Tidak semestinya tunggu masa kenduri baru boleh menikmati nasi minyak. Kalau dah rasa bosan dengan nasi putih apa salahnya ubah selera dengan nasi minyak. Aroma rempah ratus seperti kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga mengundang selera buat sesiapa yang menikmatinya. Jom kita buat sendiri , baru rasa puas.
NASI MINYAK KAMPUNG
Bahan-bahan:
3 pot beras basmathi(akak guna jasmin basmathi pusa gold)
5 pot air (1 pot diguna untuk kisar dengan bawang goreng)
2 sudu makan planta(nak guna minyak sapi pun boleh)
Kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga
1 sup bunjut adabi
1 genggam bawang goreng(mesin dengan air)
1 sudu makan kismis
Garam dan perasa
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
Cara memasak: 1.Kisar bahan bertanda * 2.Panaskan periuk nasi dan masukkan planta 3.Tumis rempah 3 serangkai 4.Masukkan bahan kisar dan masukkan sup bunjut 5.Masukkan kismis,garam dan perasa 6.Masukkan bawang goreng yang sudah dikisar dengan 1 pot air 7.Masukkan beras. 8.Akhir sekali masukkan lagi 4 pot air. 9.Tutup periuk dan biar hingga masak. 10.Bila dah masak,kaiskan dengan garfu (untuk elakkan nasi jadi patah-patah)
Kredit resipi : mazliza Ahmad
INGIN MEMBELI PERIUK NASI BARU, BOLEH BELI DI SINI.
Resipi Soto Ayam bersama Bergedil Kentang perkongsian saudari Fara Lome ni memang padu. Nak buat pun senang. Sesuai dinikmati sebagai sajin makan tengahari atau pun jika nanti ada bercadang nak buat makan-makan, menu ini boleh disajikan. Lengkap dengan resipi Sambal Kicappadu. Sangat sedap dan mudah nak masak. Kanak-kanak dan orang dewasa juga gemarinya. Jom cuba!
CARA MASAK KUAH SOTO SEDAP (RESIPI UNTUK 2 LITER AIR/ 6 ORG MAKAN)
BAHAN-BAHAN: Ayam potong besar sebab nak carik kan nnti 2 batang serai – ketuk Minyak untuk menumis 1/2 paket kecil Serbuk Sup – beli online disini 1/2 paket kecil Serbuk Kurma – beli online disini 1 kiub pati ayam – beli online disini Akar daun sup – potong & cuci bersih 2 liter air
BAHAN-BAHAN KISAR: 1 inci lengkuas 1 inci halia 4 biji bawang merah besar (lagi banyak lebih sedap) 1 ulas bawang putih – beli online disini 1 biji buah keras – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Tumis bahan kisar, serai dan akar daun sup sehingga betul-betul naik bau, masak dan sedikit garing. Ia bertujuan supaya bawang tidak berasa mentah dalam kuah nanti. 2. Masukkan serbuk sup dan serbuk kurma. Jika tiada, boleh letak rempah soto. 3. Masukkan ayam. Agak-agak air ayam sudah hampir kering, baru masukkan air. 4. Masukkan kiub pati ayam dan perasakan dengan gula serta garam dengan secukupnya. 5. Renehkan kuah sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan. Ketepikan ayam untuk dicarikkan nanti. 5. Kuah Soto siap!
BAHAN BEGEDIL KENTANG 5-6 biji ubi kentang – buang kulit, potong kecil & rebus – beli online disini Hirisan daun sup Bawang goreng – beli online disini 1 biji telur Lada sulah secukupnya – beli online disini Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1.Ubi kentang dibuang kulit, potong kecil dan rebus hingga empuk. 2.Kemudian lenyekkan hingga halus. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Sebatikan. 3. Cubit adunan Begedil dan bulat-bulatkan adunan. Leperkan sedikit. 4. Pecahkan telur dan masukkan lada sulah dan garam. Pukul kembang supaya bila digoreng nanti, begedil kelihatan bersarang. 5. Cara goreng begedil supaya tidak hancur, panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh begedil sahaja. Jangan penuh. 6. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas. 7. Celup begedil dalam bancuhan telur kemudian goreng. 8.Bila sudah garing dan kekuningan, barulah balikkan. Jangan balikkan terlalu awal kerana begedil akan pecah.
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga garing. Masukkan juga cili padi. Goreng bersama bawang putih tadi. 2. Angkat bahan gorengn tadi dan jangan dibuang minyaknya kerana minyak gorengan bawang putih akan membuatkan sambal jadi lebih sedap. 3. Tumbuk bahan gorengan tadi dan tambahkan gula, sos cili dan kicap dengan secukupnya. Masukkan juga 1 sudu makan minyak gorengan tadi. Gaul rata. 4. Sambal isi tidak perlu diisi garam kerana kicap itu sudah berasa masin. 5. Sambal Kicap sedia untuk dinikmati.
INFO: Kalau tak nak guna serbuk sup & serbuk kurma, boleh guna rempah soto. Bahan lain kekalkan, cuba tukar serbuk sup & serbuk kurma kepada rempah soto sahaja.
Dah menonton Rasa Nostalgia Ramadan Musim Kedua, episod kelima di Astro Prima dan Prima HD petang tadi.
Kali ini memaparkan gelagat Datuk Chef Wan bersama artis jemputam penyanyi terkenal Naqiu Boboy atau nama sebenarnya Wan Naqiuddin bin Mohd Najib. Naqiu tak kering gusi melihat gelagat Chef Wan.
Penyanyi yang makin meletop letop selepas memenangi Juara bersama Gegar Avanza 2019 yang juga bapa kepada lima cahayamata ini terus bersinar kembali dalam industri seni.
Huh, teruja tak tengok Naqiu berkongsi dapur dengan Datuk Chef Wan memasak masakan yang mengimbau nostalgia ramadan Naqiu iaitu Nasi Tomato, Ayam Sambal @ Ayam Masak Merah dan tak ketinggalan kuih tradisional Koleh Kacang.
Banyak juga rahsia dan cerita menarik yang dikorek Chef Wan tadi dari Naqiu.Yang pasti Naqiu cukup berminat dengan ilmu memasak yang diturunkan Chef Wan.
Nak resipi lauk pauk dan kuih yang dimasak tadi, jom catat resipi yang dikongsikan RASA ini, jangan lupa mencuba ya. Selamat Berbuka.
1. NASI TOMATO
BAHAN-BAHAN :
125ml minyak sapi
1 labu bawang merah besar | dihiris
3 ulas bawang putih | dihiris
15 biji bawang merah kecil | dihiris
2 serai | dititik
2 sudu makan pes tomato
4 sudu makan kismis | dikisar
15 biji badam
3 biji buah pelaga
Halia
Bunga lawang
Bunga cengkih
Tomato dadu
2 kulit kayu manis
2 helai daun pandan
500 ml stok ayam
4 sudu besar susu sejat
3 sudu makan air mawar
2 helai pudina | dicincang kasar
500gm beras basmathi
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan Hiasan:
Bawang Goreng
Kismis
Daun pudina
Daun ketumbar
Daun bawang
Kacang pis
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak sapi 2. Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, dan kulit kayu manis. 3. Kemudian masukkan bawang merah besar, bawang merah kecil, bawang putih, halia, serai, dan buah pelaga. Tumis sehingga naik bau. 4. Masukkan daun pandan, tomato dadu, kismis, badam, pes tomato dan beras. Kacau sehingga sebati. 5. Masukkan daun pudina, stok ayam, susu sejat, garam dan gula. Biarkan nasi sehingga masak.
