhir sekali, masukkan paru yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
Cara masak sos pai :
1. Kacaukan telur bersama krim sehingga sebati.
2. Kemudian tuangkan ke dalam acuan pai
3. Isikan acuan dengan inti paru berlada.
4. Bakar selama lebih kurang 40 minit pada suhu 200°C di dalam ketuhar
5. Sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 2 biji, ukuran garis pusat 23sm
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Pastri
Keistimewaan : Inti paru berlada tetapi tidak terlalu pedas
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Paru lebih sedap bila diperap kunyit, asam, garam dan gorengkan sampai garing.
5. ROTI BERINTI KARI AYAM DAN TELUR
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
Bahan roti :
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari, tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan pula ayam cincang dan masak hingga inti kering.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Angkat dan biarkan sejuk.
Cara masak roti :
1. Masukkan semua bahan uli sehingga menjadi doh lembut. Perapkan doh
selama 15minit
2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 50gm setiap
satu.
3. Susunkan doh (50gram) di atas dulang pembakar. Rehatkan doh selama
15minit lagi. Kemudian leperkan doh-doh yang disusun, isi satu sudu besar inti
bersama potongan telur rebus dan cantumkan semula doh.
4. Biarkan doh kembang selama 15minit, masukkan ke Akhir sekali, masukkan
ke dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 12 minit.
Saiz hidangan : 10 biji roti
Waktu memasak : 1-2 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Inti kari ayam makin enak dengan telur rebus
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan bahan inti ditumis hingga pecah minyak dan ayam benar-benar masak dan sebati dengan ramuan.
RESIPI : CHEF BAKER NURJAFRI NORDIN DAN ASST. CHEF PASTRI YAP WAI KEONG
Terima kasih : One World Hotel, First Avenue, Bandar Utama City Centre,Selangor. http://www.oneworldhotel.com.my/
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!