Petang-petang begini kalau takde idea nak buat apa boleh la try resipi ni. Resipi nie saya dapat dari selebriti terkenal kita..Sis Sheila Rusly dari program masakan dia yg famous tu hehe. Sekadar mengambil inspirasi untuk dijadikan idea dalam menu kita tak salah kan..Dah byk kali saya buat mmg sedap..So sapa-sapa yang nak try boleh la. Sangat mudah membuatnya.

Cucur Udang Maggi

Bahan-bahan

2 bungkus maggi perisa ayam (kalau nak makan beramai-ramai, gandakanlah jumlahnya)
Udang
Daun kucai
Daun sup
Bawang besar
Taugeh
Cili merah

1. Mcm biasa..celurkan dulu maggi tadi..kemudian toskan..dh siap letak tepi dulu.

2. Potong daun kucai, daun sup, bawang besar, cili merah,biarkan tepi dulu. Dalam bekas lain masukkan tepung gandum.Saya guna dua cawan saja kalau nak banyak gandakan saja. Cara bancuh sama ja.Bancuh macam kita nak buat cucur yang selalu kita buat.

IKLAN

3.Dah siap bancuh tepung tadi..boleh la masukkan bahan-bahan yang telah siap dipotong awal-awal tadi tu.

4.Gaul rata sampai sebati mcm ni.

5.Masa yang ditunggu-tunggu dah siap gaul semua bahan barulah kita masukkan maggi yg telah siap dicelur tadi.

IKLAN

6.Dah siap gaul maggi bersama tepung dan bahan2 lain tu masukkan pulak serbuk perencah ayam maggi tu..ini lah yg buatkan cucur kita rasa sedap sikit..lain dari yg lain saya masukkan 2 bungkus terus..kalau rasa kurang ape2 bleh la nak tambahkan garam ataupun aji sikit..semua ni terpulang..Kalau saya 2 bungkus serbuk perencah ni dh cukup takyah nk tambah2 rasa dah..

7.Gaul lah lagi sampai sebati..mesra semua bahan.Sampai jadi macam nie ..lepas ni boleh la goreng..

8. Ada 1 tips yg saya nak kongsi dgn semua.Mak saya cakap kalau sebelum nak goreng tu..ambil sesudu minyak dalam kuali yg kita tgh panaskan utk menggoreng cucur nie..dia akan buatkan cucur kita jadi lebih garing dan sdap..Minyak yg telah panas tau..

IKLAN

9.Ni rupa dia..masa kita tuang dari sudu tu dia akan bunyi mcm masak sikit..sbb minyak panas kan..gaulkan semula bagi sebati..

11.Minyak pun dah panas..goreng la mcm biasa..bentuk terpulanglah..nak kecik atau besar ker tebal ker nipis ker ikut hampa la..

12.Goreng-goreng lagi..kalau nak garing pun bleh kalau suka yg sedang2 saja pun bleh..ikut citarasa tekak sendiri..

13.Taraaaaa..siap dh cucur udang maggi saya..
Boleh la dihidangkan dgn sos cili dan jgk mayonis..

Kredit : Ila Najwa