
Aiskrim Milo homemade ni nampak sangt sedap dan menyelerakan. Malah bila tengok resipi perkongsian saudari Ummu Hani ni, memang mudah serta tak guna banyak bahan. Bagi puan-puan yang ada anak kecil, elok sangat cuba buat aiskrim homemade ni. Jimat & lebih bersih. Kos pembuatannya pun murah je. Malah boleh dipelbagaikan perisanya mengikut kegemaran si kecil anda.
CARA BUAT AISKRIM MILO HOMEMADE GUNA 5 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 tin susu cair
- 1 sudu besar ovalette
- 2 sudu besar susu pekat manis | kalau rasa kurang manis, boleh tambah sampai secukup rasa
- 1 sudu teh esen vanila
- Milo secukupnya | boleh letak sebanyak mana yang suka. Jika tiada, boleh digantikan dengan serbuk koko.
CARA MEMBUAT:
- Campurkan semua bahan-bahan ke dalam bekas bersesuaian.
- Kemudian, pukul guna mixer or blender sehingga sebati dan pekat.
- Tuang ke dalam bekas dan sejukkan di dalam peti sejuk beku semalaman.
Kredit resipi & gambar: Ummu Hani
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Kek Tornado Viral Sedap Melekat. Pertama Kali Buat, Dah Menjadi

Selalu sangat tengok orang buat kek tornado dekat wall fb ni, jadi kita pun nak cuba buatlah. Nampak macam sedap, mewah dengan rasa coklat dan krim cheese. Gerenti tak cukup sebekas ni. Kalau ikut step by step ini , hasilnya pasti cantik nanti.
KEK TORNADO VIRAL
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan minyak
1 cawan 1/2 tepung naik sendiri, 1 sudu kecil soda bikarbonat ( guna 1 cawan tepung je untuk kek lagi moist)
(kalau tak ada boleh pakai tepung gandum , 1 sudu kecil soda bikarbonat , 1 sudu kecil baking powder. Ayak)
1/2 cawan serbuk koko@boleh ganti dengan milo kalau tak ada serbuk koko/coklat
1/4 cawan air panas
JOM TONTON DAPUR RASA LIVE: Resipi Mango Baked Cheesecake
Cara buat:
1. Pukul telur, gula ,esen vanilla (pukul rata)
2. Masukkan minyak masak (kacau biar sebati)
3. Masukkan tepung, baking powder, soda bikarbonat
4. Masukkan serbuk koko/coklat/milo.
5. Akhir sekali masukkan air panas kacau rata.
6. Bakar api atas bawah suhu 180/ 50minit bergantung pada tahap kepanasan oven anda. kalau nak kukus boleh kukus 40-45minit.
* tip untuk kek gebu tak perlu guna mixer. Hanya kacau guna sudip je macam nak buat kek brownies tu*
UNTUK CREAM CHEESE
Bahan-bahan:
250gram cream cheese
60ml whipping cream (nak lebih gebu boleh lebihkan whipping cream)
3-4 sudu besar susu pekat (nak manis@kurang manis boleh lebih@kurangkan)-BELI ONLINE DI SINI
Cara buat:
1.Adun cream cheese sampai lembut.
2.Tambahkan susu pekat (tahap kemanisan yang anda suka)
3.Masukkan whipping cream dan adun sampai gebu dan ringan.
BAHAN COKLAT GANACHE
100ml whipping cream
250gram milk compound
2 sudu besar mentega/majerin
*double boiler sampai sebati last sekali masukkan marjerin*
Selamat mencuba
Kredit : Fatimah Saari
JIKA INGIN MEMBELI BLENDER BOLEH LIHAT DI SINI.
Kek Milo Moist Mudah Aje, Memang Super Lembab & Kaya Rasa Coklat
Cara Buat Kek Mata Lembu Sedap Bergedik. Guna Acuan Ni Memang Elok Hasilnya
Kuih Puteri Mandi , Manisan Tak Lekang Dek Zaman

