Menu Caramel Macchiatto adalah salah satu menu kopi yang mempunyai ramai peminatnya. Malah, anak kepada mantan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak juga pernah mengatakan bahawa ayahnya menyukai menu tersebut.
Kali ini, RASA ingin kongsikan resipi membuat aiskrim Malaysia dengan perisa Caramel Macchiatto daripada peniaga aiskrim yang menggunakan nama Zulaiha Roslee. Pasti sedap!
AISKRIM CARAMEL MACCHIATTO
Ads
BAHAN A
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
15 ml perasa vanila
50 ml pati kopi
1,500 ml air
Secubit garam
BAHAN LAIN
500 ml air + 2 sudu tepung jagung
Caramel topping secukupnya untuk dimasukkan ke dalam plastik aiskrim
CARA MEMBUAT
1. Masukkan BAHAN A ke dalam periuk. Masak atas api sederhana. Pastikan sentiasa dikacau bagi mengelakkan susu hangit.
2. Apabila campuran sudah agak panas, masukkan campuran air dan tepung jagung ke dalam periuk. Teruskan kacau bagi elak berketul.
3. Masak sehingga mendidih. Kemudian tutup api.
Beginilah keadaan selepas siap dimasak.
4. Sementara tunggu sejuk, masukkan caramel topping ke dalam plastik aiskrim.
Caramel inilah penyedap dalam aiskrim.
5. Pastikan campuran betul-betul sejuk sebelum dituang ke dalam plastik aiskrim.
6. Tuang, ikat dan bekukan.
Ads
TIP: Bagi mengelakkan caramel jatuh dari dinding plastik, caramel yang telah dimasukkan sebaiknya disimpan sekejap dalam peti sejuk beku sebelum dituangkan adunan.
Nampak sedappppp sangat!
Zulaiha turut membuat tempahan aiskrim Malaysia pelbagai perisa bagi sebarang majlis di sekitar Klang dan Shah Alam. Bagi anda yang berdekatan, bolehlah hubungi beliau melalui laman sosial facebooknya. Menurut Zulaiha, aiskrim ini dijual pada harga RM1 sebatang.
Bila musim durian, macam-macam menu yang boleh dihasilkan guna raja buah ni. Mana tidaknya, bila dah banyak, jelak juga kalau makan macam tu je. Salah satu kuih yang sedap kalau guna durian ialah bingka. Lemak-lemak manis, memang layan. Menerusi perkongsian Puan Salmah Saad, beliau berkongsi resipi kuih Bingka Durian yang paling mudah nak buat. Sukat guna cawan je tak perlu timbang pun. Hasil nampak sedap! Jom cuba.
BINGKA DURIAN PALING SEDAP!
BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan santan
1 cawan susu cair
1 cawan air
3 biji telur
1 cawan isi durian
Secubit garam
Bijan secukupnya
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali bijan) ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2. Ambil loyang bersesuaian dan oles sedikit minyak.
3. Tuang adunan bingka tadi ke dalam loyang. Hentak-hentak sedikit supaya adunan sekata. Tabur bijan dengan secukupnya.
4. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 1 jam menggunakan api atas bawah.
5. Angkat dan sejukkan seketika. Kemudian boleh dipotong dan dinikmati.
Bulan puasa memang sedap kalau dapat berbuka dengan PudingRoti Sos Kastard. Resipi perkongsian saudari Nurul Shafira ni antara yang paling mudah untuk dihasilkan. Nampak sedap kan? Bahan-bahannya pun tak banyak malah senang nak dihasilkan. Bolehlah cuba nanti. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Biskut menggunakan emping jagung / cornflakes adalah antara kuih raya yang sangat digemari ramai. Bukan sahaja kerana rasanya yang sedap malah cara pembuatannya pun mudah. Bila dibakar, hmmmmm… aroma wanginya penuh satu rumah. Nak cuba buat untuk raya nanti? Berikut resipi-resipi yang boleh dicuba.
1. RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
1 3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
1/4 cwn tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
2 cawan cornflakes ramas kasar
200g butter (suhu bilik)
3/4 cwn gula kastor
1 biji kuning telor
CARA MEMASAK:
Gula dan butter di pukul dalam 5 minit… Boleh guna whisk dan masukkan telor
Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes serta baking powder gaul sebati
Panaskan oven terlebih dahulu 170C selama 10 mnt
Sapu nipis permukaan loyang dengan butter
Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
CARA MEMASAK: 1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api. 2. Masukkan madu. Kacau hingga rata. 3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu. 4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas. 5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit. 6. Sedia untuk dinikmati.
CARA MEMASAK: 1. Cairkan coklat dan mentega dalam kuali. 2. Kemudian tuang coklat tadi ke dalam bekas berisi cornflakes. Gaul rata. 3. Masukkan cornflakes ke dalam cawan kertas dan hias ikut citarasa. 4. Tunggu coklat keras baru dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.