Biasa sangat kalau buat cekodok bilis. Tapi perkongsian kali ni lain sikit, bukan cekodok biasa-biasa, resipi ni diambil masa Kak Rose berniaga dan boleh dikatergorikan jualan cekodoknya laku keras. Jom cuba.
As salam semua, ni masa kak rose meniaga kat puchong dolu & boleh diketegorikan jualan laku keras. Nah nak share resepi kat sini. Selalu buat 2kg tepong teros. Ni kak rose share utk portion kecil kang share resepi 2kg tepong siapa lak nak makan kan tapi bahan2 tu korang agak2 la ikut citerasa na- Kak Rose
CEKODOK IKAN BILIS SEDAP
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandom
Segengam taugeh (nak letak banyak pun boleh *agak2*) *Nak lagi elok beli taugeh kering ye, taugeh yang tak rendam di dalam air.
2 biji bawang besar (hiris halus)
5 batang cili kering (nak pedas boleh tambah)
Semangkuk kecil atau segengam ikan bilis (rendam)
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam (ikut citarasa)
1 sudu teh ajinomoto (jika mahu)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu makan serbuk penaik
1 biji telur (tak kisah la gred apa janji telor)
Air
CARA MEMASAK:
*****
(A)
1. Satukan tepung, taugeh, bawang, garam, gula, telur, serbuk penaik, serbuk bikarbonat dalam 1 bekas (gaul kasi rata)
Ads
(B)
2. Kisar (cili kering & juga ikan bilis)
3. Campurkan bahan A & B & air, gaul sebati *Pastikan adunan tepung tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat
4. Adunan rehatkan dalam 5-10 minit biar apa yang ada dalam bekas adunan tadi mengembang
5. Masa menggoreng pastikan minyak letak lebih & betol2 panas untuk mendapatkan hasil bulat tu & kacau selalu (aras api dikurangkan semasa proses mengacau)
6. *Garam jangan terlebih sebab ikan bilis dah masin
Ads
Tips: utk pastikan adunan kita tu cantik, selepas proses mengaul kesemua bahan jemputkan sedikit adunan tu, jika boleh dijempot bermakna adunan tu elok & hasil akan cantik.
Ok siap!
Ads
Kongsi resipi: darqysha’s adam
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Siapa di sini suka makan nasi dengan lauk simple? Lebih-lebih lagi lauk ikan tenggiri jeruk yang digoreng.
Sebenarnya, anda boleh hasilkan ikan tenggiri jeruk ni secara homemade. Biasanya beli je kan? Menerusi perkongsian Suraya Soib, anda bolehlah buat sendiri.
1. Ikan tenggiri yang dibeli, disiang dan dibersihkan. Kemudian, jemur ikan di bawah cahaya matahari selama 2 jam.
2. Lepas 2 jam, celup ikan di dalam cuka. Kemudian masukkan ikan dalam bekas. Tabur dengan garam dan asam keping. Tutup bekas dan simpan selama 7 hari.
4. Letak minyak masak dalam botol sehingga menenggelami ikan. Tutup botol dengan penutup. Dah siap. Boleh simpan dalam peti sejuk atau di luar saja. Saya simpan dalam peti sejuk.
*Ada orang kata ikan tenggiri jeruk ni boleh tahan lama hingga berbulan-bulan.
Masak kuetiau ni ada pelbagai cara. Ada yang suka versi basah dan sebaliknya. Terpulang pada cita rasa masing-masing. Kali ni cheyah nak goreng kering je.Bahan pun simple sangat. Masa penyediaan pun lebih kuang 15 minit . Campak campak siap. Makan gerenti sedap.
KUETIAU GORENG KERING
Bahan-bahan diperlukan
1 mangkuk kue tiau 2 biji telur ayam gred B 1/2 mangkuk kecil taugeh 3-4 pohon daun kucai
5 biji cili hijau
5 ulas bawang putih – BELI ONLINE DI SINI
2 sudu makan sos tiram -BELI ONLINE DI SINI
2 sudu makan sos cili
Sedikit kicap lemak manis -BELI ONLINE DI SINI
Garam dan gula secukup rasa
1. Mula-mula, panaskan minyak dan masukkan telur. Kacau sehingga telur tak berketul dan hancur macam ni. Cheyah lebih suka hancurkan telur di awal berbanding letak di akhir sebab ia lagi sedap dan tak melekat.
2. Bila telur dan nampak garing, masukkan bawang putih dan cili hijau yang telah ditumbuk kasar.
3. Kemudian, masukkan sos cili, sos tiram dan kicap tadi. Kacau sebati.
4. Tambahkan garam sedikit sahaja.
4
5. Letak gula jika suka. Selalu kalau goreng mee or kue teow kena letak sebab baru balance dan sedap. Ini tip masa cheyah belajar dekat kedai siam.
6. Masukkan kue teow yang telah direndam, dibasuh, dibilas dan ditoskan.
7. Akhir sekali dah boleh masukkan sayur taugeh dan daun kucai. Kacau sehingga ia sebati.
8. Dah siap! Sangat senangkan.
Ikan bakar memang ramai peminatnya. Tapi dalam masa yang sama, ada yang kata renyah nak buat ikan bakar sebab perlu buat air asam. RASA kongsikan resipi ikan bakar yang sangat mudah nak dibuat. Tanpa ada air asam pun, dah sedap dimakan.
IKAN BAKAR TOMYAM
BAHAN-BAHAN
2 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
2 cm kunyit (tumbuk lumat)
2 cm halia (tumbuk lumat)
Cili padi (ikut tahap kepedasan yang disukai)
1 peket pes tomyam
1 tangkai serai (tumbuk / ketuk)
2 helai daun limau purut (koyak-koyakkan)
1 ekor ikan cencaru (basuh bersih)
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk kecil, masukkan bawang putih, kunyit, halia dan cili padi.
2. Masukkan pes tomyam, serai dan daun limau purut. Gaul semuanya.
3. Ambil ikan dan belah sedikit bahagian atas ikan itu.
4. Lumur ikan dengan bahan tadi. Serai itu masukkan dalam perut ikan. Sumbatkan semua pes ke dalam bahagian perut ikan.
5. Bungkus ikan menggunakan aluminium foil.
6. Bakar ikan dalam kuali leper menggunakan api perlahan.
7. Bakar sehingga masak.
TIP RASA
1. Anda boleh gunakan resipi ini untuk membakar ikan lain selain cencaru. Boleh bakar ikan pari, kembung, siakap atau tenggiri.
2. Daun limau purut perlu dikoyak-koyak supaya aromanya lebih wangi dan menyelerakan.
3. Resipi ini tidak menambah garam atau sebarang penambah perisa. Anda masih boleh tambah bahan tersebut jika suka.
4. Sebelum makan, boleh juga perahkan limau kasturi untuk menambah rasa masam.
5. Jika tidak tambah perahan limau kasturi, boleh juga buat air asam. Tapi sebab gunakan pes tomyam, rasa masam itu sudah mencukupi.
Kadang-kadang bila badan penat, mood nak masak tu ada, tapi malas sangat nak keluar beli barang. Jangan risau, dapur kita sebenarnya penuh dengan bahan ‘tersembunyi’ yang boleh jadi menu sedap.