Cuaca mendung begini sedap nikmati donut panas-panas. Ikut resipi ni mudah saja buat donut.Donut ni guna apa bahan ada dekat rumah.Guna tepung gandum saja tak kisah brand apa janji tepung gandum.Untuk adunan ni boleh dapat dalam 30 biji donut comel-comel.Boleh buat dua versi. Separuh letak inti kacang merah dan separuh lgi buat donut biasa. Selamat mencuba.

Donut

Bahan-bahan:

1/2 kg tepung gandum

1/2 peket yis (yang 11gm)

1 sudu makan ovallette (kalau ovalette tak ada gandakan kuning telur)

1 biji kuning telur

1 sudu makan gula

1 sudu makan planta, kalau tak ada juga guna minyak

IKLAN

Secubit garam

Air (agak saja, ambil 1 cawan dulu)

 Cara membuat:

1.Mula-mula larutkan 1 cawan air suam, yis, gula. Biarkan seketika. Kemudian letak tepung gandum, planta, telur, garam dan ovallete. Gaul sebati semua.

IKLAN

2.Tuang larutan yis tadi.Uli sampai doh tak melekat dekat tangan. Kalau doh keras lagi boleh tambah sikit-sikit air. Sis TAK PERAP terus canai bentuk donut.

4.Guna acuan donut, kalau tak ada, boleh tekap guna mulut cawan, untuk tengah guna penutup botol mineral atau penutup botol minyak 1kg.Jangan lupa tabur tepung dekat talam. Bagi doh tak lekat nanti bila dah kembang.

5.Lepas siap canai semua,biarkan dulu kembang kejap dalam 10 ke15 minit. Kemudian boleh la goreng.

IKLAN

Kredit: Mar Che

Resipi Ayam Masak Mamak. Sedap, Dijamin Menjilat Jari

Resipi Egg Salad Bell Pepper @ Cucumber Boat. Menu Diet Sedap Giler

Resipi Sambal Daun Cekur, Sekali Cuba Comfirm Suka