1. Didihkan air, masak sagu hingga warna putih tidak kelihatan. Kemudian letak ke dalam tapis lalukan pada air buang kanji/lendir sagu. 2. Sediakan bekas yang sesuai letak sagu separuh daripada bekas sahaja. 3. Di dalam kuali satukan semua bahan lapisan atas, masak hingga likat timbul letup-letup terus tuang ke dalam bekas sagu tadi. Biarkan sejuk (boleh lihat video DI SINI)
4. Di dalam periuk satukan semua bahan sirap gula merah, masak hingga mendidih dan gula hancur, tutup api tapiskan. Sejukkan di dalam peti ais dahulu. 5. Cara hidangan siram sirap gula merah di atasnya sedia dinikmati, sedap sangat wajib cuba.
Hidangan mi memang menjadi kesukaan ramai. Ada yang suka mi berkuah dan ada yang suka digoreng. Hari ni untuk minum petang teringin pula mi goreng daging yang dah lama tak buat. Stok daging pun masih ada. Air daging yang direneh melazatkan lagi mi goreng ini nanti.
Korang ini idea bagus dan sangat senang, kalau korang pengemar sotong bakar sekarang tak payah guna kuali ajaib atau ketuhar. Bakar je guna kuali biasa tepi sebaiknya guna kuali non stick. Hasilnya sedap sotong cepat masak dan sedap. Paling bagus ia senang disediakan. Sesuailah untuk yang kurang rajin dan sibuk ye.
SOTONG BAKAR BAHAN-BAHAN:
1/2 kg sotong saiz besar | bersihkan
1 biji limau nipis
1 batang serai
BAHAN KISAR:
5 tangkai cili kering
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
2cm kunyit hidup
2cm lengkuas
1 batang serai
2 biji buah keras
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Cuci bersih sotong dan toskan.
Panaskan sedikit minyak, kemudian tumis bahan kisar.
Lengkapkan rasanya dengan gula dan garam.
Kemudian masukkan sotong, Gaul rata.
Kemudian biarkan sotong di dalam kuali dengan api kecil dan sentiasa balik-balikkannya.
Bila dah PKP ni , masa terluang pun ada . Jadi boleh kita buat biskut raya sementara nak menanti berbuka. Jom kita buat Biskut Casablanca Delight dan Suji Kristal.Biskut ni gerenti ramai yang suka. Boleh cuba buat nanti.
Casablanca Delight Cookies Bahan A: 130gm mentega 20gm shortening 70gm gula kastor
Bahan B: 30gm nestum diramas 30gm oat – panggang dan kisar 30gm serbuk badam 20gm bijan hitam
Cara memasak: 1.Sebatikan bahan A 2.Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau/ uli 3.Kemudian masukkan bahan C dan uli hingga menjadi doh 4.Terap dengan acuan, sapukan kuning telur dan hiaskan dengan ceri merah dan hijau 5.Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 20 minit (ikut oven masing-masing)
Biskut Suji Kristal Bahan-bahan: 2 cwn tepung gandum disangai 3/4 cawan gula halus 1 tin kecil minyak sapi / sis guna minyak sapi sayuran Sedikit serbuk almond /tak letak pun tak apa
Cara memasak: 1.Gaul gula dan tepung hingga sebati dan masukkan minyak sapi sikit-sikit hingga jadi doh. 2.Bahagikan kepada tiga bahagian dan letak pewarna yang disukai. 3.Gentel kecil-kecil 4. Bakar pada suhu 150 selama 20 minit. Dah sejuk salut dengan gula. Kredit:Yatiyati
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...