Biasanya kalau masak nasi kabsah ni mesti ada acara khas atau ada tetamu istimewa nak bertandang ke rumah. Memang berselera kalau dapat makan menu ni, buatnya pun tak susah. Beras yang digunakan mestilah beras special untuk masak nasi arab ataupun beriani.Bila masak akan cantik dan tidak hancur. Bila dah cantik mesti selera orang tak sabar nak makan. Boleh ikut resipi yang dikongsi ini.
NASI KABSAH KAMBING
Nasi:-
4 cawan beras basmathi (rendam 1/2 jam)
2kg kambing
2 labu bawang besar
8 ulas bawang putih
2 inci halia
Daun pandan
Daun ketumbar
3 sudu majerin
Ads
6 sudu besar minyak (nak tambah minyak sapi pun boleh.Kalau guna lagi sedap + bau wangi
4 sudu rempah kabsah
Cara masak:-
1. Tumis halia, bawang putih + merah yang dikisar dengan rempah kabsah.Masukkan air ikut sukatan beras 4 cawan digandakan jadi 8 cawan. Sudah mendidih rebus daging kambing sampai lembut.
2. Rebus sampai daging kambing agak masak. Lepas tu, keluarkan daging kambing dan ketepikan
3.Masukkan beras dengan air rebusan tadi dalam rice cooker. Dan masukkan daging kambing susun di atas beras daun pandan,daun ketumbar.Tutup semula periuk. Biarkan nasi masak.
Popia Bebola Daging Berkeju aka Popia Meatball Cheese memang padulah rasa dan rupanya. Resipi punyalah ringkas, cepat siapnya. Bagi yang sibuk inilah resipi paling simple.
Anak-anak memang suka sangat nih. Hujung minggu kalau buat sarapan memang cepat dimasak , segera dimakan. Rasa lemak keju dan manis daging ,perggh memang snek yang sungguh mengenyangkan..
Biasa kan kita tengok bila orang buat brownies, mesti muncul masalah itu ini. Sama ada tak jadi kedut-kedut ataupun brownies menjadi bantat.
Nah, untuk makan petang yang istimewa pada hari yang syahdu ini, kita persembahkan resipi brownies daripada Noratiqah Nordin!
Tapi yang paling best, kita gabungkan resipi brownies ini bersama biskut biscoff yang popular tu. Insya-Allah, resipi ini boleh dijadikan jualan kerana ia sangat sedap, chewy dan anti gagal!
4. Masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko. Gaul hingga sekata. Masukkan bahan coklat yang kita masak tadi. Gaul hingga sekata. Kemudian, masukkan biskut biscoff. Kacau.
5. Masukkan dalam loyang. Jika tiada baking paper, boleh guna kertas burger saja.
6. Letak hiasan biscoff spread dan biskut biscoff d atas permukaan brownies. Masukkan dalam ketuhar dengan suhu 160C selama 45 minit atau sehingga masak. Lain ketuhar lain aturan masanya.
Pasti rakan India yang sibuk menyiapkan sajian untuk Deepavali nih. Kita kan Malaysia jom kita ambil tahu apa yang biasa mereka hidangkan untuk perayaan Deepavali.
Selain sajian utama seperti thosai, idhili, capati dan maruku, manisan lain pun memang sedap dinikmati.
1. THOSAI
.
Thosai merupakan makanan kegemaran orang india. Makanan ini menjadi menu utama dalam hidangan Hari Deepavali. Thosai kebiasaannya enak dimakan bersama kuah “sandhini”
2. IDHILI
Idhili merupakan makanan sampingan dalam menu hidangan kaum india pada hari Deepavali. Idhili dimakan bersama sandhini atau kari ayam, dal dan lain-lain.
3. MURUKU
.
Muruku adalah makanan kegemaran bukan sahaja kaum India tetapi menjadi kegemaran kepada kaum-kaum lain yang menetap di Malaysia.
4. KUIH RAWA URUNDAI
.
Kuih Rawa Urundai ini pula adalah kuih yang kurang manisnya. Ramai yang tidak mengetahui tentang kuih ini. Ramuan kuih ini adalah tepung suji, gula, garam, buah kismis, buah pelage dan minyak sapi.
5. KUIH NEI URUNDAI
.
Kuih ini merupakan antara kuih yang manis . Rupanya sama seperti kuih Rawa Urundai Tetapi kuih ini lebih manis daripada kuih Rawa urundai. Kuih sangat lembut dan mudah rapuh apabila dipegang.
6. KUIH JILLEBHI
.
Kuih Jillebhi sangat manis. Rupanya seperti muruku . Kuih ini sedap untuk dimakan.
7. KUIH ATHIRASAM
.
Kuih Athirasam merupakan kuih manis. Bentuknya sama seperti kuih donat. Ramuan kuih ini ialah tepung beras, gula merah, buah pelaga, garam , kelapa parut dan minyak masak. Kuih tahan sehingga enam bulan.
8. KUIH MAISUR PAHKU
.
Antara kuih yang manis. Di antara ramuannya tepung gram (besan), gula dan minyak sapi.
9.KUIH ALVA
.
Kuih Alva juga merupakan kuih manis dan rupanya seperti kuih dodol. Warna kuih ini ialah merah.
10. KUIH PAAL GUVA
.
Kuih Paal Guva adalah kuih manis dan dan lembut. Ramuan kuih ini ialah susu segar lembu, gula dan garam.
11. KUIH LADHU
.
Kuih Ladhu merupakan makanan manis. Kuih ini mudah rapuh apabila dipegang. Ramuan kuih ini ialah tepung kuda, buah ceri, buah gajus, buah kismis, pewarna, gual, garam dan minyak sapi. kuih ini sedap untuk dimakan.