2. AYAM SAMBAL @ AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam | dipotong 8
1 sudu teh serbuk kunyit
250ml minyak masak
125ml sos tomato
1 labu bawang merah besar | dihiris membulat
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan Kisar:
3 sudu besar cili kisar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Bahan hiasan:
Bijan putih
Daun bawang
Bawang goreng
Daun ketumbar
CARA MEMASAK : 1. Kisarkan bahan kisar. 2. Sapukan ayam dengan garam dan serbuk kunyit. 3. Panaskan minyak dan goreng ayam. 4. Tinggalkan sedikit minyak. 5. Tumis bahan kisar, masukkan garam dan gula. 6. Masukkan ayam dan sos tomato. 7. Akhir sekali taburkan bahan hiasan.
3. KUIH KOLEH KACANG
BAHAN-BAHAN :
1 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau (cap kijang)
Beberapa helai daun pandan disimpul
Secubit garam
CARA MEMASAK : 1. Masak 1 cawan santan dan air sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan dalam 2 sudu besar lebihan minyaknya dalam kuali. 2. Masak gula merah, gula pasir, air dan daun pandan sehingga gula larut, Sejukkan dan ketepikan seketika. 3. Satukan tepung kacang hijau, santan pekat, garam dan daun pandan dalam satu bekas dan kacau hingga sebati. 4. Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi. Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat dan menggelembung sehingga agak berkilat. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan lebihan minyak tadi. 5. Taburkan dengan tahi minyak dan sejukkan sebelum boleh dipotong.
TERUSKAN MENONTON RASA NOSTALGIA RAMADAN MUSIM KEDUA SEPANJANG RAMADAN INI
Teruskan menonton Rasa Nostalgia Ramadan dengan resipi yang menarik dan menyelerakan dari Datuk Chef Wan bersama artis dan selebriti jemputan yang lain berkongsi masakan yang menjadi nostalgia Ramadan masing-masing.
Esok saksikan resipi dan aksi menarik Datuk Chef Wan dalam Rasa Nostalgia Ramadan bersama dramatis hebat Didie Alias. Sure kecoh.
Rasa Nostalgia Ramadan musim kedua bersiaran dari Isnin hingga Jumaat, setiap jam 5 petang di Astro Prima di saluran 125 dan Prima HD di 105.
Semasa sahur, hidangan yang panas dan cepat masak antara yang paling digemari dan membuka selera. Tidak perlu lauk pauk yang mewah. Cukup sekadar sajian ringkas untuk mengalas perut supaya kekal bertenaga sepanjang hari ketika berpuasa.
Tauhu merupakan sumber protein yang sedap dan terbaik yang boleh diambil semasa bulan Ramadan ini. Selain harganya yang murah, ia juga boleh dipelbagaikan bagi menghasilkan hidangan sihat untuk keluarga tercinta.
Hidangan Nasi Bersama Daging Tauhu Campbell’s ini antara sajian yang boleh anda sediakan sebagai menu sahur untuk keluarga. Mudah, enak dan mengenyangkan. Pasti suami dan anak-anak anda sukakan rasanya. Selamat mencuba.
RESIPI NASI BERSAMA DAGING TAUHU CAMPBELL’S
Masa Penyediaan: 10 minit
Masa Memasak: 15 minit
Hidangan: 4 orang
BAHAN-BAHAN:
300gm sup pekat Krim Ayam Campbell’s – dicampur dengan 4 sudu besar air
Minyak masak
1 labu (kecil) bawang besar merah – dicincang
350gm daging lembu – dicincang
100gm lobak merah – dicincang
2 sudu besar Sos berperisa Tiram Kimball
200gm tauhu lembut
4 cawan nasi yang telah dimasak
Lada hitam
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang sehingga wangi. Masukkan daging cincang dan masak selama 3 – 4 minit.
Tambah sup pekat Krim Ayam Campbell’s dan lobak merah. Biarkan mendidih selama 6 – 7 minit.
Perasakan dengan sos berperisa Tiram Kimball dan lada hitam. Masukkan tauhu dan masak selama 2 minit. Hidangkan bersama nasi panas.
Tip: Daging lembu cincang boleh digantikan dengan daging kambing cincang atau ayam cincang.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!