
Ada masa bila masak masakan guna limau purut akan terasa sedikit pahit. Rupanya ia ada kaitan dengan pemilihan daun. Untuk untuk memasak menggunakan daun ini kena perhati bentuk daunnya.
Petua ini dikongsi Nasrah Zamzam ini ramai tak tahu.
Ada yang kata masak tomyam ke paprik ke apa ke rasa pahit kan? Daun limau purut memainkan peranan penting. Cari yg berbentuk 8. Barulah tak pahit.
Daun yang lebar macam sebelah dia tu agak pahit kalau dibuat masak.
Berapa kali masak guna jenis lebar masakan terasa pahit walaupun buang urat tengah. Ada kot silap saya kat mana-mana tapi petua pilih daun bentuk 8 memang saya apply sendiri. Masuk saja dalam masakan tak perlu buang urat.
Sumber: Nasrah Zamzam
Ini 4 Kegunaan Kulit Limau Di Dapur.

Lepas ni kalau korang makan apa sahaja jenis limau, jangan buang kulitnya kerana buah yang kaya dengan vitamin C ini, kulitnya juga boleh dimanfaatkan untuk dipelbagaikan kegunaannya di dapur anda. Untuk membuktikannya, anda kena cuba.
Menyegarkan Ruang Dapur
Limau terkenal dengan aroma yang menyegarkan, oleh itu jangan sia-siakan kulitnya , kupas dengan elok kemudian letak di beberapa sudut dapur. Dengan cara ini ia aromanya akan menyegarkan ruang dapur.
Menghalau Serangga
Selain menghasilkan aroma segar, kulit limau juga boleh menghalau serangga seperti lipas dan semut. Ia kerana serangga ini tidak menyukai aroma sitrus, jadi anda boleh letakkan kulit limau di tempat-tempat spot serangga. Berita baiknya anda tidak perlu keluarkan duit untuk halau serangga.
Menuteralkan Bau Tidak Menyenangkan
Ada bau tidak menyenangkan di ruang dapur kerana sampah basah terlupa buang atau bau hanyir selepas anda cuci ikan atau ayam. Maka penyelesaian mudah adalah dengan meletakkan kulit limau di beberapa sudut dapur, secara tidak langsung bau kulit limau akan menuteralkan bau hanyir atau tidak sedap di dapur anda.
Membersihkan Ketuhar
Bahagian dalam ketuhar kerap kotor terutama selepas anda memanggang ikan, ayam atau sebagainya. Cara paling mudah membersihkannya adalah dengan menggosokkan kulit limau yang masih segar di bahagian dalam ketuhar kotor, kemudian bersihkan dengan kain lap basah. Masakan kesan memanggang segera hilang.
Diharapkan dengan lima mafaat mengujakan dari kulit limau . Maka selepas ini jangan dibuang kulit liamu selepas memakannya.
Atuk Umur 86 Tahun Masih Kuat Dan Tak Ada Penyakit Sebab Amalkan Minum Air Ni… Cubalah!

Minuman berasaskan tumbuhan semulajadi memang banyak kebaikkan dan khasiatnya. Salah satu sayur yang mempunyai fungsi dan khasiat yang bagus adalah sayur bendi. Jom cuba minuman ini jika kamu ingin turunkan tekanan darah, tekanan darah, gula dalam darah, kecing manis dan turunkan kolestrol.
Balik kampung aritu sembang dengan kawan atuk, umur dah 86 tahun tapi masih kuat lagi..bela lembu kambing..tanam nenas dan cili 5 ekar.. Tiada penyakit seperti adik beradik dia yang lain..tekanan darah ok, gula dalam darah ok, kencing manis takde, kolestrol rendah…
Bila tanya apa rahsia dia…
Dia kata dia cuma amalkan minum air rendaman bendi setiap hari sejak dia masuk umur 30 tahun
Bahan dan Caranya mudah sahaja:
1. Beli 1 ikat kacang bendi Rm1 jer
2. Potong halus
3. Rendamkan 8-12 jam di dalam air mineral supaya lendir bendi tadi keluar
4. Minum secukup rasa
5. Bila air dah abis, rendam sekali lagi (boleh buat sampai 2-3 kali, sampai likat lendir dia habis)
16 Khasiat Kacang Bendi Yang Ramai Belum Tahu..
- Buah bendi dikatakan elok untuk perkembangan otak iaitu menguatkan daya memori otak dan kecergasan.
