Bagi yang suka makan aneka kuih muih tradisional, Kuih Badak Berendamni pasti antara yang jadi kegemaran. Lemak-lemak manis. Memang sedap! Bagi yang belum pernah rasa, resipi perkongsian saudari Zura Zulni antara yang boleh dicuba.
CARA BUAT KUIH BADAK BERENDAM PALING SEDAP UNTUK MINUM PETANG
BAHAN DOH: 3 cawan tepung pulut – beli online disini 2 sudu makan tepung gandum – beli online disini 2 cawan air jus pandan (air + 4-5 helai daun pandan. Kisar & tapis) Sedikit pewarna hijau – jika suka – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Tuang air jus pandan sikit-sikit ke dalam bekas berisi campuran tepung. Gaul sebati dan uli hingga jadi doh. 2. Bulatkan doh (ikut nak besar mana) kesemuanya. Kemudian leperkan doh. 3. Isi inti kelapa atau apa sahaja inti kegemaran. Bulatkan semula. 4. Didihkan air dan rebus doh macam membuat kuih Onde-Onde @ Buah Melaka. Bila doh sudah terapung, angkat dan jirus sekejap bawah air paip. Toskan airnya.
5. Tuang dadih dalam bekas yang sesuai. Masukkan doh yang direbus tadi dan Kuih Badak Berendam sedia untuk dihidang.
BAHAN INTI KELAPA: 1 biji kelapa parut putih 1/2 cawan gula merah – beli online disini 1 ketul gula melaka – beli online disini 1 1/2 cawan air 1-2 ulas durian (buang biji) – jika ada 3 helai daun pandan Secubit garam 1 sudu makan tepung gandum – beli online disini
Ads
CARA MEMASAK: 1. Masak gula merah, gula melaka dan air hingga larut. Tapiskan. 2. Kemudian masak air gula tadi bersama kelapa parut putih. isi durian, sedikit garam dan daun pandan. Gaul sekata. 3. Bila inti agak nak kering, masukkan tepung gandum. Gaul sebati dan angkat. Sejukkan sebelum dibalut bersama doh.
BAHAN DADIH: 5 cawan santan sederhana pekat 8 sudu makan tepung beras – beli online disini 8 sudu tepung gandum – beli online disini 2 helai daun pandan – simpul Sedikit gula Sedikit garam
Pasta Carbonara adalah antara hidangan barat yang digemari oleh rakyat Malaysia. Malah kalau sesekali layankan selera ala Itali ni memang sedap juga. Cara penyediaannya pun ringkas dan tidak memerlukan banyak bahan. Jom cuba resipi perkongsian KieSha IzzRul ni. Anda pasti kagum dengan rasanya.
PASTA CARBONARA MAYONES
BAHAN-BAHAN:
1 pek pasta Fettuccine – direbus dengan minyak dan garam
2 tin sos Carbonara (tin biru)
1/2 botol sederhana Mayones – boleh letak lebih. Ikut selera.
2 tin air (guna tin biru tadi) – jika kuah terlalu pekat, boleh lebihkan.
Daging kisar secukupnya
Sayur campur secukupnya
Cendawan butang
Bawang besar dan bawang putih – dipotong dadu. Jumlah ikut citarasa
Sedikit garam
Serbuk pati ayam
CARA MEMASAK:
Rebus pasta hingga lembut. Ketepikan untuk dihidangkan kemudian.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
Masukkan daging kisar.Goreng hingga masak.
Seterusnya tambahkan sayur campur diikuti hirisan cendawan butang. Kacau lagi.
Kemudian masukkan sos carbonara dan air.
Masukkan mayones. Kacau lagi hingga semua sebati.
Perasakan dengan serbuk pati ayam dan juga garam. Sebelum tambah perisa, sebaiknya cuba dulu kuah bagi mengelakkan rasa masin yang melampau.
Biar hingga kuah mendidih. Angkat dan nikmati bersama pasta yang telah direbus tadi.
Bila tiba malam, nasi ni dah tak berapa nak makan nasi dah. Kalau hidangan mi atau bihun, bolehlah juga. Tapi, kalau asyik makan mi goreng yang biasa buat tu pun naik jemu juga.
Kalau anda ada masalah seperti diatas ni, boleh cuba resipi MI DAGING ni. Comfirm tak tolak. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Pengat Pisang Nangka Bersagu yang manis ni memang sajian pencuci mulut yang enak dinikmati lepas berbuka. Lepas terawih nanti boleh ulang makan.
Kalau nak kenal Pisang nangka ni isinya berwarna krim putih, teksturnya halus dan lembut serta sedikit masam. Berat tandan lebih kurang 12-14kg. Bentuknya jejari bersegi dan memanjang dan sesuai digoreng dan dibuat juadah seperti pengat. Nak bagi pengat pisang meletop sedapnya, masukkan sagu sikit. Jangan banyak-banyak pekat pulak jadinya.
PENGAT PISANG NANGKA BERSAGU
BAHAN-BAHAN
Pisang Nangka Gula kabung/kerek Santan Daun pandan Sedikit garam Sagu
CARA PENYEDIAAN : 1. Satukan semua bahan ke dalam periuk kecuali pisang & sagu. 2. Masak dengan api yang slow je sebab takut pecah minyak nanti kuah jadi tak cantik
3. Bila santan dah mendidih masukkan pisang & sagu 5. Masak sampai pisang lembut. Siap!
Via FB : Resepi Masakan Terkini
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!