Bagi mendapatkan mi rebus yang sedap, kuahnya wajib diperisakan dengan daging baru terangkat. Gabungan jus manis daging dan udang kering menjadikan kuahnya mesra bersama keledek dan biskut marie. Menu mi rebus lejen dari dapur Kak Chik selalu mendapat sambutan bila ada majlis. Ini Kak Chik kongsi untuk kawan-kawan buat. Insyallah sedap.
Bahan A – Kisar halus
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3 inci halia -BELI ONLINE DI SINI
2 inci lengkuas
2 genggam cili kering -BELI ONLINE DI SINI
1 paket kecil serbuk kari daging
Cara memasak:
1.Panaskan minyak masak. Tumiskan bahan A sampai masak atau garing.
Bahan B – goreng dengan minyak kemudian kisar kasar.
1 genggam udang kering
2 genggam udang geragau
Bahan C
1kg keledek – rebus empuk ,kisar halus
½ kilo biskut marie-kisar
Asam keping secukupnya
Garam
Gula merah/ Gula Melaka
Gula pasir
Ajinomoto
Air secukupnya
Bahan D
1 kilo daging- hiris nipis rebus hingga empuk. Air rebusan masuk dalam kuah.
Udang besar ikut bajet-letak kunyit & garam. Goreng sebentar jangan terlebih masak.
Bahan F
Sayuran untuk ulam
Taugeh,timun,daun sup,cili hijau,limau
Telur rebus
Bawang goreng
2 kilo mi kuning- dicelur
Cara memasak:
1.Masukkan dalam periuk bahan A, bahan B, bahan C dan bahan D.
2.Masak sehingga menggelegak.
3.Untuk hidangan, taburkan bahan E dan bahan F atas mi.
Tip: Kuah kena agak-agak kepekatannya dan ada rasa manis-manis sikit. Seimbang asam garamnya.
Kredit: Dapur Kak Chik
INGIN MEMBELI BLENDER BARU, BELI ONLINE DI SINI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Baked Milk Cheese Pudding, Nyaman DiMakan Dingin
Baked milk cheese pudding ni memang berkrim dan sedap rasanya.Nak-nak kalau makan sejuk dikeluarkan dari peti sejuk. Ada ramuan keju, susu dan tepung jagung memang enak berkrim
Jom kita lihat resipi perkongsian Farisha Sofea dalam FBnya. Lima bahan aje tak termasuk kuning telur untuk sapuan.
BAKED MILK CHEESE PUDDING VIRAL
.
BAHAN-BAHAN
- 2 cawan susu penuh krim
- 4 sudu besar tepung jagung – beli online DI SINI
- 3 sudu besar gula / pes kurma / madu* – beli online DI SINI
- 2 keping keju / 1 sudu serbuk keju fawwaz
- 2 biji kuning telur
Bahan Sapuan :
- Kuning telur secukupnya
.
CARA MEMASAK :
1. Satukan ke semua bahan-bahan dan kacau sebati .
*untuk versi baby, empunya resipi gantikan gula dengan pes kurma atau madu dan gantikan kepingan keju dengan serbuk keju fawwaz daripada @An_Babyfood .
2. Tapis dan tuangkan ke dalam periuk .
3. Masak di atas dapur menggunakan api perlahan .
4. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi likat .
5. Tutupkan api dan tuangkan adunan ke dalam acuan .
6. Setelah adunan sedikit suam , simpankan di dalam peti sejuk selama 2 jam .
7. Kemudian keluarkan daripada acuan dan letakkan di dalam loyang pembakar .
8. Sapukan permukaan adunan dengan bahan Sapuan .
9. Panaskan oven .
10. bakar pada suhu 230C selama 15 – 20 minit atau sehingga keperangan .
11. Untuk corak garis garis di atas tu boleh sapukan lagi kuning telur apabila adunan hampir masak .
.
12. Siap , selamat mencuba
Kredit foto & resipi :FB Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea
INGIN MEMBELI PETI SEJUK BARU, JOM LAYARI DI SINI
ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI VIDEO MASAKAN INI :
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :
Buat Puding Sedap Guna Biskut Lemak. Makan Sejuk Memang Best!
Koleksi Puding Yang Sedap , Masukkan Sekali Dalam Sajian Aidiladha
Kuih Tradisional Daripada Pulut, Menu No 5 Tu Tapai Sedap Melampau
Bila disebut kuih Melayu Tradisional, tepung dan beras pulut memang di antara bahan ‘popular’ terkandung dalam ramuannya. Pulut menjadikan kuih mengenyangkan dan sesuai disajikan waktu sarapan esok mahupun petang.
Jom kita cuba warisan resipi zaman berzaman. warisan budaya usah dilupa
PULUT INTI MANIS
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan inti :
- 50 gm gula merah
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- 300 gm kelapa parut | diambil putih sahaja
Bahan pulut : - 100 gm beras pulut | direndam 3- 4 jam toskan
- 100 ml air
- 50 ml santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1. Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
2. Masak hingga gula larut.
3. Masukkan garam dan kelapa parut.Gaul sebati.
4. Biarkan agak kering, tutup api dan ketepikan.
CARA MASAK PULUT / PENYEDIAAN :
1. Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata.
2. Masukkan loyang dalam pengukus dan kukus hingga naik wap. Angkat dan ketepikan.
3. Ambil sedikit beras pulu yang sudah masak tadi, letak di atas daun pisang yang telah dilayurkan dan dilap.
4. Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus daun pisang kemas-kemas
5. Sedia dihidang
Saiz hidangan : 2-3 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Pulut dimakan dengan kelapa parut manis memang lazat
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Memasak dengan membungkusnya dalam daun pisang menambah aroma dan citarasa yang amat membangkit selera.
2 .TEPUNG GOMAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan salutan :
- 500 gm kacang hijau
Bahan inti : - Air secukupnya
- 200 gm gula Melaka
- 1/2 cawan gula pasir
- Garam secukup rasa
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 biji kelapa parut
Bahan Kuih: - 500 gm tepung pulut
- Garam secukupnya
- Air secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara masak bahan salutan:
1. Basuh dan toskan kacang hijau.
2. Goreng kacang hijau, angkat dan sejukkan
3. Kisar kacang hijau hingga halus seperti tepuk. Ayakkan dan ketepikan.
Cara masak inti :
1. Masak gula Melaka, gula pasir, garam dan daun pandan.
2. Biarkan gula larut, angkat dan tapiskan
3. Masukkan tepung gandum dan kelapa parut ke dalam air gula.
4. Kacau hingga inti masak dan sebati.
5. Angkat dan sejukkan dahulu.
6. Bulat-bulatkan dan ketepikan
Cara memasak :
1. Bancuh tepung pulut dengan garam dan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental.
2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan.
3. Masukkan inti dan leperkan dengan kemas.
4. Masak air, selepas mendidih masukkan kuih. Masak hingga kuih timbul dan angkat.
5. Gaul atau golekkan dengan bahan salutan, siap dihidangkan
Saiz hidangan : 30- 40 orang makan
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Rebus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kenyal dan kaya rasa kacang hijau
Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis boleh juga menggunakan inti kacang hijau yang dicampur kelapa parut dan gula Melaka. Cuma inti kelapa manis gula Melaka memberi variasi rasa.
3.KUIH BOM
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
- 1 biji kelapa parut/ putih sahaja
- 1 cawan gula merah atau gula Melaka
- 2 sudu makan gula pasir
- 2 helai daun pandan /disimpul
- Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1. Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3. Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
4. Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
5. Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
6 .Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
4.TAPAI PULUT
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg beras pulut | basuh bersih dan rendam selama tiga jam
- 1/2 biji ragi
- Daun pisang atau daun getah untuk membungkus
CARA MEMASAK :
1. Tanak pulut hingga masak. Sukat pulut menggunakan 5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Boleh gunakan periuk elektrik
2. Selepas pulut masak letakkan dalam dulang dan sejukkan.
3. Ayakkkan ragi di seluruh permukaan pulut, terbalikkan dan ayak lagi di atas bahagian sebelah.
4. Bungkus pulut dengan daun getah atau daun pisang dan peram selama dua hari dalam periuk besar bertutup yang sudah dialas dan ditutup dengan daun pisang.
5. Sedia untuk dinikmati.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Tanak dan peram
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Peram selama 48 jam untuk dapatkan hasil tapai yang cukup rasa manis dan masaknya.
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Jangan masukkan tapai yang belum cukup tempoh peraman ke dalam peti air kerana ia akan membantutkan proses menapainya. Sedap dimakan sejuk.
Masak Sendiri Jjajangmyeon Sedap Guna Resipi Sos Homemade Ni
Anda peminat sajian Korea? Pastinya biasa mendengar menu Jjajangmyeon atau nama lainnya disebut Blackbean Noodles. Agak sukar untuk memperolehi sos blackbean asli tapi ia masih dibuat secara homemade menggunakan taucu. Sangat sedap Jjajangmyeon ni. Sangat mudah resipinya. Saudari Zurina Zulkefli bermurah hati berkongsi cara memasaknya. Jom cuba!
RESIPI JJAJAGMYEON HOMEMADE YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN KUAH ALA BLACKBEAN:
- 3 sudu gula putih
- 3 sudu besar taucu – beli online disini
- 1/2 cawan air
- 1 sudu besar tepung gandum – beli online disini
BAHAN-BAHAN LAIN:
- Mi lidi
- Isi ayam – dipotong dadu
- Timun – dipotong dadu
- Ubi Kentang – dipotong dadu – beli online disini
- Bawang holland – dipotong dadu – beli online disini
- Minyak untuk menumis
- Sedikit air
- Sedikit bancuhan tepung jagung – beli online disini
- Sedikit garam
- Sedikit kicap pekat – beli online disini
- Sedikit serbuk lada hitam – beli online disini
INFO: Mi lidi boleh diganti dengan mi kuning atau spageti.
CARA MEMASAK SOS:
1.Untuk sos, mula-mula masak gula menjadi karamel pekat. Ia bertujuan untuk dapatkan rasa pahit-pahit hangus.
2.Kemudian taucu ditumbuk hancur untuk dijadikan pes.
3.Sediakan satu mangkuk besar. Masukkan air, tepung gandum, pes taucu yang ditumbuk tadi, kicap lemak manis (lagi banyak lagi bagus) dan akhir sekali karamel. Kacau sehingga sebati.
4.Masak kuah campuran tersebut di dalam kuali dan kacau sehingga sos menjadi likat seakan-akan dodol.
5.Setelah itu, tuang sos ke dalam bekas kaca untuk digunakan sebagai pes blackbean.
CARA MEMASAK JJAJANGMYEON:
1.Sediakan daging ayam, timun, kentang, dan bawanh holland. Semua bahan dipotong dadu.
2.Tumiskan kesemua bahan dengan sedikit minyak. Kacau sehingga masak.
3.Kemudian masukkan 3 sudu pes blackbean ke dalam masakan. Kacau sehingga rata.
4.Tuang sedikit air untuk menjadi kuah dan campurkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5.Boleh tambahkan sedikit garam, kicap pekat dan sedikit serbuk lada hitam untuk citarasa.
6.Didihkan air dan rebus mi lidi hingga lembut. Toskan airnya. Selain mi lidi boleh juga gunakan mi kuning biasa. (RASA: Boleh juga guna spageti)
7.Masukkan mi ke dalam pinggan dan tuangkan kuah blackbean ke atasnya.
8.Hiaskan dengan hirisan timun, gaul sebati dan nikmati segera.
Kredit resipi & foto: Zurina Zulkefli
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official