Sebenarnya banyak kelebihan ubi kayu. Pelbagai kuih muih enak boleh dibuat dengan menggunakan ubi kayu ni. Zaman atuk nenek kita dahulu, ubi kayu menjadi makanan utama. Bagi mengimbau zaman tersebut jomlah kita buat kuih muih menggunakan ubi kayu. Kuih orang lama memang tak luput dek zaman. Memang sedap. Makan satu pun dah mengenyangkan.

PULUT UBI KAYU BERINTI KELAPA

BAHAN-BAHAN:
  • Beras pulut (direndam 4-5 jam) – Boleh beli online di sini
  • Ubi kayu parut
  • Nyior (kelapa)
  • Santan – Boleh beli online di sini
  • Daun pandan
  • Gula nisan – Boleh beli online di sini

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

CARA MEMASAK:

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

1.Gaulkan ubi kayu parut, pulut, daun pandan dan santan. Letakkan juga secubit garam.

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

2.Kukus dalam anggaran masa 15 minit.

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

3.Sementara itu, buatkan intinya.

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

4.Gaulkan sebati sehingga kering airnya.

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

5.Pulut yang telah dimasak tadi, letakkan di dalam daun pisang yang telah dilap bersih.

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

6.Setelah itu, nak kukus semula. Tak nak kukus pun boleh sebab kuih itu dah sedia dimasak.

IKLAN

Kredit: Puan Sue Zakaria

KUIH BOKO UBI KAYU GULA MERAH LEGEND

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

BAHAN BOKO UBI (LAPISAN BAWAH):
  • 3 cawan ubi
  • Pati ubi yang mendap
  • 3 cawan air
  • 1 cawan gula merah – beli online disini
  • 1/2 cawan gula pasir atau ikut manis yang disukai – beli online disini
  • 2-3 helai daun pandan
CARA MEMASAK:

1.Parut ubi kayu, perah kemudian baru disukat sebanyak 3 cawan. Ambil sekali pati yang mendap dari perahan tadi. Airnya dibuang.

2.Satukan gula merah, gula pasir, air dan pandan. Masak sehingga larut,

3.Kemudian tapi. Sejukkan larutan gula terlebih dahulu.

4.Setelah sejuk, tuang ke atas parutan ubi.  Masukkan juga pati ubi kemudian gaul semua bahan hingga rata.

5.Masukkan adunan ke dalam bekas-bekas kecil, kemudian kukus selama 25 minit atau sehingga masak.

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

6. Sejukkan terlebih dahulu.

IKLAN
BAHAN LAPISAN ATAS:
  • 1/2 cawan tepung beras – beli online disini
  • 4 cawan santan – beli online disini
  • Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:

1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan sebatikan.

2.Masak guna api sederhana hingga adunan pekat dan meletup-letup.

3.Adunan haruslah sentiasa dikacau untuk mengelakkannya berketul.

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

4.Tuang adunan ke atas boko ubi tadi. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek

BINGKA UBI CARA KAMPUNG

Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya

BAHAN-BAHAN:
  • 2 cawan ubi kayu parut
  • 1/2 cawan air
  • 2 cawan gula merah
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
CARA MEMBUAT:
1. Dalam bekas, perah ubi kayu yang telah parut. Air perahan jangan dibuang. Ketepikan.
2. Dalam periuk, satukan air bersama gula merah dan gula pasir. Masak sehingga gula larut. Selepas itu, tapis. Ketepikan.
3. Dalam periuk lain, masukkan mentega. Cairkan dengan api perlahan. Matikan api.
4. Masukkan dalam periuk berisi mentega tadi ubi kayu yang telah diperah dan bancuhan air gula. Gaul rata-rata.
5. Masukkan santan pekat dan santan cair. Kacau lagi.
6. Masukkan sedikit air perahan ubi kayu yang bahagian bawah atau mendapannya. Kacau lagi. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak masak. Ratakan.
Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya7. Panaskan oven pada suhu 160 darjah selsius. Bakar selama 1 jam.
8. Selepas masak, keluarkan dan biarkan sejuk dahulu sebelum dipotong-potong.

TIP: Jika mendapan air perahan ubi kayu tidak banyak, boleh masukkan 1 sudu tepung ubi ke dalam adunan.

IKLAN

Sumber: Iedaa Jahaya

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang

Ayam Panggang Pedas Manis, Mudah Je Bahan Perapnya

Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!

Resipi Tart Telur Simple & Sedap. Wajib Dicuba

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI