Hmmp sedapnya soto! Orang kata soto ni lebih popular di Johor berbanding negeri lain. Yeke? Ianya sering di sajikan sebagai hidangan sarapan pagi mahupun meraikan hari keraian. Jom kita cuba resepi ni!
KUAH SOTO
Bahan Kisar (kisar halus)
5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inc halia 1 inc kunyit hidup 3 batang serai ~ di titik 1 inc lengkuas
Bahan Tumis dan Rempah
1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 2 sudu besar serbuk lada sulah atau lada putih 1 batang kulit kayu manis 3 kuntum bunga lawang 5 kuntum cengkih 4 biji pelaga
Bahan lain
IKLAN
1 ekor ayam ~ potong 4 (potong kecil-kecil) Air secukupnya Minyak untuk menumis Garam dan gula secukup rasa 2 kiub ayam 2 sudu besar santan
Cara-cara Penyediaan
Mula-mula kita panaskan minyak
Kemudian tumiskan bahan tumis, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga, tumis hingga harum
Kemudian masukkan bahan yang di kisar halus
Masukkan juga jintan putih dan jintan manis serta lada sulah
Masak hingga garing dan terbit minyak
Kemudian masukkan air secukupnya
Biarkan air mendidih
Bila dah didih, masukkan ayam dan kiub ayam
Biarkan kuah merenih
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Akhir sekali masukkan sedikit santan jika suka
Kacau dan biarkan kuah didih sekali lagi.
Keluarkan ayam dan toskan
Carikkan sedikit ayam untuk di buat begedil ayam nanti
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga keemasan
Kemudian boleh lah di siat halus.
BEGEDIL AYAM
IKLAN
Bahan-Bahan
1 kg kentang 250 gm ayam yang telah di rebus dan di siat halus-halus 2 biji telur 1/2 cawan bawang goreng daun sup dan daun bawang ~ di cincang halus 2 sudu teh lada sulah Garam secukup rasa Sedikit minyak untuk meggoreng.
Cara Penyediaan
Kentang di kupas, kemudian di hiris nipis bulat
Goreng kentang hingga kuning keemasan
Kemudian di tumbuk atau di lumatkan halus
Ayam yang kita ambil dari soto tadi, jangan goreng ya.. kita carikkan sedikit yang tak goreng punya dan kita siat-siat halus atau kita ramas-ramas hingga halus
Anda boleh juga guna daging cincang, jika guna daging cincang, goreng sebentar daging dengan sedikit garam hingga daging empuk
Satukan kentang lumat dalam bekas
Masukkan ayam atau daging cincang ( ikut pilihan anda), kemudian masukkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang yang di cincang, lada sulah dan garam secukup rasa
Kemudian kacau rata hingga semua sebati
Kemudian bulat-bulatkan kecil-kecil
Buat sehingga selesai
IKLAN
Telur, pecahkan dalam bekas, letakkan secubit garam
Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper. (Jangan guna minyak banyak nanti ia serap minyak )
Celupkan begedil dalam telur dan kemudian goreng dalam kuali
Bila dah masak atau keemasan, angkat dan toskan minyaknya.
SAMBAL KICAP
Bahan-Bahan
15 tangkai cili padi 6 ulas bawang putih 1/2 cawan kicap manis secubit garam 2 biji limau kasturi
Cara Penyediaan
Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih dan cili padi
Masukkan dalam blender bersama kicap manis dan garam
Kisar halus
Tuangkan dalam bekas dan perahkan jus limau kasturi
Soto ni enak di makan bersama:
Mee Kuning atau nasi himpit atau mee halus
Taugeh
Bawang goreng
Daun sup dan daun bawang ~ hiris halus
Kacang goreng
Suhun Goreng
Daging ayam yang di goreng dan di siat halus
Selamat mencuba!
Kredit resepi & foto: Kak Ina KL & Azlita Aziz
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Hidangan lima roti dan pastri hasil inspirasi Chef Nurjafri Nordin dan Chef Yap Wai Keong memang ternyata lazat. Ramuan rempah ratus dan cili menghasilkan rasa yang sungguh berperisa.
