
Selalunya kulit jagung akan dibuang dan hanya mengambil isi jagung sahaja. Tidak perlu mencari daun pisang resipi lepat jagung manis ini menggunakan kulit jagung sebagai pembalut kuih lepat. Sangat bijak dan tiada pembaziran dalam proses masak lepat kerana semua digunakan sepenuhnya.
LEPAT JAGUNG MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 4 tongkol jagung (disagat halus)
- 1 tongkol jagung (hiris)
- 1 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/2 cawan gula
- 2 cawan santan pekat
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan-bahan dan kacau sehingga sebati.
2. Masak adunan hingga pekat dengan menggunakan api sederhana (kacau selalu supaya tidak hangit)
3. Sediakan kulit jagung dan masukkan 1 sudu besar adunan.
4. Bungkus dengan kemas dan kukus selama 20 minit.
Kredit: Zubidah Osman
5 Jenis Resipi Kuih Talam Pedas Paling Sedap Untuk Di Cuba!

Kuih talam memang menjadi kegemaran pengunjung bazar pada bulan Ramadan. Rasanya yang manis mudah menambat selera sesiapa sahaja. Jom cuba masak sendiri kuih talam untuk juadah berbuka puasa nanti.
TALAM KENTANG BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
- 500 gram kentang (direbus)
- 30 gram tepung gandum
- 1/2 camca teh lada sulah
- 1/2 camca teh garam
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan dan gaul sebati.
2.Masukkan adunan ke dalam loyang.
3.Kukus selama 25 minit.
INFO CHEF: Untuk kurangkan pedas, tidak perlu letak lada sulah.
TALAM KELADI BERLAUK
BAHAN A:
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu makan tepung ubi
- 2 sudu makan tepung gandum
- 5 cawan santan
- 1 sudu teh garam
BAHAN B:
2 cawan keladi (direbus atau dikukus)
2 sudu makan udang kering
3 biji cili merah
CARA MEMASAK:
1.Campurkan bahan A dan B.
2.Masak di atas api sederhana sehingga naik wap.
3.Kukus selama 25 minit.
BAHAN HIASAN:
- Cili merah
- Bawang goreng
- Daun sup
INFO CHEF: Boleh dimakan tanpa bahan hiasan. Itupun sudah melengkapkan cita rasa.
TALAM BERLAUK DAGING
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 6 sudu makan tepung jagung
- 200 ml santan
- 1 cawan air
- 1/2 sudu teh garam
- 2 biji telur ayam
BAHAN INTI:
- Minyak masak untuk menumis
- 200 gram daging cencang
- 1 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu makan serbuk kari daging
CARA MEMASAK:
1.Tumiskan bahan inti setelah kuih masak.
BAHAN HIASAN:
- Bawang goreng
- Daun sup
- Cili merah
BAHAN SOS:
- 1 cawan cili kering (dikisar)
- 4 sudu makan gula
- 1/2 sudu teh garam
INFO CHEF: Sebelum ditumis, boleh juga direbus dengan air sedikit terlebih dahulu daging cencang supaya lebih lembut.
TALAM LAPIS BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 300 ml santan
- 100 ml air
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 biji telur ayam
BAHAN INTI:
- 200 gram ayam kisar
- 2 bji bawang kecil
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu besar serbuk kurma
- Secekak daun sup
- 3 biji cili merah
- 4 biji telur
CARA MEMASAK:
1.Cara tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan bahan rempah dan daging ayam kisar. Sejukkan.
2.Masukkan 2 sudu bahan tumis tadi bersama daun sup, cili merah dan 2 biji telur ayam untuk setiap lapisan.
3.Ulangi sehingga telur habis.
INFO CHEF: Daun sup bertujuan membangkitkan aroma kuih talam.
TALAM BINGKA BAKAR BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
- 2 biji telur ayam
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan
- 1 sudu teh garam
BAHAN INTI:
- 200 gram ayam kisar
- 2 bji bawang kecil
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan serbuk kurma
- Secekak daun sup
- 3 biji cili merah
- 4 biji telur
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan dan gaul sebati.
2.Masukkan adunan ke dalam acuan.
3.Masukkan bahan inti.
4.Bakar selama 20 minit.
5.Hiaskan bersama bawang goreng.
INFO CHEF: Adun perlahan-lahan supaya bancuhan lebih sebati. Mengadun terlalu pantas membuatkan tepung agak keras.
Cara Buat Apam Balik Homemade Sedap Untuk Minum Petang.