Menurut Farisha Sofea , kuih ini sebenarnya berasal dari negeri belah pantai timur .
Ia dipercayai diberi panggilan ” puteri mandi ” kerana prosesnya yang persis seperti seorang puteri yang dimandikan dengan air panas , serta ditambah dengan curahan air gula melaka dan juga isi kelapa parut .
Apa pun manisan tradsional warisan zaman berzaman ini memang tak luput dan lekang dek zaman. Kuih kegemaran ramai hingga kini. Jom semak resipi perkongsian Farisha Sofea ini.
KUIH PUTERI MANDI
BAHAN-BAHAN :
Bahan Doh :
- 1 cawan tepung pulut
- sedikit garam
- sedikit air kapur ( tak letak )
- 1/2 cawan air daun pandan
Bahan Sira Gula Melaka :
- 2 ketul gula melaka bersaiz kecil
- 2 sb gula ( boleh sesuaikan rasa )
- 1 helai daun pandan
- 1/4 cawan air
- secubit garam
- 3/4 cawan kelapa parut
CARA MEMASAK :
1. Satukan ke semua bahan doh kecuali air .
2. Gaul rata dan tuangkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga adunan menjadi doh . Kemudian bulat bulatkan doh dan tekan sedikit di bahagian tengah doh tersebut .
3. Ulang sehingga habis .
4. Didihkan air di dalam periuk dan masukkan doh tadi .
5. Rebus sehingga doh timbul di permukaan .
6. Angkat dan letakkan di dalam mangkuk berisi air sejuk .
7. Ketepikan seketika .
8. Di dalam kuali , masukkan Bahan Sira Gula Melaka kecuali kelapa parut .
9. Masak sehingga gula larut sepenuhnya .
10. Kemudian masukkan kelapa parut dan masak seketika .
11. Toskan doh tadi dan masukkan ke dalam kuali .
12. Masak sehingga kuah sedikit kering .
13, Tutupkan api dan letakkan di dalam pinggan .
14. Siap , sedia dihidang 💓
FB : farisha Sofea
IG : _farisha_sofea
Cara Mudah Buat Puding Mangga Sedap & Menarik, Memang Menjadi!

Apabila nampak buah mangga yang dijual warna kuning dan besar-besar, memang geram nak membelinya kan. Tapi bila beli, ada yang tak sempat nak menghabiskannya.
Apa kata, buah mangga yang ada boleh dijadikan hidangan pencuci mulut yang sedap dan menarik. Contohnya macam resipi puding mangga yang dikongsikan Muhammad Ali ini.
Nampak sedap dan menarik sekali. Cara buat pun mudah je. Selain untuk hidangan makan bersama keluarga, boleh juga dijadikan jualan sebagai pendapatan sampingan.
PUDING MANGGA
BAHAN LAPISAN PERTAMA (PUTIH)
(guna loyang petak 8 inci)
4-5 biji mangga (nak kurangkan pun boleh) | potong dadu
8gm agar-agar tali
3 cawan air
50gm gula
130gm susu segar
30gm dairy whipping cream
TONTON Cara Buat Creamy Garlic Butter Chicken
TONTON Resipi Sizzling Yee Mi, Sedap & Mudah
BAHAN LAPISAN KEDUA (KUNING):
300gm puree + 2 sudu sunquick mangga (kisar mangga, tapi sebelum kisar tu masukkan 2 sudu sunquick mangga. Kisar halus. Pakai lebih kurang dalam 3-4 biji mangga. Dah kisar sila tapis)
8gm agar-agar tali – beli online di sini
3 cawan air
30gm gula – beli online di sini
130gm susu cair – beli online di sini
30gm dairy whipping cream
3 sudu makan sunquick mangga – beli online disini
CARA-CARA:
1. LAPISAN PERTAMA (PUTIH): potong dadu 4-5 biji mangga. Letakkan dan susun dalam loyang. Nak kurangkan letak mangga pun boleh. Atas citarasa masing-masing. Setkan dalam peti sementara buat proses seterusnya.
2. Letak atas api sederhana 8gm agar-agar tali + 3 cawan air.
3. Biarkan mendidih dan agar-agar tali tadi terurai. Masukkan 50gm gula. Dah larut, baru masukkan 130gm susu segar + 30gm dairy whipping cream.
4. Biarkan mendidih dalam 2-3 minit. Kacau jap kemudian tutup api.
5. Biarkan dalam 3-4 minit baru tuangkan perlahan-lahan ke atas mangga yang diletakkan dalam loyang tadi. Setkan dalam peti.
6. LAPISAN KEDUA (KUNING): Guna dalam 3-4 biji mangga. Api sederhana, masukkan 8gm agar-agar tali + 3 cawan air.
7. Bila mendidih masukkan 30gm gula.
8. Bila gula dah larut, masukkan 130 gram susu cair + 30 gram dairy whipping cream + 300 gram puree mangga dan 3 sudu makan sunquick mangga.
9. Kacau sebati dan biarkan mendidih selama 2-3 minit. Tutup api. Bagi suam dulu dalam 3-4 minit baru tuang perlahan-lahan ke atas lapisan putih tadi.
10. Sebelum tuang, cucuk-cucuk dulu pakai garpu agar lapisan melekat dan tak terpisah.
11. Setkan dalam 1-3 jam dan dah boleh makan sejuk-sejuk. InsyaAllah sedap. Buatlah juga untuk jualan, insya-Allah ramai suka.
Kredit resipi: Muhammad Ali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Nak Buat Ikan Goreng Lagi Sedap? Boleh Cuba Ramuan Istimewa Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: