Selalu mengeluh ayam goreng selalu tak rangup? Atau dah boring dengan ayam kunyit? Jangan mengeluh ada jalan penyelesaiannya. Semua orang suka ayam goreng kan? Lebih-lebih lagi yang rangup krup krap. Ikut rahsia yang di kongsikan oleh Wan Luqman ni.. resepi ayam goreng syurga yang ketiga.
RESIPI AYAM GORENG SYURGA KETIGA
LANGKAH DEMI LANGKAH:
Ok ni ayam bahagian thigh, sedap sikit sebab bertulang. Nak seketul pun boleh, tp potong kecik2 lagi santek hasilnya
Panaskan air + garam sehingga mendidih, lepas tu celur ayam tu. Proses ni utk dapat isi yang lembut, jadi tak perlu goreng ayam terlalu lama. Tapi kalau nak skit proses ni pun boleh
Ni ayam selepas dicelur.
IKLAN
Gunakan tepung bancuhan kfc atau tepung gandum untuk batterkan. Pecahkan sebiji telur (putih sahaja). Dalam kes ni, guna tepung seri mewah…bestari x cun
Ayam yang telah dibatterkan
Ini untuk salutan tepung kering
– tepung kfc
– tepung gandum
– tepung beras sikit
– baking powder
IKLAN
Gaulkan ayam yang telah dibatterkan tadi
Tips menggoreng, pastikan minayk betul2 panas (jangan buka api kuat untuk cepat panas. Biar hukum alam yg menentukan). Bila dah letak ayam, JANGAN GAUL balik…biarkan dia mengeras baru balik
Bila sebahagian dah mengeras, baru balikkan ayam tu. Kalau boleh, deep fried (minyak banyak) supaya lebihan tepung akan jatuh kebawah. Jadi x ganggu ayam yang akan digoreng kemudian.
Ayam masak merah ni sememangnya hidangan kegemaran seisi keluarga. Makan dengan nasi putih atau nak special sikit buat Nasi Tomato dan jelatah, complete lah hidangan makan malam atau siang anda sekeluarga.
Bagi yang suka pedas, boleh tambah cili padi dalam masakan. Makan macam ni memang boleh buat suami dan anak-anak makan bertambah.
Tak perlu tunggu hari minggu atau majlis istimewa untuk memasak ayam masak merah, hari biasa pun boleh kerana ia mudah dan senang untuk dimasak.
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam – digaul garam dan kunyit, digoreng hingga masak
5 sudu makan cili kering kisar
4 sudu makan sos cili
4 sudu makan sos tomato
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 biji bawang besar – dimayang bulat
1 biji cili merah – diambil kulitnya dan dihiris memanjang
1 batang serai – dititik
BAHAN TUMBUK:
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
(bahan menumis kalau lagi banyak, lagi sedap)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak, tumis buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan bahan tumbuk dan serai, tumis hingga wangi.
3. Masukkan cili kering kisar, tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan sos cili dan sos tomato, tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
6. Masukkan bawang besar, cili merah dan ayam goreng. Kacau rata dan masak hingga bawang besar dan cili layu. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Ramai sukakan ayam sambal, tapi kalau tambah dengan petai, memang memberikan rasa yang sangat padu kepada penggemar petai yang boleh menjadikan makan nasi bertambah-tambah. Kepada anda yang belum cuba menu ni dan ingin mencuba, resipinya ada disediakan di bawah, anda boleh cuba bila-bila ada kelapangan.
AYAM MASAK CILI HIJAU PETAI BAHAN-BAHAN: 1 ekor ayam | potong kecil, bersih dan tos 1 batang serai | titik 1 helai daun pandan | simpul 2 sudu makan sos ikan Garam secukup rasa 1 kiub perasa ayam secukup rasa Sedikit belacan | jika suka Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng dan menumis BAHAN KISAR: 5 tangkai cili hijau 10 biji cili padi 3 ulas bawang putih 4 ulas bawang merah
CARA MEMASAK:
Ayam yang telah dibersihkan tadi digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam hingga masak.
Keluarkan minyak goreng ayam, tinggal anggaran dua senduk.
Masukkan daun pandan dan serai, tumis hingga naik bau.
Seterusnya masukkan bahan kisar, kacau rata.
Tambahkan petai, belacan (jika suka) perasa ayam dan sos ikan.
Akhir sekali masukkan ayam goreng, kecilkan api dan gaul rata.
Dah menonton Rasa Nostalgia Ramadan Musim Kedua, episod kelima di Astro Prima dan Prima HD petang tadi.