- Dalam bidang perubatan traditional, biji, akar dan bunga bendi direbus dan diminum, mampu untuk melawaskan pembungan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, mengurangkan masalah susah bersalin, mengubati penyakit gornea dan sifilis.
- Air rebusannya juga sesuai untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul. Air rebusan yang dicampur gula boleh dibuat sirap ubat dan rawatan sakit kerongkong.
- Manakala lendir ia boleh digunakan sebagai ubat untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.
- Biji bendi yang matang juga mempunyai potensi untuk di proses bagi mendapatkan minyak sayuran yang bermutu tinggi dan juga boleh diproses goreng untuk dijadikan bahan minuman sebagai kopi.
- Daun muda bendi boleh dimakan sebagai sayuran ulaman manakala daun yang tua boleh diproses sebagai bahan kraftangan yang cantik.
- Mencuci hati.
- Menstabilkan kandungan gula dalam darah.
- Membantu melicinkan bahagian dalam usus besar.
- Membantu mengelakkan sembelit atau mengurangkan masalah sembelit terutama di kalangan warga tua.
- Ia membantu pertumbuhan bakteria baik dalam saluran usus.
- Sejenis sayuran yang amat baik untuk mereka yang murung, keletihan dan rasa tidak selesa.
- Membantu merawat ulser dan mengurangkan kekejangan pada sendi.
- Sifat yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan sekaligus membantu mengurangkan masalah penghadaman.
- Juga ianya dapat membantu mengurangkan radang paru-paru, sakit kerongkong serta kesakitan pada dubur.
- Air rebusan bendi boleh menyahkan toksik dan disamping itu juga boleh menstabilkan paras gula dan anti diabetes. Rendam 2 batang bendi yang dihiris besar-besar ke dalam segelas air semalaman. Pastikan gelas ditutup. Amal minum selama 2 minggu sebelum sarapan, dikatakan memberi hasil yang
Sumber: dara anggun
Delima, Buah Hebat Kaya Khasiat. Mari Cuba Resipi Super Sedap Ini.

Siapa sangka di sebalik kecantikan bentuk yang membulat dan warna merah bak kristal, buah delima memiliki khasiat yang sangat luar biasa. Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan buah delima bagus untuk diamalkan.
Buah delima merupakan antara makanan kegemaran Rasulullah SAW. Buah delima kaya dengan pelbagai khasiat dan menjadi penawar kepada banyak jenis penyakit. Malah, kebaikan buah delima ini juga terlalu banyak untuk kesihatan dan kecantikan.
Firman Allah di dalam al Quran, yang bermaksud:
“Di dalam kedua-duanya (syurga) juga terdapat buah-buahan serta pohon kurma dan delima”. [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebat penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.
Buah delima diperkaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang membantu dalam menghasilkan kulit yang cantik. Sumber asid folat dan antioksidan pada buah delima dapat merangsang, membuang toksik dan meningkatkan kecantikan kulit secara semula jadi. Kandungan gula dalam buah delima pula mampu bertindak sebagai skrub untuk menyingkirkan sel kulit mati. Kekayaan antioksidan dalam buah delima adalah tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah, beri biru, kranberi, dan oren. Antioksidan ini berfungsi untuk melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dalam tubuh.
Justeru, ia layak digelar ’superfruit’ kerana kandungan antioksidan yang diterajui oleh asid ellagik berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular.
Berikut antara khasiat tersembunyi buah delima:
- Melambatkan proses penuaan
Pemakanan buah delima boleh mengelakkan anda daripada hyper pigmentation, bintik-bintik penuaan, bintik-bintik hitam, kedutan dan wrinkles yang biasanya disebabkan oleh pendedahan yang terlalu banyak kepada cahaya matahari.
- Merawat masalah pada wajah
Sapukan perahan buah delima pada permukaan kulit yang terjejas boleh mengurangkan perbentukan serum dan mengawal perbentukan jerawat. Tambahan lagi, buah ini juga boleh mengurangkan kesan parut disebabkan jerawat.
