![cover kapur](https://cdn.rasa.my/2022/12/cover-kapur-696x464.jpg)
Nampak macam kuih kaswi, tapi bukan kaswi. Inilah tepung kapur yang dikatakan sejenis kuih tradisional masyarakat Terengganu.
Teksturnya liat sedikit jika dibandingkan dengan kaswi. Kuih kaswi selalunya lembut. Selepas siap dibuat, kuih tepung kapur selalunya dipotong nipis-nipis dan digaul dengan kelapa parut.
Jom kita lihat resipinya.
KUIH TEPUNG KAPUR
BAHAN-BAHAN
1 cawan gula melaka
2 cawan air
1 helai daun pandan
3 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa
Kelapa parut
1 sudu besar air kapur
CARA MEMBUAT
1. Dalam periuk, masak gula melaka bersama air dan daun pandan sehingga gula melaka larut dan sebati. Selepas itu, tapis dan ketepikan.
2. Di dalam bekas lain, masukkan tepung gandum, garam dan air kapur.
Kacau sebati.
3. Kemudian, tuangkan air gula melaka tadi sedikit demi sedikit.
4. Pastikan adunan tidak terlalu cair tetapi jangan terlalu likat dan pekat.
5. Cara memasak adunan ada tiga cara. Cara pertama, direbus di dalam plastik tahan panas. Cara kedua, dibungkus di dalam daun pisang dan disepitkan dengan lidi lalu dimasak atas api. Cara ketiga, dikukus.
6. Selepas masak, sejukkan dahulu sebelum dipotong.
7. Sebelum dimakan, gaulkan tepung kapur dengan kelapa parut yang sudah dicampur dengan sedikit garam.
![Kuih Tradisional Terengganu, Tepung Kapur Namanya](https://cdn.rasa.my/2022/12/RJ0qBwee-kapur.jpg)
TIP 1: Kukus sebentar kelapa parut agar kelapa parut tahan lebih lama.
TIP 2: Jika hendak mengukus, pastikan loyang atau bekas dioleskan dengan sedikit minyak masak bagi mengelakkan adunan sukar dikeluarkan daripada loyang.
![Kuih Tradisional Terengganu, Tepung Kapur Namanya](https://cdn.rasa.my/2022/12/ilXrJhPL-kapur-2.jpg)
Selamat mencuba!
Sumber: Farisha Sofea
Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Kuih Muih Resepi Orang ‘Lama’Terengganu. Dahlah Ringkas Murah Pulak
![5 Kuih Muih Resepi Orang ‘Lama’Terengganu. Dahlah Ringkas Murah Pulak](https://cdn.rasa.my/2018/04/Untitled-design-9-1.jpg)
Kuih muih tradisi yang sudah zaman berzaman memang sedap. Kosnya pun murah berbanding kuih moden. Bahannya pun ringkas sahaja.
Rugilah kalau kita tak mencuba resipi kuih muih orang ‘lama’ini. Jom kita ikuti 5 resipi kuih muih tradisi dari Terengganu ini.
1. TOK AJI SERBAN
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN ATAS :
- 2 cawan pulut
- 1/2 sudu makan garam
- 1 1/2 sudu teh gula
- 1/2 cawan santan
BAHAN LAPISAN BAWAH :
- 5 biji telur
- 1/2 tin susu pekat
- 1/2 tin susu cair
- 2 ketul gula melaka @ gula merah |dicairkan
CARA MEMASAK :
Cara masak lapisan atas:
1. Kukus pulut dan masukkan semua bahan di atas dan tambahkan sedikit air dalam 1 1/2 cawan air hingga masak.
2. Setelah pulut masak masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan sehingga mampat dan padat.
3. Semasa pulut panas tuangkan adunan lapisan atas.
Cara masak lapisan bawah :
1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian tuangkan di atas lapisan pulut tadi.
3. Kemudian kukus balik selama 45 minit hingga sejam
4. Setelah sejuk Tok Aji Serban siap dipotong untuk dihidang.
INFO CHEF : Ada persamaan dengan seri muka, yang berbeza lapisan atasnya. Bahan telur, santan dan gula perlu seimbang untuk mendapatkan lapisan atas yang cantik (tidak keras dan tidak lembik)
Saiz hidangan : 10 ketul
Masa memasak :Satu jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa lemak dan manis, pencuci mulut popular di Terengganu. Lapisan atas tidak menggunakan tepung.
Anggaran kos : RM 15
2. KAYU KERAMAT
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 camca teh soda birkabonat
- 1/2 sudu makan yis segera
- 6 camca makan gula
- 1 3/4 cawan air suam
- 1 sudu makan majerin/dicairkan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan yis dan gula ke dalam air suam dan kacau sedikit. Biarkan yis naik berbuih.
