Sebenarnya, banyak kegunaan kulit popia ini jika kita rajin mencipta resipi. Popia Pisang ini antara resipi mudah dan sedap, sesuai dijadikan minum petang.
Jom cuba buat popia pisang ini menerusi resipi yang dikongsikan oleh Umie Nurhayati. Cuma guna tiga bahan sahaja, tetapi mampu menyediakan hidangan yang lazat. Jom cuba.
Letakkan pisang di atas kulit popia dan coklat di atas pisang.
Kemudian, gulungkan pisang dengan kulit popia dengan kemas.
Lekatkan hujung kulit popia dengan sedikit air.
Kemudian, bolehlah digoreng di dalam minyak yang sederhana banyak menggunakan api sederhana. Jika api kecil, akan menyebabkan kulit popia tersebut berminyak.
Hidangkan dengan menaburkan sedikit gula aising sebagai hiasan.
Masa dahulu jika waktu-waktu pagi atau petang, lempenglah yang nenek kita masak. Sedap bukan main padahal bahan-bahan yang digunakan sangatlah ringkas. Ada yang nipis, ada yang tebal. Makan panas-panas memang membuka selera. Terasa nak makan Lempeng? Jom cuba resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni. Pasti puas hati.
CARA MASAK LEMPENG LEGEND YANG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
3 cawan air
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Ambil mangkuk besar dan masukkan tepung gandum, air dan garam secukup rasa.
2. Jika risau garam berketul, boleh larutkan dalam air. Adun sebati hingga adunan tepung tidak berketul.
3. Jika suka, boleh satukan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
4. Ambil kuali dan oles sedikit minyak masak.
5. Tuang 1-2 senduk adunan lempeng. Ratakan.
6. Balik-balikkan adunan lempeng hingga masak dan keperangan.
7. Angkat dan sedia untuk dinikmati mengikut cita rasa masing-masing.
Resipi cucur udang, cantik elok je kejadiannya. Selain itu, yang penting, sedap bila dimakan. Sesuai digandingkan dengan sambal atau kuah kacang. Ikut selera masing-masing.
Boleh ikut perkongsian puan Eniza M. Salimini ye (juga kredit kepada pemilik resipi asal). Kalau malam-malam bosan makan nasim boleh masak ini pula.
Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, serbuk kunyit, yis, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat. Masukkan taugeh, kucai dan lobak merah, gaul rata dan perap selama kira-kira 30 minit.
Panaskan dan goreng dalam minyak yang banyak. Rendamkan senduk dalam minyak panas. Kemudian tuangkan adunan cucur. Letakkan udang dan goyang-goyangkan adunan cucur sehingga tertanggal daripada senduk.
Goreng cucur sehingga kuning keemasan dan angkat toskan minyak. Ulangi langkah hingga selesai.
Siap. Boleh cicah dengan sambal, sos atau kuah kacang. Ikut selera masing-maaing ye.
Pisang adalah buah yang baik untuk kesihatan kerana pisang bebas lemak, kandungan garamnya rendah serta kaya dengan vitamin serta potassium. Oleh itu pisang boleh dipelbagaikan dibuat kuih muih, dessert dan juga kek yang sedap dan mudah disediakan, sebab itu ia sangat sesuai kalau korang jadikan kudapan untuk dijadikan menu pot luck atau bekal anak ke sekolah. Nak tahu apa sahaja menunya, berikut RASA kongsi 4 resipi yang sungguh sedap.
NUGGET KEJU PISANG
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang berangan
100gm tepung gandum
2 sudu makan gula perang
1 biji telur
3 sudu makan susu pekat manis
150gm keju parut
Secubit garam
Sedikit air
BAHAN LAPISAN NUGGET:
3 sudu makan tepungi jagung
3sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
Lenyekkan pisang hingga lumat. Ketepikan
Dalam mangkuk adunan campurkan telur, susu pekat manis, gula dan secubit garam.
Kacau rata, kemudian tambahkan esen vanilla, kacau lagi.
Masukkan pisang yang telah dilenyek, kacau.
Tambahkan keju dan kacau rata.
Diikuti tepung sedikit demi sedikit hingga mendapat tekstur yang diingini.
Masukkan dalam loyang, kemudian kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan.
Kukus lebih kurang 20 minit, kemudian tutup api dan sejukkan.
Setelah sejuk potong seperti bentuk nugget.
Bancuh tepung jagung sedikit cair.
Panaskan minyak dalam kuali.
Celupkan nugget dalam bancuah tepung jagung tadi kemudian gaulkan dalam bekas serbuk roti.
Goreng atas api sederhana hingga kekuningan.
Angkat dan sedia dihidangkan
MUFFIN OAT PISANG COKLAT CHIP
BAHAN-BAHAN:
3 biji pisang | lenyek hingga halus
2 cawan tepung gandum
1 cawan oat
1/2 cawan choklat chip
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
Secubit garam halus
1 biji telur
1/2 cawan susu penuh krim
1/4 cawan minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
Dalam mangkuk satukan tepung, oat, gula kastor, gula perang, baking soda, serbuk baking powder dan secubit garam.
Kacau hingga semuanya sebati.
Dalam mangkuk lain, pecahkan telur dan masukkan minyak jagung, pisang yang dileceh dan esen vanilla. Kacau rata hingga sebati.
Masukkan bahan tepung dalam mangkuk campuran pisang, sambil kacau rata.
Campurkan coklat cip, kaup balik.
Susun cawan kertas, dan suduk adunan dalamnya 3/4 cawan. Taburkan coklat cip di atasnya.
Bakar lebih kurang 15-18 minit.
Setelah masak, keluarkan dari ketuhar.
Setelah sejuk bolehlah dihidangkan.
KEK PISANG BADAM COKLAT
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang berangan | lecek
1 cawan gula perang
150gm badam cincang | goreng sangai
1 cawan minyak jagung
4 biji telur gred A
1 sudu teh esen pisang
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN AYAK BERSAMA:
11/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
BAHAN COKLAT:
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu makan mentega
1/2 cawan air suam
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhara pada suhu 18oC api atas bawah.
Sediakan loyang pembakar. Kemudian lenser dengan mentega dan alas kertas minyak.
Kisar gula, telur, minyak di dalam ‘blender’ hingga putih(3-5 minit).
Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan bahan ayak dan kacau rata dengan senduk.
Masukkan pisang, esen pisang dan vanilla. Gaul sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang.
Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.
Setelah kek masak, sejukkan.
Sediakan sos coklat. Masukkan dalam periuk semua bahan sos.
Kacau rata, hingga sebati dan berwap. Tutup api.
Tuangkan atas kek coklat, kemudian taburkan badam cincang yang telah disangai.
Sejukkan seketika dalam peti sejuk sebelum sedia dihidangkan.
APAM PISANG GEBU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan pisang | lenyek
2 cawan tepung gandum
3/4 minyak jagung
1 cawan gula perang
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
2 biji pisang | hiris bulat untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarabonat.
Masukkan pisang lenyek, gula dan secubit garam. Kacau sebati.
Masukkan pula minyak, gaul rata lagi.
Sudukan adunan dalam acuan. Hias di atasnya dengan hirisan pisang.
Kukus selama 15 minit dalam kukus yang telah sedia dipanaskan sebelumnya.