Ditambah pula dengan pastri rapuh dan tekstur roti yang gebu memang sesuai dihidangkan sebagai sarapan dan juga minum petang. Selamat mencuba.
1. ROTI KAYU MANIS CRUMBLE BERKURMA
BAHAN-BAHAN :
250gm tepung gandum | diayak
80gm mentega
80gm gula
5gm garam
2 biji telur
5gm serbuk kayu manis
150gm kurma | dibuang biji
10gm yis
30ml madu
80gm susu tepung
80ml air
Bahan Crumble :
100gm tepung gandum
50gm mentega
50gm gula
2gm serbuk kayu manis
*Gaulkan kesemua bahan dan ramas hingga hampir menjadi serbuk
CARA MEMASAK : 1. Masukkan tepung gandum, yis, susu tepung, serbuk kayu manis ke dalam bekas dan kacau hingga sebati. 2. Kemudian masukkan gula, garam, madu dan telur ke dalam campuran tadi dan uli sehingga menjadi doh 3. Masukkan kurma ke dalam doh. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 300gm setiap satu dan rehatkan sehingga ia naik dua kali ganda. 4. Uli semula doh dan masukkan ke dalam acuan kek dan biarkan ia kembang. 5. Taburkan crumble ke atas doh. Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200°C selama 15 minit.
Saiz hidangan : 2 biji , sebesar 23sm Waktu memasak: 1 ½ jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : roti Keistimewaan : Rasa rempah kayu manis dari crumble menjadikan ia cukup enak Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF: Jika anda penggemar manisan boleh memilih jenis kurma madu. Ia lebih lembut dan manis.
2. KEK CREPE PISANG KAYU MANIS
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A (crepe ):
200gm susu segar
20gm gula pasir
1 biji telur
100gm tepung gandum
20gm mentega | sudah cair
Sedikit perwarna kuning
Bahan B (pisang gula hangus ) :
150gm gula perang
3gm serbuk kayu manis
3gm serbuk buah pala
50gm krim putar
3 biji pisang sederhana | dipotong halus
500gm krim putar manis (pukul sehingga kembang)
CARA MEMASAK : Cara masak bahan A crepe : 1. Masukkan susu segar, gula, telur dan tepung gandum ke dalam mangkuk dan kacau hingga sebati 2. Tapiskan adunan supaya tiada tepung yang masih berketul 3. Panaskan kuali,sapukan sedikit mentega cair. Tuangkan 1 sudu besar adunan ke dalam kuali rata dan ratakan sehingga permukaan crepe kering. Kemudian terus angkat 4. Ulang langkah 3 sehingga adunan habis.
Cara masak bahan B (pisang gula hangus): 1. Masukkan gula perang dalam kuali yang sederhana panas dan masak hingga bergelembung 2. Masukkan krim putar, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala, kacau hingga sebati. 3. Kemudian, masukkan pisang sehingga pisang diselaputi gula dan campuran serbuk tadi
Cara melapis crepe : 1. Lapiskan crepe dengan krim putar, pisang gula hangus. Ulang langkah ini hingga habis. 2. Akhir sekali, salut kek crepe dengan krim putar manis dan hias.