2. Tepung digaulkan dgn majerin sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan air gula dan yis yang dibancuh tadi.
5. Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang satu kali ganda (anggaran dlm sejam))
6. Gorenglah hingga kuih bertukar warna perang dan ia boleh hidangkan bersama teh panas atau dicicah dengan kuah gulai atau kari.
INFO CHEF: Kuih kayu keramat ini seakan kuih cakoi . Walau kelihatan serupa tetapi ia sedikit berbeza. Cakoi lebih lembut dan ringan, manakala Kayu Keramat agak padat dan berat dan amat
mengenyangkan.
Saiz hidangan : 50 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kudapan kuih muih
Keistimewaan : Sajian ringan yang mengenyangkan
Anggaran kos : RM 10
3.CHE MEK MOLEK
BAHAN-BAHAN :
- 4 ketul ubi keledek (warna oren)(saiz sederhana)
- 1 cawan tepung gandum
- Gula secukupnya
*Satu sudu makan gula untuk inti setiap ketul che mek molek
*Ubi keledek direbus dengan sedikit garam dan dilecek,buang kulitnya
CARA MEMASAK :
1. Gaul ubi keledek dengan tepung gandum sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur.
3. Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng.
4. Angkat bila kekuningan.
INFO CHEF : Doh perlu lembut jadi jangan gunakan terlalu banyak tepung gandum. Kuih akan menjadi keras.
Saiz hidangan : 15 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih muih
Keistimewaan : Tinggi fiber dan karbohiderat.
Anggaran kos : RM 10
4. PULUT NYOR/NYIOR
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan pulut
- 2 cawan air
- Garam secukupnya
- Kelapa parut digaul garam dan gula | secukupnya
- Garam dan gula
*Ikan kering (dihidang bersama)
CARA MEMASAK :
1. Masak pulut bersama dua cawan air sehingga masak. Boleh tanak menggunakan ‘rice cooker’.
2. Setelah masak dan sejuk., Pulut yang sudah dimasak, dibentukkan menjadi bulat-bulat.
3. Apabila hendak dimakan gaulkan atau taburkanbersama kelapa parut yang sudah dicampur garam dan gula secukup rasa.
4. Enak dimakan bersama ikan kering
INFO CHEF: Anda juga boleh menabur bertih di atasnya. Ambil sedikit beras pulut dan goreng tanpa minyak (sangai) jadi lah bertih.
Saiz hidangan : 10- 12 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus atau tanak dalam periuk elektrik
Jenis masakan : Beras pulut
Keistimewaan : Pulut nyor asli ditanak dengan air sahaja tanpa menggunakan santan
Anggaran kos : RM 10
5. AKOK BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN INTI:
- 1 kg isi ayam
- 2 sudu rempah nasi minyak ( boleh juga guna rempah kurma)
- 2 biji bawang besar |dikisar
- 1 labu bawang putih | dikisar
- 2.5 sm halia
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 3 sudu makan kerisek
- 1 kotak kecil santan kotak (220 ml)
- 3 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
- 220 ml air
- 4 biji bawang besar | dipotong dadu
BAHAN KULIT AKOK :
- 10 biji telur
- 8 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan gula
- Sedikit esen vanilla (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kurma dan kesemua bahan lain dalam kuali hingga naik minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Agak-agak nak kering masukkan bawang yang dipotong dadu
5. Masak hingga kering.
Cara masak kulit akok/bauhulu
1. Putarkan telur dan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kaup balikkan sahaja.
3. Lengserkan acuan kuih dengan sedikit mentega dan taburkan dengan tepung untuk mengelakkan akok melekat pada acuan.
4. Panaskan oven pada suhu 140 darjah celcius.
5. Sendukkan adunan setengah acuan, bakar separuh masak. Keluarkan dan masukkan inti.
6. Kemudian tuangkan lagi setengah adunan menutupi inti.
7 .Bakar lagi sehingga kekuningan
INFO CHEF :
Akok berlauk ini juga dikenali sebagai bauhulu berlauk.
Saiz hidangan : 60 biji
Masa memasak :40 minit
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
Anggaran kos : RM 30
Sedapnya Puteri Mandi Ni, Hanya Guna Tiga bahan Je Nak Buatnya.
![Sedapnya Puteri Mandi Ni, Hanya Guna Tiga bahan Je Nak Buatnya.](https://cdn.rasa.my/2021/05/364890.jpeg)
Anda hanya perlukan tepung pulut, kelapa parut dan gula melaka sebagai bahan utama. Rasa-rasanya kebanyakan bahan ini di dalam dapur anda. Apa kata korang cuba buat dan tidak perlu duduk lama di dapur pun. Tak percaya cuba resipi yang dikongsikan ini. Hasilnya memang tidak mengecewakan, sangat sedap.
