Mi sanggul atau ada yang panggil mi siput cukup terkenal di belah utara semenanjung. Ia adalah mi yang dikeringkan, berbentuk leper di gulung seakan-akan sanggul dan perlu direndam terlebih dahulu untuk melembutkannya.

Masak Cara Simple, Tapi Rasa Padu! Try Mi Sanggul Goreng Ni.

Masak Cara Simple, Tapi Rasa Padu! Try Mi Sanggul Goreng Ni.

MI SANGGUL GORENG

BAHAN-BAHAN:

  • Mi Sanggul
  • 1 biji besar bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sendul cili kisar
  • sos cili
  • sos tomato
  • pati ayam
  • kicap manis
  • kicap masin
  • kicap pedas
  • sos tiram
  • Daging (dihiris nipis)
  • Udang kering
  • Udang
  • Kucai
  • Sawi
  • Taugeh

 

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga garing.
  2. Masukkan satu senduk cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
  3. Selepas itu masukkan sos cili, sos tomato, pati ayam, kicap manis, kicap masin, kicap pedas, dan sos tiram. Kacau hinnga sebati.
  4. Masukkan daging yang sudah dihiri nipis dan udang kering.
  5. Kemudian masukkan batang sawi, udang dan kucai
  6. Akhir sekali masukkan mi sanggul, sawi dan taugeh. Siap untuk dihidangkan.

 

Kredit: Annisa Katering Kedah Penang

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI