Dapat pencuci mulut seperti puding atau agar-agar memang sedap. Tambah pula berwarna-warni macam ni, tambah selera nak makan. Jom kita buat puding sagu ni. Bahan-bahan nak buatnya pun mudah dapat.
1.Rendam biji sagu selama 2 jam,kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih,tuang dalam tapisan dan cuci di bawah air lalu untuk membuang kanji dan mengelakkan ia melekat.
2.Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian dengan pewarna yang di sukai,3 bahagian lagi biarkan warna asal (jernih).
3.Masak 1 liter air bersama serbuk agar-agar,gula,gula batu dan daun pandan hingga betul-betul mendidih,tuang susu cair,kacau sebati,tutup api.
Ads
4.Ambil 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam setiap bekas berisi sagu tanpa pewarna,kacau rata dan tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan sedikit air.Biarkan keras sekejap dan bila dah keras,kelar permukaan agar-agar dengan pisau atau cakar dengan garpu pun boleh.
5.Ambil 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan dalam bekas berisi sagu berwarna kacau sebati.
6.Tuang ke atas lapisan pertama tadi,biarkan keras sekejap,ulangi langkah yang sama sehingga adunan agar-agar habis.Simpan dalam peti sejuk.
*untuk setiap lapisan,masukkan sekejap dalam peti sejuk selama 2-3 minit supaya puding mengeras~
Kuih Nagasari ni kuih tradisional, dulu nenek admin suka buat kuih ni sebab sangat mudah cara penyediaannya, bahan pun murah je yang paling penting kena cari daun pisang. Ada juga resipi yang terus tuang dalam loyang, tapi admin lagi suka yang guna daun pisang barulah aroma kuihnya lagi wangi dan menyelerakan. Resipi yang dikongsikan oleh Zahrah Julidi Facebook ni memang menggunakan daun pisang memang cantiklah kejadiannya. Jom kita cuba!
KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
Pisang nipah (atau boleh je guna pisang lain)
3 cawan santan sederhana pekat (santan segar)
1 sudu gula (jika perlu)
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam
CARA PENYEDIAAN:
Satukan bahan-bahan di atas kecuali pisang kacau atas api kecil hingga masak dan berkilat (adunan kental)
Pisang belah dua, ambil sesenduk kecil adunan.
Letak pisang pastu tutup dengn sedikit lagi adunan tadi…bungkus kemas-kemas, dah siap semua boleh kukus 15 hingga 20 minit dengan api sedang.
Kalau korang tengah merisik biskut raya, apa kata cuba buat sendiri biskut untuk hari raya kali ini. Hanya guna tiga bahan, korang dah boleh buat biskut yang sedap.
CARA MEMBUAT
1. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk.
2. Masukkan nutella dan telur ayam.
3. Gaul semua bahan sehingga sebati dan menjadi doh.
4. Ambil adunan dan bulatkan. Letak di atas baking paper.
5. Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama 10 minit.
6. Angkat, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Sebenarnya banyak kelebihan ubi kayu. Pelbagai kuih muih enak boleh dibuat dengan menggunakan ubi kayu ni. Zaman atuk nenek kita dahulu, ubi kayu menjadi makanan utama. Bagi mengimbau zaman tersebut jomlah kita buat kuih muih menggunakan ubi kayu. Kuih orang lama memang tak luput dek zaman. Memang sedap. Makan satu pun dah mengenyangkan.
PULUT UBI KAYU BERINTI KELAPA
BAHAN-BAHAN:
Beras pulut (direndam 4-5 jam) – Boleh beli online di sini
Ubi kayu parut
Nyior (kelapa)
Santan – Boleh beli online di sini
Daun pandan
Gula nisan – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
1.Gaulkan ubi kayu parut, pulut, daun pandan dan santan. Letakkan juga secubit garam.
2.Kukus dalam anggaran masa 15 minit.
3.Sementara itu, buatkan intinya.
4.Gaulkan sebati sehingga kering airnya.
5.Pulut yang telah dimasak tadi, letakkan di dalam daun pisang yang telah dilap bersih.
6.Setelah itu, nak kukus semula. Tak nak kukus pun boleh sebab kuih itu dah sedia dimasak.
Kredit: Puan Sue Zakaria
KUIH BOKO UBI KAYU GULA MERAH LEGEND
BAHAN BOKO UBI (LAPISAN BAWAH):
3 cawan ubi
Pati ubi yang mendap
3 cawan air
1 cawan gula merah – beli online disini
1/2 cawan gula pasir atau ikut manis yang disukai – beli online disini
2-3 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1.Parut ubi kayu, perah kemudian baru disukat sebanyak 3 cawan. Ambil sekali pati yang mendap dari perahan tadi. Airnya dibuang.
2.Satukan gula merah, gula pasir, air dan pandan. Masak sehingga larut,
4.Setelah sejuk, tuang ke atas parutan ubi. Masukkan juga pati ubi kemudian gaul semua bahan hingga rata.
5.Masukkan adunan ke dalam bekas-bekas kecil, kemudian kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan terlebih dahulu.
BAHAN LAPISAN ATAS:
1/2 cawan tepung beras – beli online disini
4 cawan santan – beli online disini
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan sebatikan.
2.Masak guna api sederhana hingga adunan pekat dan meletup-letup.
3.Adunan haruslah sentiasa dikacau untuk mengelakkannya berketul.
4.Tuang adunan ke atas boko ubi tadi. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
BINGKA UBI CARA KAMPUNG
BAHAN-BAHAN:
2 cawan ubi kayu parut
1/2 cawan air
2 cawan gula merah
2 sudu besar gula
2 sudu besar mentega
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
CARA MEMBUAT:
1. Dalam bekas, perah ubi kayu yang telah parut. Air perahan jangan dibuang. Ketepikan.
2. Dalam periuk, satukan air bersama gula merah dan gula pasir. Masak sehingga gula larut. Selepas itu, tapis. Ketepikan.
3. Dalam periuk lain, masukkan mentega. Cairkan dengan api perlahan. Matikan api.
4. Masukkan dalam periuk berisi mentega tadi ubi kayu yang telah diperah dan bancuhan air gula. Gaul rata-rata.
5. Masukkan santan pekat dan santan cair. Kacau lagi.
6. Masukkan sedikit air perahan ubi kayu yang bahagian bawah atau mendapannya. Kacau lagi. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak masak. Ratakan.
7. Panaskan oven pada suhu 160 darjah selsius. Bakar selama 1 jam.
8. Selepas masak, keluarkan dan biarkan sejuk dahulu sebelum dipotong-potong.
TIP: Jika mendapan air perahan ubi kayu tidak banyak, boleh masukkan 1 sudu tepung ubi ke dalam adunan.