Minum petang hari ni special sikit, nak buat oren cheesecake. Anak-anak pun suka. Paling sedap bila makan time sejuk. Gerenti tak cukup sepotong.Kek oren ni walau ada cheese di dalamnya tak kan rasa muak. Cubalah nanti.
Salah satu biskut mudah dan sedap yang anda boleh cuba. Biskut ini tidak menggunakan banyak bahan serta kaya dengan raas coklat. Kanak-kanak pasti gemarkannya.
MILO COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250gm mentega
110gm gula perang
1 biji telur gred A
185gm serbuk Milo
2 sudu teh esen vanilla
500gm tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Masukkan mentega, gula perang dan esen vanilla ke dalam bekas. Pukul selama 5 minit.
2. Kemudian masukkan telur dan putar lagi sehingga rata.
3. Masukkan serbuk Milo sedikit demi sedikit dan putar lagi sehingga semuanya rata.
4. Akhir sekali, masukkan tepung dan uli sehingga menjadi doh. Bentukkan buat, susun atas loyang pembakar dan leperkan dengan garpu.
5. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga biskut masak. Masa mngkin berbeza ikut ketuhar masing-masing.
Sudah masuk minggu ketiga sebelum Hari Raya menjelang tiba, masing-masing dah sibuk menyiapkan biskut raya. Ada yang suka membuat sendiri lagi puas menikmatinya. Biskut semperit red velvet ni dah sejuk sikit boleh cairkan choc dan drizzle ke atas biskut. Boleh buat banyak untuk dibawa pulang ke kampung.
Semperit Red Velvet
Bahan-bahan:
250gm butter
110gm icing sugar
1 biji kuning telur
50gm tepung kastad
240 tepung jagung
150gm tepung gandum
1 sudu besar red velvet emulco
1 sudu teh esen vanila
Hiasan
Choc chip
Choc Drizle
Cara membuat:
1.Gaul butter dan gula hingga sebati.
2.Masukkan kuning telur, esen vanila.Gaul sebati.
3.Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastad yang diayak.Gaul sebati sehingga menjadi doh.
4.Masukkan red velvet emulco,gaul sebati.
5.Tekan acuan semperit. Letak choc chip atas.Bakar pada suhu 175° selama 25 minit.
Terliur lihat Kek Span Pandan yang dihasilkan oleh saudara Azizi Rais ni. Nampak gebu gila! Walaupun lelaki, siapa sangka beliau boleh hasilkan kek macam ni. Yang wanita pun ramai lagi ‘fail’ buat kek ni tau.
Menurut saudara Azizi lagi, resipi yang beliau kongsikan ini adalah asas kepada kek span yang gebu dan lembut. Jika nak perasakan, hanya tambahkan pewarna dan perisa mengikut citarasa masing-masing. Nak cuba? Jom lihat bahan -bahan yang dieprlukan.
KEK SPAN PANDAN
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur ayam gred A
120gm gula
150gm tepung naik sendiri
50ml minyak masak
1 camca besar ovalette
Pewarna hijau dan esen pandan. ( optional )
9 inci loyang
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak. (Jika ingin kek berperisa pandan, oren atau sebagainya, boleh dimasukkan sekali masa ini).
2. Selepas itu mulakan dengan kelajuan perlahan, bila sudah sebati gunakan top speed sampai adunan menjadi bertanduk.
3. Kemudia tuangkan minyak masak, kaup balikkan sehingga rata.
4. Masukkan dalam loyang 9″ yang telah dilapik dengan kertas minyak.
5. Bakar selama 40 minit dengan suhu 170’c atau golden brown atasnya.
6. Bila sudah masak, sejukkan kek sebelum dikeluarkan.
INFO: Kek span ini boleh di hias menggunakan topping buttercream dan whip cream.