Kelapa parut adalah isi kelapa yang diparut menjadi serabut-serabut putih. Ia parut amat sinonim dalam masakan dan kuih-muih Melayu. Kuih kaswi, lompang, apam cukup lazat disediakan bersama bersama kelapa parut.
Namun kelapa parut jikan dibiarkan terdedah lama di luar akan cepat basi. Tapi kalau ikut petua yang min kongsikan, InsyaAllah boleh tahan lama.
CARA PERTAMA :
1. Gumpalkan kelapa parut membentuk bola-bola berukuran sederhana.
2. Simpan di dalam bekas atau plastik yang telah diberi sedikit air
3. Tutup rapat bekas atau plastik dan simpan di dalam peti ais bahagian beku. Kelapa parut akan tahan 3 hingga 4 bulan
CARA KEDUA :
1. Masak air hingga mendidih
2. Taburkan garam pada parutan kelapa dan gaul sampai rata
3. Kukus kelapa parut selama 15 minit
4. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam plastik dan simpan di dalam peti sejuk.
5. Kukus semula untuk dapat perahan terbaik sebelum digunakan.
Sumber : Abgbrian.com & sinar.fm
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tip Hasilkan Sotong Celup Tepung Yang Sempurna & Tak Relai Waktu Digoreng.
Sotong Celup Tepung memang sedap dimakan. Tetapi salah satu masalah bila nak masak hidangan ini secara homemade ialah ada kalanya tepung dan sotong ‘terpisah’ apabila digoreng. Nampak tak cantik dan berminyak. Tu belum lagi masalah sotong meletop dalam kuali. Haih…sakitnya hati kan? Bagi anda yang alami masalah ini, cara yang dikongsi ini mungkin boleh membantu menyelesaikan masalah anda.
CARA MUDAH GORENG SOTONG TANPA LERAI TEPUNGNYA
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg sotong | dibersihkan dan buang kulit hitam bahagian luar sotong
- 2 sudu besar cuka epal
*Selepas sotong dipotong bulat, perapkan seketika bersama cuka epal. Ini untuk mengelakkan sotong daripada ‘meletup’ sewaktu digoreng.
BAHAN TEPUNG SADUR:
- 10 sudu besar tepung gandum
- 6 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 2 sudu kecil serbuk lada sulah
- 2 sudu kecil serbuk cili (jika suka)
- Garam dan serbuk kunyit secukupnya
*Gaul sebati semua bahan di atas.
*Kemudian pukul 2 biji telur dalam mangkuk lain.
CARA MEMBUAT:
- Ambil sotong dan dicampurkan dengan sedikit garam, serbuk kunyit, lada hitam dan lada sulah.
- Panaskan minyak. Sambil itu, celupkan sotong dalam mangkuk telur dan sadurkan dengan campuran tepung tadi.
- Masak sotong atas api sederhana sehingga masak dan toskan. Letakkan atas tisu dapur.
- Kautkan semua lebihan tepung dalam kuali sebelum masukkan sotong lain untuk mengelakkan daripada kerak menjadi hangit dan melekat pada sotong.
SOS PENCICAH:
- 3 sudu besar sos Thai
- 1 sudu besar mayones
CARA MEMBUAT:
- Gaul sebati dua bahan ini dan taburkan sedikit bijan jika suka.
- Hidangkan bersama sotong yang telah digoreng tadi
Cara Simpan Limau Kasturi Supaya Tahan Lama & Tidak Busuk
Limau kasturi ni memang sedap dan banyak guna. Sesuai jika digunakan untuk jus, sambal belacan dan sebagainya. Namun andai dibeli, dalam 1 paket ada banyak biji. Mustahil boleh habis guna dalam masa sehari. Baki buah yang tinggal jika dibiar, lama kelamaan limau kasturi akan jadi kecut dan busuk. Hmm…rugi-rugi. Tapi ada cara bijak untuk simpan limau kasturi perkongsian saudari Siti Fatimah Abas yang anda boleh cuba. Moga bermanfaat.
CARA SIMPAN BUAH LIMAU KASTURI
BAHAN-BAHAN:
- Limau Kasturi
- Tapis
- Bekas ais
CARA-CARA:
1. Bersihkan buah limau dan potong dua.
2. Perah dan tapis bagi mengasingkan bijinya.
3. Setelah habis diperah, sudukan jus limau tadi ke dalam bekas ais.
4. Simpan dalam peti sejuk beku semalaman hingga betul-betul beku.
5. Kemudian bolehlah dikeluarkan dan simpan dalam bekas bertutup.
6. Jika nak guna, ambil 1-2 kiub limau kasturi dan masukkan ke dalam masakan, minuman ataupun sambal belacan.
7. Selamat mencuba!
Kredit petua & foto: Siti Fatimah Abas
Anda sedang mencari BLENDER? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Hilangkan Masalah Sinki Tersumbat Dengan Dua Bahan Ini, Modal Hanya RM6.40
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Perbezaan Limau Kasturi, Nipis Dan Purut Yang Korang Perlu Tahu.
Sebut je limau, ia ada pelbagai jenis. Namun hanya ada tiga jenis limau yang sering digunakan dalam masakan untuk tujuan aroma dan rasa masakan. Ia adalah limau nipis, purut dan kasturi. . Nak tahu apa yang membezakan limau-limau ini, baca tip berikut:-
Fizikal Dan Tekstur:
Sekali pandang tiga limau, purut, nipis dan kasturi hampir sama, ia berwarna hijau. Tetapi limau purut dan kasturi bewarna hijau lebih pekat berbanding limau nipis hijau muda atau hijau kekuningan. Dari segi saiz, limau kasturi paling kecil, limau purut dan nipis hampir sama saiznya dan tekstur kulitnya limau purut bergerutu berbeza dengan limau nipis dan kasturi yang lebih licin.
Jumlah Air Dan Warna Airnya
Bila dibelah kesemuanya hampir sama, tapi jumlah air dan warnanya tidak sama. Limau nipis dan purut, airnya berwarna hijau cerah dan jernih sedangkan limau nipis kasturi hijau kekuningan. Bila diperah jumlah airnya juga berbeza, Limau kasturi paling banyak, diikuti limau nipis dan limau purut paling sikit airnya.
Fungsi Dalam Masakan.
Ketiga-tiga air limau ini mempunyai rasa masam, namun rasa masam itu tidak sama. Limau kasturi lebih masam berbading limau nipis dan purut. Sebab itu limau kasturi lebih banyak dicampur dalam masakan seperti sambal cili atau rasa sambal kacang segar. Sementara limau nipis dan purut digunakan untuk menghilangkan bau hanyir ikan mahupun organ dalaman. dicampurkan
Diharapkan dengan info ini anda bukan hanya kenal jenis-jenis limau yang sering digunakan dalam masakan Melayu.