Saiz hidangan : Ukuran 23 sm, bulat Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Masak dengan sedikit mentega Jenis masakan : Snek@ pencuci mulut Keistimewaan : Keenakan gandingan pisang , rempah kayu manis dan krim . Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Selain pisang emas anda juga boleh menggunakan pisang berangan. Pisang jenis ini tidak mudah lebam
3. PANNA COTTA MANGGA BEREMPAH DAN SAGU
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan sagu :
250gm sagu
2 liter air
Sehelai daun pandan
Bahan Puding Panna Cotta :
80gm gula pasir
250gm krim putar
150ml susu segar
100gm puri mangga | *kisar mangga segar tanpa air
3gm serbuk kayu manis
3gm serbuk buah pelaga
10gm gelatin
40ml air
CARA MEMASAK : Cara masak sagu: 1. Rendam biji sagu selama setengah jam 2. Didihkan air dengan daun pandan, masukkan biji sagu ke dalam air yang mendidih dan masak sampai sagu bertukar menjadi jernih. 3. Tapis dan basuh sagu dan letakkan ke dalam acuan Cara masak puding panna cotta : 1. Rendam gelatin dengan air panas sehingga larut 2. Masukan gula pasir, krim putar, susu segar dan puri mangga ke dalam kuali. Masak hingga mendidih. 3. Masukkan serbuk kayu manis, serbuk buah pelaga dan gelatin cair tadi dan kacau hingga sebati 5. Masukkan ke dalam acuan sagu tadi dan sejukkan dalam peti ais sebelum Dihidangkan.
Saiz hidangan : 8 cawan Waktu memasak : 45 minit Cara memasak : Didih dan dinginkan Jenis masakan : Pencuci mulut Keistimewaan : Sedap dimakan masa dingin Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Puri mangga sudah cukup manis, jadi gunakan sukatan gula sedikit sahaja atau boleh juga tidak menggunakan gula.
4. PAI INTI PARU BERLADA
.
BAHAN-BAHAN : Bahan doh pai :
200gm tepung gandum
80gm mentega
5gm garam
1 biji telur
Bahan inti paru berlada :
250gm paru
1 keping asam keping
50gm gula perang
Serbuk perasa secukup rasa
Garam secukup rasa
6 tangkai cili merah | ditumbuk
2 ulas bawang putih | ditumbuk
2 ulas bawang merah | ditumbuk
Sedikit minyak masak
Bahan sos pai :
2 biji telur
150ml krim
CARA MEMASAK :
Cara masak doh pai : 1. Masukkan tepung, mentega, garam ke dalam bekas dan gaul rata. 2. Masukkan telur dan uli sehingga sebati dan adunan menjadi doh lembut. 2. Rehatkan doh di dalam chiller selama 15minit. 4. Kemudian canaikan doh tadi dan masukkan ke dalam acuan pai. Rehatkan di dalam chiller semula selamat 10minit.
Cara masak inti : 1. Panaskan minyak dan goreng paru sehingga garing. Ketepikan 2. Panaskan sedikit minyak dan tumis yang ditumbuk sehingga naik bau dan sedikit garing. 3. Masukkan asam keping, garam, gula dan serbuk perasa. 4. Akhir sekali, masukkan paru yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
Cara masak sos pai : 1. Kacaukan telur bersama krim sehingga sebati. 2. Kemudian tuangkan ke dalam acuan pai 3. Isikan acuan dengan inti paru berlada. 4. Bakar selama lebih kurang 40 minit pada suhu 200°C di dalam ketuhar 5. Sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 2 biji, ukuran garis pusat 23sm Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Tumis dan bakar Jenis masakan : Pastri Keistimewaan : Inti paru berlada tetapi tidak terlalu pedas Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Paru lebih sedap bila diperap kunyit, asam, garam dan gorengkan sampai garing.
5. ROTI BERINTI KARI AYAM DAN TELUR
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
200gm daging ayam cincang
2 ½ sudu makan serbuk kari daging atau ayam
3 helai daun kari
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah | ditumbuk
3 ulas bawang putih | ditumbuk
5 sm @2 inci halia | ditumbuk
Gula secukup rasa
2 biji telur rebus
Daun sup secukupnya | dihiris
Bahan roti :
200gm tepung gandum
5gm yis
80gm gula
5gm garam
60gm susu tepung
100ml air
CARA MEMASAK :
Cara masak inti : 1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi. 2. Masukkan rempah kari, tumis hingga naik bau dan pecah minyak. 3. Masukkan pula ayam cincang dan masak hingga inti kering. 4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Angkat dan biarkan sejuk.