Kali ini memaparkan gelagat Datuk Chef Wan bersama artis jemputam penyanyi terkenal Naqiu Boboy atau nama sebenarnya Wan Naqiuddin bin Mohd Najib. Naqiu tak kering gusi melihat gelagat Chef Wan.
Penyanyi yang makin meletop letop selepas memenangi Juara bersama Gegar Avanza 2019 yang juga bapa kepada lima cahayamata ini terus bersinar kembali dalam industri seni.
Huh, teruja tak tengok Naqiu berkongsi dapur dengan Datuk Chef Wan memasak masakan yang mengimbau nostalgia ramadan Naqiu iaitu Nasi Tomato, Ayam Sambal @ Ayam Masak Merah dan tak ketinggalan kuih tradisional Koleh Kacang.
Banyak juga rahsia dan cerita menarik yang dikorek Chef Wan tadi dari Naqiu.Yang pasti Naqiu cukup berminat dengan ilmu memasak yang diturunkan Chef Wan.
Nak resipi lauk pauk dan kuih yang dimasak tadi, jom catat resipi yang dikongsikan RASA ini, jangan lupa mencuba ya. Selamat Berbuka.
1. NASI TOMATO
BAHAN-BAHAN :
125ml minyak sapi
1 labu bawang merah besar | dihiris
3 ulas bawang putih | dihiris
15 biji bawang merah kecil | dihiris
2 serai | dititik
2 sudu makan pes tomato
4 sudu makan kismis | dikisar
15 biji badam
3 biji buah pelaga
Halia
Bunga lawang
Bunga cengkih
Tomato dadu
2 kulit kayu manis
2 helai daun pandan
500 ml stok ayam
4 sudu besar susu sejat
3 sudu makan air mawar
2 helai pudina | dicincang kasar
500gm beras basmathi
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan Hiasan:
Bawang Goreng
Kismis
Daun pudina
Daun ketumbar
Daun bawang
Kacang pis
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak sapi 2. Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, dan kulit kayu manis. 3. Kemudian masukkan bawang merah besar, bawang merah kecil, bawang putih, halia, serai, dan buah pelaga. Tumis sehingga naik bau. 4. Masukkan daun pandan, tomato dadu, kismis, badam, pes tomato dan beras. Kacau sehingga sebati. 5. Masukkan daun pudina, stok ayam, susu sejat, garam dan gula. Biarkan nasi sehingga masak.
2. AYAM SAMBAL @ AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam | dipotong 8
1 sudu teh serbuk kunyit
250ml minyak masak
125ml sos tomato
1 labu bawang merah besar | dihiris membulat
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan Kisar:
3 sudu besar cili kisar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Bahan hiasan:
Bijan putih
Daun bawang
Bawang goreng
Daun ketumbar
CARA MEMASAK : 1. Kisarkan bahan kisar. 2. Sapukan ayam dengan garam dan serbuk kunyit. 3. Panaskan minyak dan goreng ayam. 4. Tinggalkan sedikit minyak. 5. Tumis bahan kisar, masukkan garam dan gula. 6. Masukkan ayam dan sos tomato. 7. Akhir sekali taburkan bahan hiasan.
3. KUIH KOLEH KACANG
BAHAN-BAHAN :
1 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau (cap kijang)
Beberapa helai daun pandan disimpul
Secubit garam
CARA MEMASAK : 1. Masak 1 cawan santan dan air sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan dalam 2 sudu besar lebihan minyaknya dalam kuali. 2. Masak gula merah, gula pasir, air dan daun pandan sehingga gula larut, Sejukkan dan ketepikan seketika. 3. Satukan tepung kacang hijau, santan pekat, garam dan daun pandan dalam satu bekas dan kacau hingga sebati. 4. Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi. Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat dan menggelembung sehingga agak berkilat. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan lebihan minyak tadi. 5. Taburkan dengan tahi minyak dan sejukkan sebelum boleh dipotong.
TERUSKAN MENONTON RASA NOSTALGIA RAMADAN MUSIM KEDUA SEPANJANG RAMADAN INI
Teruskan menonton Rasa Nostalgia Ramadan dengan resipi yang menarik dan menyelerakan dari Datuk Chef Wan bersama artis dan selebriti jemputan yang lain berkongsi masakan yang menjadi nostalgia Ramadan masing-masing.
Esok saksikan resipi dan aksi menarik Datuk Chef Wan dalam Rasa Nostalgia Ramadan bersama dramatis hebat Didie Alias. Sure kecoh.
Rasa Nostalgia Ramadan musim kedua bersiaran dari Isnin hingga Jumaat, setiap jam 5 petang di Astro Prima di saluran 125 dan Prima HD di 105.
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...