Pernah makan jenang kerisek atau wajik sirat? Kalau di Selangor, biasa dijumpai di meja-meja kenduri kahwin orang-orang Jawa.

Kalau teringin nak makan, boleh buat versi kurang manis (bukan versi kenduri) ini dengan resipi yang dikongsi Cik Siti Abu Sujak.

Bukanlah embah (atok/nenek) sangat kan kalau kurang manis ni. Sebab embah-embah yang dulu-dulu selalu buat kuih ni manis macam dodol tu. Jadi kuih tahan lama sikit.

 

JENANG KERISEK/WAJIK SIRAT

BAHAN-BAHAN:

300g beras pulut – beli online di sini
300ml santan – beli online di sini
100g gula merah (kalau ada gula kabung lagi sedap) – beli online di sini
50g gula perang (boleh je guna gula putih) – beli online di sini
Sedikit garam (optional)
1 cawan air panas (sebab macam tak berapa cukup air santan tu)
Daun pandan
Kelapa parut | disangan (optional, saja letak)

TONTON Lasagna Lemang Kari Ayam | Dapur Rasa Live

IKLAN

TONTON Kue Teow Goreng | Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

1. Basuh beras pulut, toskan dan jemur hingga kering.
2. Sangan (sangai) pulut hingga kekuningan. Kemudian kisar halus. Asingkan sedikit untuk dibuat bedak dodol nanti.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


3. Masak santan, gula, garam dan pandan hingga mendidih.
4. Jika nak letak kelapa sangan, masukkan dulu dan kacau-kacau.

IKLAN

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]


5. Masukkan pulut kisar dan kacau sebati hingga likat dalam 15 min. Kalau pulut nampak belum masak elok, tuang sedikit demi sedikit air panas dan kacau. Saya tutup sebentar, biarkan dengan api kecil (boleh tengok video DI SINI)


6. Matikan api dan boleh masuk ke dalam bekas. Tekan-tekan sampai nampak kemas. Taburkan bedak pulut kisar yang diasingkan tadi. Siap!
7. Potong bila dah sejuk.

Kredit resipi: Cik Siti Abu Sujak

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

IKLAN

Resipi Puding Buih Kuah Kastard, Sedap Makan Sejuk-Sejuk!

Mudahnya Buat Aiskrim Mewah Homemade Ala Magnum  

Mudah & Sedap, Memang Padu Rasa Daging Dendeng Ini

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official