KUIH PUTERI MANDI
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung pulut
Air secukupnya
Secubit garam
Seddikit pewarna merah, hijau dan kuning
BAHAN KELAPA:
1 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
1 keping gula Melaka
1/2 cawan air
1 helai daun pandan
Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Campurkan tepung dengan sedikit garam halus gaul rataa.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil adaun hingga jadi doh.
- Bahagikan doh menjadi tiga bahagian, pewarnakan setiap doh dengan warna merah, hijau dan kuning. Adun lagi hingga pewarna sebati.
- Bentukkan doh menjadi bulat, kemudian leperkan sedidkit dan tekan ditengahnya.
- Sementara itu didihkan air, dan rebus doh hingga timbul.
- Angkat dan masukkan dalam bekas berisi air sejuk. Ketepikan.
- Untuk menyediakan bahan kelapa, didikan air dalam kuali bersama gula Melaka dan daun pandan.
- Setelah gula larut dan kuah pekat, masukkan kelapa dan sedikit garam halus, kecilkan api dan gaul rata lebih kurang 3-5 minit. Tutup api.
- Kemudian, masukkan doh yang telah direbus ke dalamnya dan gaul rata.
- Puteri Mandi sedia dihidangkan.
Inovasi Baru KuihTradisional, No 2. Wajib Cuba!
![Inovasi Baru KuihTradisional, No 2. Wajib Cuba!](https://cdn.rasa.my/2018/07/Chef-Zetti.jpg)
Seiring dengan perkembangan zaman, dunia masakan juga semakin berkembang dengan pelbagai resipi baru tercipta. Bahkan, resipi-resipi tradisional juga turut diolah dan diberikan sentuhan moden. Untuk itu, Chef Zetti berkongsi empat resipi kuih tradisional yang telah diberi inovasi baru. Jom kita cuba.
BINGKA UBI KELAPA
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan ubi kayu | parut
- 2 cawan santan
- 1 cawan gula
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan kelapa parut | yang putih saja
- 1/2 cawan buah ceri
- Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga gula larut dan sebati.
- Bakar dalam loyang 8 inci x 8 inci empat segi yang telah dioles dengan sedikit mentega
- Bakar pada suhu 200C selama 1 – 1 jam 30 minit atau sehingga garing permukaan atas.
- Biar betul-betul sejuk baru dipotong.
- Kuih sedua dihidangkan.
KUIH BAKAR KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan kacang hijau yg telah direbus | simpan sedikit untuk hiasan
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 2 sudu makan minyak sapi
- 3 biji telur
- Secubit garam
- Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan bersama satu cawan kacang hijau dan kisar sampai sebati. Minyak sapi gunakan satu sudu sahaja.
- Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga sedikit pekat dan sentiasalah kacau guna ‘whisk’. Guna api sederhana.
- Masukkan satu cawan kacang hijau yang tidak dikisar tadi dan gaul rata.
- Masukkan satu sudu makan minyak ke dalam loyang dan oleskan rata.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
- Taburkan sedikit kacang hijau yg telah direbus tadi dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam atau sehingga garing.
- Guna api atas dan bawah.
- Setelah sejuk, sedia dihidangkan.
KUIH TALAM PELANGI
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
- 1/4 cawan tepung ubi
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan santan pekat
- 3 cawan air
- Secubit garam
- Pewarna merah, oren, kuning, hijau, biru, purple
CARA MEMASAK:
- Satukan ketiga-tiga jenis tepung, garam dan gula.
- Masukkan air dan santan pekat. kacau sebati. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapis
- Bahagikan adunan kepada enam bahagian dan masukkan pewarna.
- Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak pada loyang dan alas plastik (plastik mesti besar sikit dari loyang)
- Masukkan 1 bahagian warna (warna bawah sekali – ungu) dan kukus selama 10 minit atau sehingga adunan keras sikit. Ulangi langkah ini sehingga semua 6 warna habis.
- Kukus selama 20 minit untuk adunan terakhir.
- Sejukkan dahulu baru potong menggunakan pisau plastik supaya tidak melekat.
- Sedia dinikmati.
PUTERI AYU BANDUNG KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 250gm tepung gandum
- 300gm gula
- 2 sudu teh ovallate
- 1 sudu teh baking powder
- 250ml santan
- Pewarna pink secukupnya
- 2 sudu teh kordial air sirap
- Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
- Kacang merah secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan kukusan.
- Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
- Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, Kordial air sirap, kacang merah dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
- Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
- Masukkan adunan yang telah dimasak tadi dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
- Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
- Sedia dinikmati.