Jika ke kafe, pasti tidak terlepas dari menikmati pastri yang dihidangkan. Walaupun harganya boleh tahan mahal. Jadi bolehlah buat sendiri kalau dah suka. Ini cara mudah membuatkan guna kulit puff dari jenama Kawan. Ha nak makan banyak mana pun boleh bila dah tahu cara buatnya. Sedap untuk sarapan dan minum petang.
Sardin Puff
Bahan-bahan:
Kulit Puff – jenama Kawan
1 tin kecil sardin
Bawang besar -dihiris
Lada-dihiris
Sebiji limau kasturi
Minyak untuk menumis
Garam
Cara memasak:
1.Panaskan sedikit minyak.
2.Tumis bawang dan lada sampai layu.
3.Masukkan isi sardin dan sedikit sos sardin. Kacau sehingga sardin hancur, masukkan garam dan perahkan limau, kacau hingga sedikit kering.
4.Isikan inti sardin kedalam kulit puff dan seal dengan air.
5.Susun ke dalam loyang. Sapukan kuning telur di permukaan puff.
6.Bakar selama 20 minit,150c (terpulang oven)
7.Bila puff dah kuning, matikan oven. Siap.
Kredit: Rozilawati Paiman
Buat Pencinta Rendang, Resipi Daging Rempah Cili Padi Harus Dicuba!
http://ww.rasa.my/ikan-tenggiri-masak-serai-ni-serius-sedap-boleh-cuba-nanti/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
DIY Lemon Meringue Tart, Gerenti Jadi Kalau Buat
Jom buat Lemon Meringue Tart yang mudah ini, anda hanya perlu ikut DIY ini sahaja, Anda hanya sediakan inti dan maningue sahaja. Tak perlu nak uli tepung buat cengkerang, beli je yang dah siap kemudian sediakan bahan ikut DIY yang Rasa kongsikan ini:-
LEMON MERINGUE TART
BAHAN-BAHAN:
- 6-10 biji cengkerang tat
- 3 biji telur kuning
- 250ml susu segar
- 150gm gula kastor
- 150gm mentega
- 75gm tepung jagung
- 1/2 biji lemon | ambil jus sahaja
Bahan Untuk Krim :
- 250gm krim putar
- 100gm gula aising
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1 : Panaskan mentega dalam periuk.
LANGKAH 2: Masukkan campuran susu telur, gula, jus lemon dan tepung jagung. Kacau sebati atas api kecil sehingga pekat.
LANGKAH 3: Tuangkan adunan inti dalam cengkerang tat dan sejukkan.
LANGKAH 4 : Paipkan adunan krim yang telah diputar sebati di atas permukaan tart.
LANGKAH 5: Terus paipkan krim sehingga habis.
LANGKAH 6: Bakarkan permukaan krim menggunakan torch.
Roti Garlic Semerbak Harum , Pasti Jadi Rebutan Untuk Minum Petang
Menu apa yang ‘mari’ petang begini? Buat rotipun best juga ni. Tapi kalau buat roti kosong macam bosan, apa kata kita tambah perisa dengan buat roti garlic. Roti ni bila dah letak mozzarella, makan panas-panas dengan keju yang boleh tarik panjang, memang sempurna rasa.
ROTI GARLIC
Untuk doh:
Bancuh bahan di bawah dalam satu bekas.
80ml susu cair BELI ONLINE DI SINI
1 biji telur
1 sudu teh bread softener (kalau tak ada abaikan)-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu teh gula
1 sudu teh yis mauripan BELI ONLINE DI SINI
Kacau hingga gula larut dan tutup sekejap supaya yis membuih
Dalam mangkuk, masukkan
210gm tepung high protein
½ sudu teh garam
Aduk sekejap.Masukkan bahan yis.Tuang sedikit demi sedikit dan uli.
Campur sedikit air suam dan uli lagi.
Bila doh dah terkumpul semua,masukkan
25g margerin dan terus uli hingga jadi doh yang tak lembut
Perap sekejap-10 minit
Keluarkan dari mangkuk ,ambil papan canai dan canaikan
Bentuk bulat. Tutup dan diamkan dalam 15minit lagi.
Bila doh dah naik tekan sikit dengan jari.
Kemudian potongkan berbentuk 4 segi
Untuk bahan sapuan atas doh:
20gm margerin
2 biji bawang putih- tumbuk halus
1 biji kuning telur
1 sudu besar daun sup-potong halus
1 sudu besar madu
1.Gaul semua hingga sebati dan sapu atas doh hingga rata.
2.Potong mozzarella nipis-nipis Selit dekat celah-celah bahagian doh.
3.Tabur parsli kemudian terus masuk oven.
4.Panaskan oven 180 selama 25minit.
5.Siap untuk dihidang.
Kredit: Ieda jahaya
5 Resipi Mudah Untuk Sarapan & Minum Petang. Paling Senang, Guna 2 Bahan Saja Tau
Rasa Macam Lepak Di Café, Resipi Roti Gulung Ala Sushi Ni Memang Win!
