Dada ayam kalau dimasak lauk kari atau masak lemak, selalunya kurang diminati. Kiranya dada ayam selalu paling akhir diambil jika dihidangkan atas meja. Nak cara dada ayam cepat habis? Jom ikuti cara ibu ini masak dada ayam.

Melalui facebook, seorang ibu bernama Intan Dahlianna telah berkongsi resipi chicken popcorn yang dimakan dengan kuah buttermilk. Menurutnya, hidangan ini selalu dimasak kerana sedap yang sangat menyelerakan. Jadi, jom kita try buat hidangan ni.

CHICKEN POPCORN

BAHAN CHICKEN POPCORN
2 keping dada ayam
1 biji telur ayam (pecahkan dan kacau)
Sedikit tepung Bestari (pedas)
Minyak masak untuk menggoreng

CARA MEMBUAT CHICKEN POPCORN
1. Bersihkan dada ayam dan potong kecil-kecil.
2. Celup dada ayam dalam telur ayam. Kemudian gaulkan dengan tepung.
3. Ulangi lagi sekali. Celup dada ayam tadi ke dalam dalam telur ayam dan gaulkan dengan tepung.
4. Sementara celup ayam dalam telur ayam dan tepung ini tadi, panaskan minyak masak dalam kuali.
5. Goreng dada ayam sampai warna keemasan. Angkat dan ketepikan.

IKLAN

BAHAN SOS BUTTERMILK
3 sudu marjerin atau mentega
6 ulas bawang putih (dicencang)
1 tin cendawan
1/2 tin susu cair atau susu segar
1/2 tin air (ikut kesesuaian)
1/2 kiub ayam
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit garam dan gula
1 biji capsicum (tak nak letak pun tak pe)

CARA MEMBUAT SOS BUTTERMILK
1. Cairkan marjerin atau mentega. Kemudian masukkan bawang putih. Tumis menggunakan api sederhana.
2. Masukkan cendawan dan biarkan sehingga cendawan agak garing.
3. Masukkan susu cair atau susu segar. Masukkan juga air.
4. Biarkan mendidih dan kacau selalu.
5. Masukkan kiub ayam, lada hitam, garam dan gula.
6. Akhir sekali masukkan capsicum. Kacau dan biarkan sekejap, tutup dengan penutup periuk dan tutup api.

EKSTRA:
Kalau suka masam, boleh perahkan lemon pada ayam.

IKLAN

Resipi Oleh: Facebook Intan Dahlianna

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

IKLAN

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/nasi-lemak-kukus-ikan-siakap-goreng-menu-luar-biasa-di-restoran-ngeteh-santai/
https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/
https://rasa.my/jom-try-buat-ikan-kembung-rebus-air-asam-memang-syok/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7