Makanan ringan atau snack adalah makanan yang dimakan sambil bersantai. Boleh jadi snack itu sekadar kudapan ataupun mengenyangkan. Kali ini RASA ingin kongsikan snack yang boleh mengenyangkan. Malah turut juga menyihatkan.
KOBIS GULUNG BERINTI
BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menumis
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 keping dada ayam | dicencang
1 biji lobak merah | hiris halus
Kubis ungu | hiris halus
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit serbuk cili
Kobis biasa | dicelur
Daun kucai | untuk ikat
CARA MEMBUAT
1. Tumis bawang putih dan merah sampai naik bau. Masukkan isi ayam. Masak sampai air ayam sedikit kering.
2. Masukkan lobak merah dan kubis ungu. Goreng sekejap.
3. Masukkan lada hitam, lada sulah dan serbuk cili. Sesuaikan rasa. Angkat dan ketepikan.
4. Celur kubis biasa supaya lembut. Letakkan di atas pinggan.
5. Letakkan inti dada ayam cencang ke atas kobis.
6. Gulung boleh ikat dengan daun kucai.
7. Kukus selama 3 minit untuk lembutkan lagi kubis itu.
Resipi Oleh Az Hanie Ismail dari Telegram Kakimakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Kerepek Batang Pisang Rangup. Tak Rasa Kelat , Buat Ralit Makan
Biasa kita merasa macam macam jenis kerepek, antaranya kerepek pisang, keledek, ubi dan sebagainya. Pernah tak anda merasa kerepek batang pisang? Rupanya enak batang pisang ini dibuat kerepek. Jom kita tengok cara membuatnya.
Bahan-bahan:
Batang pisang nipah atau nama lain batang pisang kepok dan batang pisang abu
200g tepung goreng bestari
50g tepung beras
minyak masak secukupnya
Cara membuat:
1) Cari batang pisang nipah, lepas itu ambil batang pisang tersebut. Ambil lapisan yang kedua dan seterusnya.
2) Buang kulit batang pisang nipah tersebut, kerana ia akan memberi rasa kelat dan juga pahit
3) Rendam batang pisang nipah yang telah dibuang kulitnya dan bilas sehingga bersih. Ulang langkah ini sebanyak 2-3 kali bagi membuang getah yang ada pada batang pisang tersebut .
4) Sediakan bekas yang bertutup, masukkan tepung goreng bestari dan juga tepung beras, fungsi tepung beras adalah untuk seimbangkan rasa masin yang ada pada tepung goreng bestari.
5) Masukkan batang pisang yang telah siap dibersihkan kedalam adunan tepung tadi.
6) Tutup bekas dan goncang sehingga tepung menyaluti batang pisang tersebut
7) Panaskan minyak dan mula mengoreng
8 ) Goreng sehingga buih pada minyak berkurang. Ia menandakan batang pisang telah siap digoreng dan memberikan kerangupan yang sempurna.
9) Angkat dan toskan minyaknya
10) Siap untuk dihidangkan bersama seisi keluarga
Kredit: BJS KITCHEN & BANG JAT STUDIO
ADA YANG NAK MEMBELI KUALI NON STICK, BOLEH LIHAT DI SINI.
Buat Pizza Cup Tanpa Guna Oven. Serius, Masak Dalam 7 Minit Je.
Popia Bergedil Cicah Sambal Kicap Berapi. Menu Minum Petang Paling Padu
Resipi Popia Sayur Daging Burger Paling Sedap Untuk Minum Petang
Homemade Peanut Butter Buat Ikut Sedap Sendiri, Memang Best!
Selalunya kalau yang tengah nak berdiet tu mesti perkara pertama sekali dalam list beli-belah nak beli peanut butter tuk makan masa sarapan. Phewww, mahal kot, lagi nak diet lagi mahal pulak. Terpaksa lah beli yang murah dengan rasa yang sangat manis dan tak sihat langsung!
Ada satu cara yang boleh membantu masalah macam ni, buat sendiri peanut butter HOMEMADE ni ha. Nak beli mahal kan, resepi sangat senang je rupanya. Bahan pun sihat. Yang penting sukat mengikut sukatan yang kamu inginkan!
Meh kita tengok kat bawah cara nak buat.
Bahan-Bahan:
- 500 gram kacang tanah – sangai tanpa minyak, buang kulit.
- Madu asli
- Virgin Olive oil
- Garam bukit – garam biasa pun boleh. Kalau dapat garam bukit lagi cun, lebih sihat.
Cara-Cara:
1) Blend kacang yang sangai dengan buang kulit tadi, tambah secubit garam. Pakai blender kering tu. Letak kacang separuh bekas blender tu je. Jangan penuh. Blend sehalus-halusnya tau.