Cara masak roti : 1. Masukkan semua bahan uli sehingga menjadi doh lembut. Perapkan doh selama 15minit 2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 50gm setiap satu. 3. Susunkan doh (50gram) di atas dulang pembakar. Rehatkan doh selama 15minit lagi. Kemudian leperkan doh-doh yang disusun, isi satu sudu besar inti bersama potongan telur rebus dan cantumkan semula doh. 4. Biarkan doh kembang selama 15minit, masukkan ke Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 12 minit.
Saiz hidangan : 10 biji roti Waktu memasak : 1-2 jam Cara memasak : Tumis dan bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Inti kari ayam makin enak dengan telur rebus Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan bahan inti ditumis hingga pecah minyak dan ayam benar-benar masak dan sebati dengan ramuan.
RESIPI : CHEF BAKER NURJAFRI NORDIN DAN ASST. CHEF PASTRI YAP WAI KEONG
Terima kasih : One World Hotel, First Avenue, Bandar Utama City Centre,Selangor. http://www.oneworldhotel.com.my/
TERCARI OVEN UNTUK MEMBAKAR ROTI, ANDA BOLEH MELAYARI DI SINI UNTUK PILIHAN BERKUALITI DAN PELBAGAI.
Tauhu Bergedilni memang sedap dan sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Ramai yang nak tahu cara buat inti Tauhu Bergedil yang sedap. Naddy’s Kitchen ada kongsikan resipinya. Mudah dan tidak guna banyak bahan. Kosnya pun tak mahal. Nampak menyelerakan. Ada pula Sambal Kicap berapi. Fuhhh…. Sedapkan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI TAUHU BERGEDIL & SAMBAL KICAP BERAPI
BAHAN INTI TAUHU: Ubi kentang – potong nipis – beli online disini Bawang merah – hiris – beli online disini Bawang putih – hiris – beli online disini Daging cincang secukupnya – ditumis berasingan hingga masak Tauhu Pok Garam dan perasa secukupnya Daun bawang /daun sup Lada sulah secukupnya – beli online disini Minyak masak 3-4 biji telur
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak dan goreng kentang, bawang merah dan bawang putih hingga layu dan kekuningan. Angkat dan toskan minyak. 2. Masukkan bahan-bahan yang digoreng tadi ke dalam bersih. Kemudian tumbuk halus. 3. Seterusnya tumis daging cincang yang telah ditumis, garam, sedikit perasa, lada sulah, daun sup@daun bawang. Tumbuk sekali lagi sehingga sedikit lumat.
4. Ambil tauhu pok, potong sedikit permukaan atas dan sumbat inti tadi ke dalam tauhu sehingga padat.
5. Pecahkan telur (ikut berapa banyak tauhu yang mahu digoreng), pukul dengan sedikit garam. Ketepikan. 6. Celup Tauhu Pok ke dalam bancuhan telur. Gaul mesra dan goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan. 7. Angkat dan toskan. Siap untuk dihidang bersama Sambal Kicap.
BAHAN SAMBAL KICAP BERAPI: Cili padi hijau Cili padi merah Bawang putih Kicap manis – beli online disini Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dan kisar halus. 2. Masukkan ke dalam kuali dan masak seketika. 3. Angkat dan sedia dihidang bersama Tauhu Bergedil.
Bagi peminat sayuran atau salad pasti akan suka dengan salad tembikai. Rasanya rangup-rangup. Kalau dimakan, boleh menyihatkan badan. Sebab penuh dengan sayur dan buah. Cubalah.
SALAD TEMBIKAI
BAHAN-BAHAN
4 potong tembikai
1 pek salad campur
1/2 cawan keju feta
10 helai daun pudina (dihiris)
Sedikit taugeh
BAHAN SOS
3 sudu besar minyak zaitun
3 sudu besar jus limau
3 sudu besar madu
Garam
CARA MEMBUAT
1. Hiris tembikai ikut bentuk yang disukai. Masukkan dalam mangkuk besar.
2. Masukkan salad campur, keju feta, daun pudina dan taugeh.
3. Bahan sos disatukan dalam mangkuk lain dan gaul sebati. Kemudian tuangkan ke atas salad dan gaul.
4. Siap untuk dihidangkan.