Kek New York Cheese ala Secret recipe, buat sendiri memang jauh menjimatkan daripada beli di kedai.
Antara kek yang digemari ramai ialah kek New York Cheese Cake Secret Recipe. Peh! Rasanya memang sedap lebih-lebih lagi penggemar cheese, boleh tak tidur malam dibuatnya!
Tapi, biasanya, kalau beli di kedai bakeri berjenama itu, harganya agak mahal. Sebaliknya, kalau buat sendiri, lagi menjimatkan. Bolehlah makan puas-puas bersama keluarga.
Resipi untuk Kek New York Cheese ala secret resipi ini dikongsikan oleh puan Azura
Hancurkan biskut digestive sampai lumat kemudian ratakan di dalam loyang bersama butter yang dah cair siap. Masukkan di dalam peti ais supaya ia keras. Ketepikan.
Gunakan Mix hand untuk semua bahan yang bertanda (*) sampai kembang cantik.
Kemudian masukkan bahan yang dah sebati ke dalam loyang. Dalam masa yang sama, panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 160 darjah celsius.
Masukkan Loyang ke dalam oven dan sedia untuk bakar kek sehingga 1 jam 20 minit. Setelah kek masak, keluarkan dan sejukkan.
Ads
Akhir sekali, barulah letak blueberi sebagai topping di bahagian atasnya. Siap!! Jangan tak cuba tau!
Kek Marble ni ramai yang kata ini kek dulu-dulu. Rasanya sedap dan lemak manis. Sekarang ramai yang memberi nafas baru pada kek marble dengan cara meletakkan susu. Walau apapun, kek ini tetap ramai peminatnya sejak dulu sampai sekarang.
KEK MARBLE KOKO LEMBUT
BAHAN-BAHAN
• 250 gram mentega
• 220 gram gula kastor
• 1 sudu besar esen vanila
• 1 sudu besar ovelette
• 4 biji telur ayam gred A
• 250 gram tepung gandum (ayak bersama 1 sudu kecil baking powder)
• 3 sudu besar susu segar.
• 2 sudu besar serbuk koko (bancuh dengan sedikit air panas).
CARA MEMBUAT
1. Putar mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan esen vanila dan ovellette. Putar lagi.
2. Masukkan telur ayam satu persatu sambil terus diputar sampai kembang.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, selang seli dengan susu segar, putar sampai adunan semua sebati.
4. Bahagikan kepada dua bahagian. Masukkan satu bahagian dengan warna kuning atau warna kesukaan.
5. Manakala untuk bahagian coklat masukkan bancuhan koko tadi.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapis mentega secara berselang-seli sehingga selesai.
7. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak bergantung pada oven.
8. Apabila masak, terus keluarkan dari oven untuk mengekalkan kelembapannya.
Resepi Kek Apam Coklat yang sangatlah mudah dan mesti jadi. Gebu, lembut dan paling penting tiada bau hanyir telur. Siapa yang rasa mesti suka. Memang gebu yakmat. Seperti biasa kanak-kanak pasti teruja. Mesti wajib cuba. Tak menyesal punya. Mudah, jimat dan pasti sedap. Nah ini resipi buat Kek Apam Coklat yang dikongsikan oleh Shida Ambok
RESIPI KEK APAM COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk koko 1 cawan gula – BELI ONLINE 1 cawan marjerin – BELI ONLINE 1 cawan susu cair – BELI ONLINE 3 biji telur gred A 1 ¼ cawan tepung gandum – BELI ONLINE 1 sudu kecil baking powder – BELI ONLINE 1 sudu kecil baking soda 1 tutup perisa vanilla
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan serbuk koko, gula, marjerin dan susu cair dalam kuali.
2. Panaskan dengan api sederhana. Ini sekadar bertujuan untuk larutkan bahan sahaja. Masukkan telur diikuti dengan perisa vanilla. Tutup api dan biar sejuk.
3. Ayak tepung, baking powder dan baking soda bersama.
4. Tuang sikit-sikit tepung dalam adunan. Gaul sebati.
5. Sapukan majerin pada acuan.Tuang adunan dalam acuan.
6. Panaskan air kukusan hingga menggelegak. Kukus 30 minit.
Memang sedap dapat nikmati kek mini hokkaido. Seumpama menelan kapas gebunya tak terkata. Kalau membelinya boleh tahan juga harganya. Jadi apa kata buatnya sendiri dengan resipi berikut. Yang penting pasti menjadi kek hokkaido korang.
Buat Kek Mini Hokkaido Gebu
Bahan-bahan:
4 biji kuning telur
Secubit garam
3 sudu besar gula kastor
Sedikit esen vanilla(satukan dan pukul bagi sebati)
Setengah cawan susu cair (saya pakai susu segar)
1/4 cawan minyak masak(masukkan dalam bekas telur,susu dan minyak)pukul sekejap
-letak tepi sementara untuk langkah ke dua
Langkah 2
4 biji putih telur
4 sudu besar gula kastor
Satu sudu kecil cream of tartar
Cara membuat: 1.Meringue,adun putih telur sampai berbuih kasar. 2.Masukkan cream of tartar/ adun lagi. 3.Kemudian masukkan gula kastor sikit-sikit( adun lagi sampai jadi likat)
Langkah 3
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil baking powder (Ayak semua barang. Kemudian masukkan ke dalam bekas kuning telur.Pukul hingga sebati.
*sebenarnya guna tepung gandum khas tapi saya guna tepung gandum superfine saja.
Langkah 4 1.Ambil putih telur tadi masukkan ke dalam bekas kuning telur yang dah siap tadi sikit. 2.Gaul sebati.Ulang sampai habis putih telur. Siap.
3.Masukkan dalam paper cup. 4.Bakar 25 minit dengan suhu 150 darjah c..
Kuah kastard:
Bahan-bahan:
200ml susu cair
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu tepung kastard
4 sudu gula kastor
1 sudu besar butter
1 biji telur
Cara membuat:
1.Satukan semua bahan dan masak guna api perlahan. 2.Kacau hingga pekat. 3.Sejukkan sementara nak paipkan.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...