Cara Buat Pankek Yang Sedap, Lembut & Super Gebu.
Keluarga anda suka makan pankek yang sedap sewaktu sarapan? Resipi yang dikongsi dari saudari Yus_Rania ni antara yang boleh dicuba. Ia menggunakan bahan-bahan yang mudah malah hasilnya sangat mengagumkan. Tidak perlu lagi beli tepung pankek dalam kotak tu. Buat sendiri tentunya lebih jimat dan berkhasiat.
CARA BUAT PANKEK GEBU & LEMBUT
BAHAN-BAHAN:
- 130gm tepung gandum
- 1/4 sudu teh serbuk vanilla / vanilla cream
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/4 sudu teh garam halus
- 1 1/2 sudu makan gula pasir
- 1 biji telur gred A – dipukul
- 130-150ml buttermilk (boleh gantikan dengan susu cair yang dicampur dengan 2 sudu makan jus limau nipis dan dibiarkan selama 10 minit.)
- 2 sudu makan mentega – dicairkan
- Sedikit marjerin – untuk oles pada kuali
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan-bahan kering seperti tepung gandum, serbuk vanilla, baking powder, baking soda, garam dan gula pasir. Gaul rata.
- Kemudian masukkan telur, buttermilk dan juga mentega cair. Adun hingga sebati. Jangan terlebih kacau bagi elak pankek menjadi bantat.
- Panaskan kuali tahan lekat menggunakan api sederhana. Oles sedikit marjerin pada kuali dan tuang adunan dengan secukupnya.
- Bila pankek mula berlubang-lubang, terbalikkan adunan dan masak pankek hingga berubah warna menjadi coklat keperangan.
- Angkat dan nikmati bersama topping kegemaran. Pankek ini juga enak dimakan begitu sahaja.
INFO: Jika tiada serbuk vanilla @ vanilla cream, boleh juga guna 1/2 teh esen vanilla.
5 TIP MEMBUAT PANKEK YANG MENGEMBANG TEBAL DAN GEBU
Pankek! Ia merupakan makanan kegemaran yang biasanya dinikmati sewaktu sarapan pagi. Berita baik kerana pankek ni sebenarnya sangat mudah dibuat. Tidak perlu ada mesin pengadun atau ketuhar pun. Jika bosan dah makan sarapan dengan Nasi Lemak, Nasi Goreng atau kuih muih, menu pankek gebu dan sedap ni puan-puan boleh cuba. Tapi bagaimana nak buat pankek yang gebu, lembut dan sedap? Ini petua-petuanya. Jom cuba.
1. ASINGKAN BAHAN BASAH & KERING
Untuk membuat pankek, ramuan yang diperlukan tidak sukar. Terdapat dua jenis ramuan iaitu bahan kering yang terdiri daripada tepung, serbuk penaik, gula serta garam dan bahan basah iaitu telur, mentega cair dan susu. Pisahkan dua jenis bahan dalam mangkuk yang berbeza. Selepas anda satukan bahan kering, satukan pula kesemua bahan basah dan adun. Kemudian barulah disatukan bahan basah dan kering. Adun rata.
2. ADUN CAMPURAN BAHAN PERLAHAN-LAHAN
Satukan bahan basah dan kering kemudian adun perlahan-lahan hingga sebati. Elakkan kacau berulang kali atau secara berlebihan kerana jika terlebih adun, ia akan menyebabkan tepung membentuk gluten yang keras. Ia akan menyebabkan pankek anda menjadi keras dan tidak gebu.
3. GUNA BAKING POWDER YANG MASIH BARU
Untuk membuat pankek yang lembut, paling penting adalah untuk memberi perhatian kepada kualiti bahan-bahan, termasuk serbuk penaik. Pastikan serbuk penaik yang anda guna adalah yang baru atau sekurang-kurangnya dihasilkan kurang dari 6 bulan. Penggunaan serbuk penaik yang lama akan menyebabkan pankek menjadi tidak naik dan kurang gebu.
4. GUNA KUALI TAHAN LEKAT & MARJERIN
Membuat pankek mempunyai cara yang berbeza untuk membuat lempeng biasa. Apabila memasak lempeng, anda biasanya menggunakan kuali biasa sahaja namun untuk membuat pankek, sebaiknya gunakan gula rata yang tahan lekat. Malah penggunaan marjerin atau mentega juga adalah lebih baik berbanding menggunakan minyak kerana ia lebih cepat panas.
5. JANGAN TEKAN PANKEK YANG SEDANG DIMASAK DALAM KUALI
Pankek sedia dibalikkan bila muncul lubang atau gelembung halus pada permukaan doh. Elakkan menekan pankek ketika dimasak kerana ia akan menjadikan tekstur pankek menjadi kemek, mampat dan tidak gebu. Tuang adunan dan biarkan ia masak. Balikkan sekali lagi dan biar masak sepenuhnya sebelum dinikmati.
Mudah kan nak buat pankek yang enak? Ha…Lepas ni bolehlah hasilkan untuk suami dan anak-anak. Selamat mencuba!