Kalau suka masakan yang berkeju dan berlemak, boleh cuba masak baked carbonara cheese meatball ini. Dengan bebola daging yang enak dan lembut, memang tak puas makan sepinggan. Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Puan Farhana Azwa Nadzri yang mendapat lebih 100K shares. Mudah dan gerenti jadi.
BAKED CARBONARA CHEESE MEATBALL
BAHAN-BAHAN:
- Bebola daging atau ayam
- Secawan susu segar – beli online DISINI
- Keju cheddar
- Sos carbonara cendawan
- Lada hitam – beli online DISINI
- Brokoli
- Bawang putih – beli online DISINI
- Bawang merah – beli online DISINI
- 1 tin cendawan butang – beli online DISINI
- 1/2 kiub pati ayam – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih.
2. Masukkan bebola daging atau ayam, cendawan butang dan brokoli. Goreng sehingga bebola daging atau ayam garing.
3. Masukkan semua bahan di dalam loyang.
4. Untuk sos pula, masukkan sos carbonara, susu segar, kiub pati ayam dan lada hitam. Kemudian, masak hingga mendidih.
5. Tuangkan sos di atas bebola daging atau ayam.
6. Susun keju dan bakar dalam oven selama 20 minit pada suhu 170°c.
7. Siap!
Kredit resipi & foto: Puan Farhana Azwa Nadzri
Anda mencari MICROWAVE pada harga yang berpatutan? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Spageti Bolognese Dah Masak, Bakarlah Pulak Memang Berganda Sedapnya
Fettucine Carbonara Mushroom Ringkas, Sosej dan Udang Digril Dulu. Mantaplah Rasanya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI