Bermula tengah malam ini, semua premis makanan di negara ini diwartakan sebagai tempat larangan merokok selari dengan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau ( Pindaan) 2018.

Ketua Pengaran Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, pindaan pewartaan itu dilaksanakan mengikut Peraturan 11, Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT 2004) yang bertujuan menlindungi orang awam daripada terdedah kepada asap rokok.

“ Premis itu membabitkan semua kaedah perniagaan tidak kira bertutup, berhawa dingin atau berkonsep terbuka (open air).

“Pihak Kementerian Kesihatan sentiasa komited dalam memastikan orang awam terutamanya kanak-kanak, wanita mengandung dan orang tua sentiasa dilindungi daripada bahaya asap rokok,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sebelum ini Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye, perokok hanya dibenarkan merokok di kawasan tiga meter atau 10 kaki dari kedai makan dan restoran terbuka.

Katanya peraturan terbaharu itu juga menetapkan pengusaha dan pemilik kedai makan serta restoran perlu menaikkan tanda larangan merokok selain tidak menyediakan kemudahakan merokok seperti bili khas merokok dan bekas membuang punting rokok.

Peraturan larangan merokok itu diwarta mengikut Peraturan 11, PPKHT 2004 yang mana mereka yang melanggarnya boleh di denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun.

Bagi pengusaha kedai makan dan restoran yang gagal mematuhi peraturan itu boleh didenda melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan.

 

Sumber: Sinar Harian