Sedapnya Apam Kampung Gula Merah resipi perkongsian saudari Imah Halimah ni. Bahan-bahannya ringkas malah senang nak sukat sebab guna sukatan cawan je. Tak payah susah-susah nak timbang bagai. Lebih istimewa, resipi kuih ni juga tidak terlalu manis. Sesuai sangat bagi anda yang tak suka guna gula banyak dalam penyediaan kuih. Nanti bolehlah buat untuk sarapan atau minum petang. Jom lihat cara-caranya.
CARA MUDAH BUAT APAM KAMPUNG GULA MERAH KURANG MANIS
BAHAN A:
1 paket yis segera (instant yis 11gm) – beli ONLINE
1. Campurkan bahan A dan rendam selama 10 minit sehingga yis naik.
2. Masak bahan B hingga mendidih. Biarkan sejuk dan tapis. Pastikan dapat 2 cawan air gula.
3. Dalam bekas berlainan, gaul bahan C dan buat lubang di tengah. Masukkan bahan A ke dalam bahan C. Gaul rata.
Ads
4. Kemudian masukkan bahan B (air gula) ke dalam campuran tadi.
5. Kacau rata sehingga tiada tepung yang berketul.
6. Masukkan 1/2 cawan air (bahan D) pada adunan. Kacau rata.
7. Perap adunan sekurang-kurangnya 1 jam. Tutup bekas semasa perap. ( Empunya resipi perap selama 1 jam 30 minit)
Ads
8. Adunan akan naik 2 kali ganda selepas diperap. Semakin lama diperap, adunan akan jadi semakin mengembang dan ringan.
9. Ambil loyang bersaiz 9 atau 10 inci dan oleskan dengan minyak. Kukus selama 45 minit – 1 jam. Pastikan air kukusan telah mendidih sebelum letak loyang.
10. Bila sudah masak, biarkan seketika. Potong semasa suam.
11. Sedia untuk dinikmati bersama kelapa parut yang telah dikukus dan dicampur dengan sedikit garam.
Zaman sekarang ni dah ada Air Fryer kalau google je pelbagai resipi boleh dicuba! Teringin Kuih Bakar? Walaupun kuih tradisional, guna Air Fryer pun boleh menjadi kuihnya. Jangan risau, saya kongsikan resipi dari awal sampai akhir cara pembuatan Kuih Bakar guna Air Fryer yang dikongsikan oleh Tsu Feh Sufiah ni.
Cara penyediaannya sangat cepat dan mudah. Tekstur dan rasa Kuih Bakarnya sama sahaja seperti menggunakan ketuhar. Jom cuba!
KUIH BAKAR AIR FRYER
BAHAN-BAHAN:
1 cawan air daun pandan
2 cawan santan/1 kotak kecil
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 biji telur
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna hijau
CARA PENYEDIAAN:
Blend semua bahan tadi sampai sebati. Masukkan dalam loyang (loyang air fryer tu tak perlu guna baking paper pun sebab tidak melekat pun).
Bancuhan ni dapat 2 biji kuih bakar tau. Kira bahagi 2 lah bancuhan tu.
Masukkan air fryer suhu 170 darjah celcius dengan masa 45 minit.
Siap! Tunggu betul-betul sejuk baru potong tau. Nanti bahagian tengah tu akan mendap sikit. Fuhhh bau dia, serius sedap!
Menu ayam boleh dipelbagaikan. Bagi yang sukakan menu pedas masakan Thailand boleh dipertimbangkan. Apa lagi kalau bukan ayam paprik. Kalau anda tidak makan terlalu pedas boleh kurangkan kepedasannya. Cara buatnya sangat mudah dengan langkah-langkah berikut.
Bahan-bahan:
Ayam bahagian dada
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Bahan sos:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
(Tumbuk 3 bahan-bahan) ni sehingga lumat )
bahan sos.
Bahan-bahan tumis:
Bahan- tumbuk tadi (3 bahan tadi)
serbuk cili
serai 1 batang
daun limau purut
sos tiram
sos cili kicap manis (bubuh ckit je nak bagi warna sos cantik)
bahan tumis.
Cara memasak:
1.Tumis 3 bahan tadi + serbuk cili + serai+ daun limau purut.
2.Tumis sehingga garing kemudian masukkan air dan tambah sos cili, sos tiram, kicap. Tambahkan lagi garam & perasa.
3.Apabila sudah masak pecah minyak sempurna masukkan ayam yang digoreng separuh tadi + sayuran (kacang panjang,bawang besar,cili besar)
4. Siap untuk dihidang.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sos serbaguna ini memang bagus dibuat dan disimpan kerana boleh dimakan dengan pelbagai jenis makanan pada bila-bila perlu. Bahan-bahan juga senang didapati. Jika suka pedas boleh banyakkan jumlah cilinya. Pastikan cilinya benar-benar masak agar tahan lama dan tidak sakit perut pula memakannya.
SOS PENCICAH SERBAGUNA
BAHAN-BAHAN:
1/4kg @ 250gm cili kering | buang biji, rebus & kisar
Cili padi secukupnya | tambah jika mahu lebih pedas. Kisar bersama cili kering
2kg gula
Garam secukup rasa
Cuka makan secukupnya
Air secukupnya
Tepung jagung | bancuh dengan sedikit air
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan semua bahan ( kecuali tepung jagung) ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
2. Kemudian rasa. Pastikan rasa manis, pedas, masam dan masin cukup.
3. Seterusnya masukkan bancuhan tepung jagung. Masak lagi hingga mendapat kepekatan sos yang dikehendaki.
4. Enak dinikmati dengan pelbagai jenis makanan bergoreng.
Tips: Simpan dalam botol kedap udara dan letakkan dalam peti sejuk untuk tahan lama.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!