Sedapnya kuih Apam Balik panas-panas ni. Sekeping je tak cukup. Tapi ramai yang tak berani nak cuba masak secara homemade sebab tak ada dapur khas. Usah risau sebab walau tak ada dapur khas untuk apam balik, anda masih boleh masak kuih ni. Guna kuali non stick je. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sapura Pua ni. Memang best! Boleh letak banyak inti.
RESIPI APAM BALIK HOMEMADE
BAHAN DOH APAM ( HASIL ANGGARAN 5 KEPING):
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan gula
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 biji telur
- 1 1/2 cawan susu cair / full cream
- 1/2 sudu teh garam
- Sedikit pewarna kuning
CARA-CARA:
1.Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat.
2.Pukul telur dan gula sehingga sebati. Gula tidak perlu larut sangat.
3.Masukkan susu dan pewarna. Teruskan kacau sehingga sebati.
4.Masukan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kacau sebati sehingga adunan licin dan tidak berketul. (jika nak lagi mudah, tapis adunan).
5.Perap adunan selama 1 jam.
BAHAN TABUR / INTI:
- Kacang tanah | digoreng tanpa minyak dan dikisar
- 1 tin jagung manis
- Mentega / marjerin secukupnya
- Gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali tak melekat dan sapukan sedikit marjerin.
2. Masukkan 2 senduk adunan tepung dan ratakan sekeliling.
3. Tabur gula ( anggaran 2 sudu makan) dan tutup kuali. Biar hingga adunan masak. Jika mahukan apam yang rasa lebih manis, lebihkan gula. Kalau apam ada lubang-lubang halus diatasnya, bermakna adunan tersebut menjadi.
4. Tabur kacang tanah rata-rata diikuti mentega dan jagung.
5. Lipat apam dan balikkan. Angkat.
6. Sedia untuk dinikmati.
Petua:
Kalau kuali melekat, ambil kuning telur sahaja dan masak dalam kuali tersebut sehingga masak. Ambil tisu dan tonyoh telur tersebut di permukaan kuali. Telur jadi hangit pun tak apa. Insya-Allah kuali jadi tak melekat dah.
Kredit resipi & foto: Sapura Pua
Resipi Kuih Tepung Gomak Paling Enak & Mudah.

Sedapnya Kuih Tepung Gomak ni lebih-lebih lagi kalau makan waktu minum petang. Lembut, sedikit kenyal dan manis intinya buat rasa tidak jemu menikmati kuih tradisional ni. Bagi anda yang nak cuba. Opah Mas Cotek ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba.
CARA BUAT KUIH TEPUNG GOMAK PALING SEDAP
BAHAN DOH:
- 2 cawan tepung pulut
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 cawan santan (tak perlu habiskan) bergantung pada doh
CARA ULI :
1. Satukan tepung pulut dan tepung gandum. Gaul rata.
2. Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan tekstur doh tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras
BAHAN INTI:
- 3 cawan kelapa parut putih
- 1 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air
- 1 sudu makan tepung gandum – dibancuh dengan sedikit air
- 2 helai daun pandan – disimpul
- Tepung kacang hijau secukupnya – untuk salut kuih. Boleh beli di kedai bakeri.
CARA MASAK INTI:
1. Masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan.
2. Masukkan kelapa parut. Masak hingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum.
3. Masak inti guna api perlahan dan kacau rata sehingga intinya sedikit lembab. Angkat dan sejukkan.
4. Dalam kuali berasingan, sangai tepung kacang hijau dan ayak. Ketepikan.
CARA MEMASAK KUIH TEPUNG GOMAK:
1. Didihkan air dalam periuk.
2. Ambil sedikit doh, masukkan inti secukupnya dan bulatkan.
3. Masukkan doh ke dalam periuk berisi air mendidih tadi. Rebus hingga doh timbul. Angkat doh dan toskan.
4. Kemudian golekkan dalam bekas berisi tepung kacang hijau tadi sambil tekan perlahan-lahan supaya doh jadi leper.
5. Lakukan hingga habis adunan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Resipi Nasi Kerabu Golok Lauk Ayam Bakar Sedap Untuk Berbuka