Begedil ayam atau daging semestinya antara sajian yang menjadi kegemaran ramai. Selain dijadikan pelengkap dalam sajian Soto, Lontong dan sebagainya, Begedil Ayam ini juga sedap dimakan begitu sahaja. Anak-anak pun suka. Jadi bagi anda yang suka hidangan ini, bolehlah cuba resipi perkongsian saudari Noor Ashikin Saerah ni. Mudah, sedap dan jimat. Boleh juga di sejukbekukan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

RESIPI BEGEDIL AYAM MINI

Ads

BAHAN-BAHAN: ( dapat 46 biji saiz mini)

  • 1.5kg/ 15 ketul ubi kentang
  • 400gm/ 1 bungkus ayam kisar berkualiti tinggi @ isi ayam yang telah dicarik
  • 1 cawan bawang goreng
  • 1 cawan hirisan daun sup & daun bawang
  • 2 ½ sudu teh serbuk lada putih
  • Garam secukupnya rasa
  • 3 biji putih telur  saiz AA

CARA MEMASAK:
1. Kupas ubi kentang dan cuci bersih. Kukus sehingga kentang lembut. Sejukkan.
2. Lecek kentang sehingga lumat.
3. Campurkan ayam kisar yang telah dicuci, bawang goreng, hirisan daun sup & daun bawang, lada putih & garam bersama dengan kentang lenyek. Gaul sampai sekata.
4. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. (Empunya resipi timbang setiap doh dengan berat 25gm setiap satu). Bulatkan & bentukkan agar lebih cantik dan kemas.

Resipi Begedil Ayam Saiz Mini. Mudah & Sedap.
5. Panaskan minyak, salutkan doh begedil dengan putih telur dan goreng sehingga berwarna keemasan.

Ads

6. Setelah masak, toskan minyak berlebihan. Sedia untuk dihidangkan & diratah begitu sahaja.
Resipi Begedil Ayam Saiz Mini. Mudah & Sedap.

Nota:
– Kentang boleh juga digoreng dahulu sebelum dilecek hingga lumat.
– Jangan balik-balikkan begedil dengan kerap ketika menggoreng supaya begedil tidak pecah.

Ads

 

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Kredit resipi & foto: Noor Ashikin Saerah

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI