Menu Ayam Goreng Berempah Garing ni nampak mudah dan sedap. Biasanya anak-anak kurang berminat makan ayam goreng ayam yang berjintan, jadi sesuailah cuba resipi ni. Asalkan ada tepung bestari original. Pasti lebih digemari. Nak cuba? Jom lihat resipi perkongsian saudari Atiqah Binti Abu Hassan ni. Moga bermanfaat!
CARA MASAK AYAM GORENG BEREMPAH GARING TANPA GUNA JINTAN
BAHAN-BAHAN: 1/2 ekor ayam 2 sudu makan biji ketumbar (lebihkan lagi sedap) – kisar kering – beli online disini 5 ulas bawang putih – kisar kering 2 inci halia (lebihkan lagi sedap) – kisar kering 5 batang serai (lebihkan lagi sedap. Ambil bahagian lembut) – kisar kering 1 sudu makan serbuk cili – beli online disini 3 sudu makan Tepung bestari original (wajib ada. Memang sedap) – beli online disini 1 sudu teh serbuk kunyit – beli online disini
Ads
CARA MEMASAK: 1. Kisar bahan-bahan yang perlu dikisar kering. Tuang atas ayam yang sudah siap dicuci dan dipotong kecil. 2. Masukkan serbuk cili, serbuk kunyit dan tepung bestari. Gaulkan sampai melekat elok. Letak sikit air jika perlu. Perap dalam peti sejuk. 3. Panaskan minyak masak dan goreng macam biasa hingga garing sempurna.
INFO:
Tidak guna bawang besar@bawang merah sebab nak elak berair. Jadi nanti ayam akan lebih cepat garing rempahnya.
Tidak letak garam sebab tepung bestari sudah mempunyai rasa masin.
Tepung bestari tak perlu banyak. Cukup sekadar dapat salut dan bagi bahan rempah melekat elok.
Nak lebih pantas dan mudah, boleh kisar lebih bahan kisar kering dan simpan dalam peti sejuk. Bila-bila nak buat ayam goreng berempah cuma salutkan saja dengan pes kisar sedia ada, cuma tambahkan serbuk cili, serbuk kunyit dan tepung bestari sahaja.
Sedapnya Salted Egg Crab @ Ketam Telur Masin. Andai menikmatinya di restoran, harga pastinya sangat mahal. Untuk lebih jimat, anda boleh hasilkan sendiri di rumah. Tapi tip untuk masak seafood yang sedap, paling penting ialah guna ketam yang segar. Memang terasa kemanisan isinya.
Oh ya, lagi satu petuanya ialah kena guna telur masin asli dan bukannya serbuk telur masin segera. Barulah lebih enak
Jom cuba resipi Salted Egg Crab perkongsian saudari Izzati Insyirah Rosli. Anda dan keluarga pasti sukakan rasanya.
CARA MASAK KETAM TELUR MASIN MUDAH & SEDAP MACAM RESTORAN
15 resipi masakan menggunakan air fryer, cepat dan mudah. Ibu-ibu berkerjaya mesti suka masak menggunakan air fryer kan? Memang jimat masa dan tenaga.
Dengan air fryer, makanan akan bertambah sihat sebab kita tak perlu guna minyak masak yang banyak ataupun tak perlu guna minyak langsung.
Apa lagi, jom kita cuba 15 resipi masakan menggunakan air fryer yang RASA sediakan ni!
PIZZA CRAB RANGOON
BAHAN-BAHAN:
1 paket kecil crabsticks
4 ulas bawang putih
2 biji lada benggala
1 cawan daun sup
250gm cream cheese
1 sudu besar lada berperisa
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos berperisa
2 keping paratha
Sos pasta
Mozarella
Perfect bakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PRAWN POTATO CHIPS
BAHAN-BAHAN:
3 biji kentang
200gm isi udang | Dikisar
1/2 cawan mixed vege | Lobak merah & Jagung sahaja
Garam
Minyak
Chilli Flakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KOBIS DAGING BERKEJU
1 biji kobis manis
3 ulas bawang putih | Dicincang
100gm daging cincang
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh mix herbs
Garlic butter
Parsley
Perfect bakes cheese
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM TANDOORI
BAHAN-BAHAN:
3 Ketul ayam whole leg dikelar sedikit
3 tangkai daun pudina
3 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji bawang besar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 biji lemon (diambil jusnya)
1 cawan yogurt perisa asli
Garam secukupnya
½ sudu the pewarna merah
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM BAKAR TOMYAM
BAHAN-BAHAN KISAR:
2 biji cili merah
5 biji cili api
3 batang serai
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit gula dan sos ikan
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 ekor ayam bersih
2 sudu besar pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
1 biji tomato (potong 6)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH PANDAN SANTAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Air kisaran 5 helai daun pandan
Pewarna hijau
1 sudu teh esen vanila
200ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DRY TOFU
BAHAN-BAHAN:
Tauhu
1 sudu makan Garlic powder
1 sudu makan Serbuk lada putih
2 sudu makan minyak masak
Daun bawang
Cili merah
Bawang putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHICKEN POT PIE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang holland
Sedikit minyak
50gm butter
1/2 biji lobak merah
Cendawan butang putih
1 kotak kecil cooking cream
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh chilli flakes
Sedikit air rebusan ayam
2 keping dada ayam
2 keping keju
Aluminium cup
Kunig telur (sapuan)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BANANA BITES & SALAMI BITES
BAHAN-BAHAN:
1 pek Puff pastry
2 biji Pisang
2 biji Kuning telur
Bijan putih
Salami beef
Kepingan keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING ROTI BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN PUDING:
1 1/2 cawan susu full cream
1 biji telur
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter
7-8 keping roti butterscotch
Gula perang
Cip coklat
BAHAN-BAHAN SOS KASTARD:
1 tin susu cair
2-3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
Hiasan:
Kismis
Cip coklat
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Memasak jadi lebih mudah jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh dicuba ialah dengan Pes Sambal Belacan ni. Dengan adanya pes ni, kerja memasak hidangan harian seperti Nasi Goreng Kampung, Kangkung Goreng Belacan, Kailan Goreng Belacan, Bihun Goreng dan banyak lagi, menjadi lebih mudah. Hanya satu jenis pes, macam-macam boleh disediakan. Tak perlu dah nak kupas bawang, kisar cili dan sebagainya. Kerja memasak pun jadi lebih cepat. Menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Azima Dandelion.
RESIPI PES SAMBAL BELACAN
BAHAN-BAHAN:
10 biji cili padi
2 biji cili merah | nak letak semua cili padi pun boleh
Belacan sebesar ibu jari
2 sudu teh sos tiram
3 sudu makan minyak masak
Air
Sedikit gula | jika perlu
CARA MEMASAK:
Kisar cili padi, cili merah dan belacan bersama sedikit air.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan sos tiram serta gula ( jika perlu) dan masak hingga pecah minyak. Pastikan selalu dikacau bagi mengelakkan pes hangit.
Pedamkan api dan sejukkan. Simpan di dalam bekas bertutup.
Nota:
Boleh juga masukkan ikan bilis dalam bahan untuk dikisar. Cuma kalau dah masukkan ikan bilis, sos tiram kena kurangkan kerana takut terlebih masin.
Jika mahu buat dalam jumlah yang banyak, gandakan kuantiti bahan-bahan diatas.
Ayam sambal untuk makan dengan nasi lemak lain cara memasaknya, tak sama dengan ayam sambal untuk hidangan nasi minyak, nasi tomato dan sebagainya.Ini yang...