2) Baru masukkan olive oil dengan madu. Ni korang pandai-pandai agakla. Kaknaz letak 1 sudu besar olive, 1 sudu besar madu setiap kali blend. Kalau dapat kacang fresh dia keluar minyak sendiri, boleh kurangkan olive oil ni. Kacang kaknaz takmo terbit-terbit minyak dia. Sikit nau dia keluar. Tu taruk lebih sikit.
3) Kalau yang suka rasa chunky-chunky, boleh masuk kacang blend kasar tu sikit. Wallah! Syok gigit.
Siap! Boleh masuk botol. Nak tahan lama boleh simpan dalam fridge ok. Kalau boleh botol tu steril dulu.
Senang tak? Dah, tak yah bazir duit beli mahai-mahai, buat sendiri je. Kita boleh adjust manis masin sendiri. Lagi sihat sebab pakai madu, garam bukit ngan virgin olive oil, kan? 😍
Selamat mencuba!
Kongsi resipi: Sharinaz Redwan
CUBA JUGA RESIPI SEDAP INI:
9 Bahan Masak Yang Anda Boleh Hasilkan Homemade. Boleh Jimatkan Belanja Dapur!
http://www.rasa.my/cara-cara-buat-yogurt-secara-homemade-mudah-guna-3-bahan-je/
Resipi Mayones, Sos Lada Hitam & Sos Cili Thai Yang Dapat 42 Ribu Share Di FB
Pizza Mini Burger Cheese Leleh, Bekal Sekolah Gerenti Sedap
Ibu-ibu… kalau dah kreatif tu, buat pizza guna roti burger pun boleh menjadi. Memang sedap dan anak-anak pun suka. Saiznya pun tak besar. Jadi, mudah untuk anak-anak pegang dan makan. Paling penting mengenyangkan.
Jom cuba resipi kreatif daripada Zaiyurah Mohd Radi. Bahan pun tak renyah. Mudah disediakan awal pagi.
Anak pun gembira dapat makan air tangan ibu. Lagi-lagi keju yang meleleh tu. Kanak-kanak memang suka dapat makan keju.
BAHAN-BAHAN:
Roti burger (10 biji belah 2)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
2 batang lobak merah (dipotong dadu) – Boleh beli online di sini
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 pek sosej – Boleh beli online di sini
1 tin kecil puri tomato – Boleh beli online di sini
3 batang daun sup (dihiris)
3 sudu sos cili
Mayones – Boleh beli online di sini
Keju Mozzarella
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Tumis bawang merah, bawang putih sehingga naik bau. Masukkan lobak merah dan serbuk lada hitam. Masukkan sedikit air untuk cepat lembutkan lobak merah.
Masukkan daun sup. Setelah naik aroma daun sup, masukkan pula puri tomato dan sos cili. Perasakan pula dengan garam secukupnya.
Susun roti pada dulang pembakar.
Letakkan sos sama rata. Jangan membukit, nanti melimpah pula. Adunan macam ni boleh dapat 14 biji ngam-ngam. Jangan kedekut nak letak. Memang cukup.
Susun lapisan sosej tadi. Potong serong macam ni lebih nampak cantik dan penuh. Bila gigit makan akan terasa sosejnya.
Letak sedikit sos cili buat tambah rasa. Jangan isi banyak sangat, nanti meleleh masa nak gigit makan. Sebab sos cili bersifat cair.
Letak mayones lebih sikit pun tak apa sebab nanti bila bakar, mayones ni akan bertukar agak keras sikit ala cheese. Rasa pun berlemak sedap.
Kemudian, tabur keju mozzarella. Buat sendiri tak kedekut. Puas makan. Boleh bubuh habis satu paket, nanti boleh tarik panjang masa gigit.
Tapi, tabur jangan lebih daripada roti. Nanti masa bakar, cheese akan cair dan akan mengeras semula masa sejuk. Tapi, tetap sedap sebab cheese kan. Memang puas makan.
Dah siap, tabur macam ni susunan piza mini.
Panaskan dulu oven selama 10 minit. Masukkan dalam loyang dan terus bakar 14 ketul roti burger ni sekali gus.
Bakar suhu 160C selama 20 minit insya-Allah cukup masak.
Dah siap bakar. Nampak tu, meleleh-leleh mozzarella tu kan. Buka je pintu oven, harum bau satu rumah.
Dah siap! Saya masukkan dalam kotak je bagi anak bawa bekal ke sekolah. Tak isi dalam bekas bekal besar. Habis makan dengan kawan-kawan, boleh terus buang kotaknya. Mudah macam ni.
Kalau buat jamuan pun senang sangat nak buat. Boleh cari roti burger yang kecil sikit kalau nak kuantiti lebih. Selamat mencuba.
Kredit: Zaiyurah Mohd Radi
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Roti Puri Kelapa Tanpa Yis, Mengimbau Memori Ketika PKP Dulu
Resipi Tauhu Telur Berlado Petai, Masak Macam Ni Barulah Best
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official