- Menyembuhkan Anemia
Buah delima terbukti mampu merawat penyakit sel darah merah rendah atau anemia. Nutrisinya mempunyai kadar zat besi yang tinggi yang mampu meningkatkan kandungan hemoglobin dalam darah serta meransang pembiakan sel darah merah.
- Baik untuk sistem penghadaman
Buah delima membantu sistem badan mengeluarkan enzim dengan sifat anti-bakteria yang boleb membantu sistem penghadaman dan melawan pelbagai penyakit makanan yang dimakan. Buah delima juga boleh merawat sembelit.
Sabda Nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud: “Makanlah delima dengan kulitnya kerana sesungguhnya buah delima baik untuk penghadaman perut (Diriwayatkan Ahmad, Baihaqi dan Ibnu Sunni)”
Amalan makan buah delima atau minum jus delima asli setiap hari akan mengurangkan risiko penyakit yang berbahaya. Pabila mengambil jus delima, pastikan tiada tambahan gula, pengawet, penstabil, pewarna dan perasa tiruan. Ketika memilih buah delima, pastikan memilih buah yang berat dan berkulit bersih. Jangan pilih jika kulit buah delima sudah merekah. Buah delima tahan sehingga enam bulan jika disimpan di dalam peti sejuk.
RESIPI
LAICI PANNA COTTA DENGAN DELIMA
BAHAN A
- 200ml minuman laici
- 1000ml susu segar penuh krim
- 200ml whipping cream/heavy cream
- 250gm gula
- 1 tin buah laici
- 1 paket serbuk agar-agar
BAHAN B
- 1 kotak besar minuman laici
- 2 biji buah delima
- 1 paket serbuk agar-agar
- 2 sudu makan gula
CARA MEMASAK
- Kemudian kisar buah laici dengan minuman laici dan tapis.
- Campurkan air tapisan laici tadi dengan susu segar penuh krim, whipping cream, gula dan serbuk agar-agar ke dalam kuali.
- Kacau dan masak sehingga mendidih.
- Biarkan suam sedikit dan tuangkan ke dalam bekas sehingga penuh. Ketepikan.
- Campurkan semua bahan B dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
- Biarkan suam sedikit dan tapis untuk asingkan biji delima.
- Tuang sehingga separuh bekas yang anda gunakan. Biarkan sejuk.
- Masukkan kembali panna cotta ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
- Hias dengan buah delima.
Info chef: Jika tidak ada air kotak laici, anda boleh kisar laici dalam tin bersama airnya dan tapis.
Saiz hidangan: 4-6 cawan
Tempoh memasak: 20 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : kaya rasa delima dan laici
Cara memasak : Didih
Anggaran kos: RM25
MUFFIN DELIMA OATMEAL
BAHAN-BAHAN
- 1 3/4 cawan tepung serbaguna
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh kayu manis
- 3 biji telur gred A | dipukul perlahan
- 1/2 cawan minyak sayur-sayuran
- 1/3 cawan jus delima (seratus peratus)
- 1 cawan delima | asingkan isi
- 1/2 cawan oat
BAHAN TOPPING
- 2 sudu besar mentega | dicairkan
- 1/2 cawan light brown sugar
- 1/3 cawan tepung serbaguna
- 1 sudu teh kayu manis
- 1/4 cawan oat
- 1/4 cawan delima | asingkan isi
CARA MEMASAK
- Panaskan ketuhar pada 350C.
- Dalam mangkuk besar ayakkan tepung, gula, serbuk penaik, baking soda, garam dan kayu manis.
- Masukkan telur, minyak sayuran dan jus buah delima. Kacau sehingga sebati.
- Kemudian, masukkan buah delima dan oat. Kacau sebati.
- Tuangkan 1/3 adunan ke dalam setiap bekas muffin.
CARA MEMBUAT TOPPING
- Dalam mangkuk sederhana kacau mentega, gula perang, tepung, kayu manis, oat dan buah delima hingga rata.
- Taburkan sedikit buah delima di atas permukaan muffin.
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 22 hingga 27 minit atau masak.
- Sejuk di atas redai dan sedia dihidangkan.
Info chef: Jika anda mahu muffin yang lebih manis, boleh tambah sukatan gula dalam bahan.
Saiz hidangan:14 biji
Tempoh memasak: 60 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Muffin sihat dengan oat dan delima
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM30